International
science
film festival
Nijmegen

Vierde editie 07 t/m 11
nov 2018
Nijmegen

Still_prediction-machine_1.jpg

Tijdens de jaarlijkse expertmeeting InVision verkennen wetenschappers, filmmakers en animatoren het genre wetenschapsfilm. Ervaren professionals uit de wetenschap en filmindustrie gaan in op de vraag wat visueel-artistiek denken kan betekenen voor de wetenschappelijke praktijk en bespreken hoe je concreet een wetenschapsfilm kunt financieren. InVision stimuleert filmmakers en wetenschappers om in gesprek te gaan en de mogelijkheden te onderzoeken voor het maken van nieuwe wetenschapsfilms. Het programma van InVision bestaat uit pitches van wetenschappers en de aanwezigheid van filmmakers en vertegenwoordigers uit de filmbranche.

Bekijk het festivalverslag van InVision 2017:

Pitches

Wetenschappers met plannen voor een film en filmmakers met interesse in wetenschap presenteren met pitches hun werk en ideeën. Wie in de zaal wil met ze samenwerken? Tijdens de editie van InVision 2017 op vrijdag 10 november waren er pitches van onder andere experimenteel fysicus Theo Rasing, neerlandicus Johan Oosterman, chemicus Jeroen Jansen en cultureel antropoloog Coco Kanters. De filmmakers die zich presenteerden zijn: Ditteke Mensink, Suus Hessling, Remco van Schadewijk, Ruut van der Beele en Ilja Kok (Copper Views).

The prediction machine

The Prediction Machine is een co-productie van InScience en Het Donders Instituut en de eerste door het festival geïnitieerde wetenschapsfilm. De film ging tijdens InScience 2017 in première en is ontstaan uit de eerste InVision expertmeeting in 2016. De film laat zien dat onze visuele waarneming geen passief registratieproces is, maar actief gestuurd wordt door onze voorspellingen.  De film is gebaseerd op onderzoek van Floris de Lange (Donders Instituut). Filmmaker Marleine van der Werf maakte onder andere de documentaires Onbegrensd (NFF, IDFA) en De vrije markt (NPO 2Doc).

InVision wordt mede mogelijk gemaakt door het VEVAM Fonds.