InScience Film Festival

Wat is InScience

InScience, International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

Missie
InScience wil de impact van wetenschap op onze samenleving en de dynamiek ervan op onze cultuur, verhelderen voor een breed publiek.

Visie
InScience wil een podium zijn voor nieuwe manieren om over wetenschap te communiceren. De wetenschapsfilm is niet louter instrument in dienst van het verhaal van de wetenschap, maar verrijkt het domein van de wetenschap met een eigen idioom. Waar de wetenschapper gebonden is aan nauwkeurige afspraken, trekt de kunst haar eigen spoor, gaat door waar de wetenschapper moet zwijgen, en daagt zo de wetenschap uit. Via de kunstvorm film en het debat slaat InScience de brug tussen wetenschap, kunst en de samenleving. Een kritisch debat over mogelijke werkelijkheden en hoe de wetenschap de deuren daar naartoe opent, dat is InScience.

Programma
InScience vertoont de beste wetenschapsfilms van het moment. Een selectie daarvan dingt in het competitieprogramma mee naar de NTR Audience Award en de Student Jury Award. Lezingen, debatten, do-it-yourself labs, interactieve programma’s en kunstinstallaties op het snijvlak van kunst en wetenschap geven InScience diepgang en kleur.

Educatieve activiteiten
InScience biedt een uitgebreid educatief programma aan voor het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Een speciaal lesprogramma hoort bij het filmbezoek. Naast bezoek in klassikaal verband tijdens het festival, worden in samenwerking met docenten ook programma’s op maat aangeboden.

Internationaal
InScience is actief lid van de European Academy of Science Film (EURASF).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.