InScience Film Festival

Voortgezet Onderwijs

InScience biedt voor het voortgezet onderwijs speciale programma’s aan op het snijvlak van film en wetenschap. Deze programma’s zijn vakinhoudelijk in te zetten, maar doen ook een beroep op vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. 

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen. De schoolvoorstellingen in 2024 vinden plaats in de week van 12 tm 15 maart. Mocht je interesse hebben in ons aanbod op een ander moment, neem dan contact met ons op via educatie@insciencefestival.nl!

Klik op deze link om je in te schrijven voor de onderwijsnieuwsbrief.

Praktische informatie en aanmelden

De educatieve vertoningen van InScience zijn gefocust op vertoning van een film met een wetenschappelijke invalshoek. Daarnaast gaat een wetenschapper, expert of filmmaker op interactieve wijze in gesprek met de leerlingen over de film en de onderwerpen. Zo wordt kritisch denken gestimuleerd, zowel over wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij, als over film als informatiebron en kunstvorm. 

Vul onderstaand aanmeldformulier in om een klas aan te melden. De kosten voor deelname aan de schoolvoorstellingen zijn €7,50 per leerling. Per klas mogen 2 begeleiders kosteloos mee. De vertoningen vinden in 2024 plaats in LUX Nijmegen van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart.

Schrijf je klas in voor de schoolvoorstellingen.

De onderwijsprogramma’s van InScience vinden in 2024 plaats van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart. Andere data in overleg mogelijk.

Op een andere locatie

InScience werkt samen met filmtheaters door het hele land. In Gelderland bieden we schoolvoorstellingen aan in onder andere Focus in Arnhem en de Gruitpoort in Doetinchem. Ook hebben we diverse InScience on Tour-locaties. Er is dus altijd een filmtheater in de buurt om een InScience-vertoning te bekijken. Neem contact op over de mogelijkheden 

Thematour Experiment - hoe ver mag je gaan?

In samenwerking met het Radboud Pre-University College organiseert InScience de Thematour ‘Experiment – hoe ver mag je gaan?’. Tijdens twee woensdagmiddagen, 15 en 22 maart, dompelen scholieren uit 4, 5 of 6 VWO zich onder in de wereld van experimenten, film, wetenschap en ethiek. Verschillende onderzoekers en docenten laten hen kennismaken met theorie en praktijk van sociale en psychologische (wetenschappelijke) experimenten en laten je nadenken over de vraag: hoe ver mag je gaan?

Het volledige programma en de link om je aan te melden vind je hier.

Filmprogramma in samenwerking met Go Short

Dit jaar hebben we een uniek programma gemaakt voor het voortgezet onderwijs in samenwerking met Go Short rondom het festivalthema “Experiment”. 
In het filmprogramma onderzoeken we vragen als:
  • In hoeverre verschillen filmmakers en wetenschappers eigenlijk van elkaar als het gaat om experimenteren?
  • Hoe doe je onderzoek met een camera? 
  • Wat voor middelen kan je gebruiken om je boodschap over te brengen in een film? 
  • Wat is experimentele film eigenlijk?
Rondom dit thema gaan leerlingen naar een door ons samengesteld filmprogramma kijken van verschillende korte films die aansluiten op het thema van dit jaar. Met deze films maken de leerlingen kennis met verschillende vormen van onderzoek. De leerlingen gaan niet alleen in gesprek over de inhoud van de film, maar ook over de filmische kennis.

De voorstellingen vinden plaats in de week van 20 of 27 maart (planning in overleg).

Wij zijn Cultuurkaart acceptant.

Extra film en wetenschap

1. Webinars: Burgerschap & Film

Tussen 13 en 29 maart organiseert Filmhub Oost meerdere webinars over het integreren van filmeducatie bij burgerschapsonderwijs. Op 27 maart sluit InScience ook aan om te vertellen over de link tussen het profielwerkstuk, burgerschap en film. Meer informatie vind je hier.

2. Filmchallenge WON-leerlingen

Elk jaar werkt InScience samen met de WON-School het Canisiuscollege voor het opzetten van een filmchallenge. Kritisch kijken naar film betekent immers ook zelf film maken. Met behulp van een handleiding maken de leerlingen een filmpje met het jaarthema van InScience als inspiratie. De challenge van dit jaar vind je hier.  

Contact

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Susanne Beckers via educatie@insciencefestival.nl. Ook voor andere vragen kun je hier terecht. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.