InScience Film Festival

Voortgezet Onderwijs

InScience biedt voor het voortgezet onderwijs speciale programma’s aan op het snijvlak van film en wetenschap. Deze programma’s zijn vakinhoudelijk in te zetten, maar doen ook een beroep op vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. 

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen. Aan de filmselectie wordt nu gewerkt, deze wordt binnenkort hier bekendgemaakt.

Praktische informatie en aanmelden

De educatieve vertoningen van InScience zijn gefocust op vertoning van een film met een wetenschappelijke invalshoek. Daarnaast gaat een wetenschapper, expert of filmmaker op interactieve wijze in gesprek met de leerlingen over de film en de onderwerpen. Zo wordt kritisch denken gestimuleerd, zowel over wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij, als over film als informatiebron en kunstvorm. 

Vul onderstaand aanmeldformulier in om een klas aan te melden. De kosten voor deelname aan de schoolvoorstellingen zijn €7,50 per leerling. Per klas mogen 2 begeleiders kosteloos mee. De vertoningen vinden plaats in LUX Nijmegen van dinsdag 14 t/m vrijdag 17 maart, overige data in overleg. 

Schrijf je klas vast in voor de schoolvoorstellingen.

De onderwijsprogramma’s van InScience vinden plaats van dinsdag 14 t/m vrijdag 17 maart. Andere data in overleg mogelijk.

Op een andere locatie

InScience werkt samen met filmtheaters door het hele land. In Gelderland bieden we schoolvoorstellingen aan in onder andere Focus in Arnhem en de Gruitpoort in Doetinchem. Ook hebben we diverse InScience on Tour-locaties. Er is dus altijd een filmtheater in de buurt om een InScience-vertoning te bekijken. Neem contact op over de mogelijkheden 

Extra film en wetenschap

1. 8 november: Film je profielwerkstuk

Steeds meer scholieren gebruiken film binnen hun profielwerkstuk, bijvoorbeeld als middel om onderzoek te presenteren of als onderzoeksmethode zelf. Zo wordt al op de middelbare school de link tussen film en wetenschap gelegd. InScience wil dit graag stimuleren. In samenwerking met het Pre-University College of Society is er een masterclass ontwikkeld over het verfilmen van je profielwerkstuk. Deze wordt dit jaar op dinsdag 8 november aangeboden. Meer informatie hierover staat op de website van het Pre-University College of Society.

Daarnaast vind je op documaken.nl een stappenplan en allerlei tips voor het inzetten van film binnen een profielwerkstuk. Wanneer je op zoek bent naar hulp of tips om leerlingen film te laten gebruiken bij hun profielwerkstuk, kun je altijd contact met ons opnemen.  

2. 3 november: Crash Course Filmeducatie

Datum: Dinsdag 3 november 2022 | Tijd: 15:00 – 17:30 uur | Locatie: LUX Nijmegen

Ben jij leerkracht in het voortgezet onderwijs en wil je meer leren over hoe je filmeducatie in kan zetten in jouw lessen? Kom dan donderdag 3 november naar de Crash Course Filmeducatie van Filmhub Oost en InScience – International Science Film Festival Nijmegen.

Programma

Tijdens deze workshop geven InScience  en Filmhub Oost, aanjager van filmeducatie voor Gelderland en Overijssel, een snelle doorloop over de verschillende facetten die filmeducatie te bieden heeft, specifiek gericht op het kijken en maken. We bekijken diverse fragmenten van wetenschapsfilms om te laten zien hoe film kan ondersteunen bij het bespreken van wetenschappelijke thema’s, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.  Daarnaast gaan we ook zelf aan de slag met de iPad en maken we een eigen wetenschapsdocumentaire.

Aan het eind van deze crash course heb je een overzicht hoe je filmeducatie vakondersteunend en vakoverstijgend in kunt zetten, als leermiddel en als leerdoel, en welke rol wetenschapsfilm hierbij kan spelen.

Tickets

Vanaf 18 oktober start de kaartverkoop. Toegangsprijs is €10, – (studenten betalen €7,50). Hiervoor krijg je: toegang tot de Crash Course, korting op je filmbezoek met je klas tijdens het InScience – International Science Film Festival Nijmegen in 2023, een voucher voor een filmvertoning bij InScience en een goodiebag van Filmhub Oost.

Interesse? Meld je nu alvast aan via dit formulier.

3. Filmchallenge WON-leerlingen

Elk jaar werkt InScience samen met de WON-School het Canisiuscollege voor het opzetten van een filmchallenge. Kritisch kijken naar film betekent immers ook zelf film maken. Met behulp van een handleiding maken de leerlingen een filmpje met het jaarthema van InScience als inspiratie. De challenge van dit jaar vind je hier.  

Contact

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Susanne Beckers via educatie@insciencefestival.nl. Ook voor andere vragen kun je hier terecht. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.