InScience Film Festival

Voortgezet Onderwijs

InScience biedt voor het voortgezet onderwijs speciale programma’s aan op het snijvlak van film en wetenschap. Deze programma’s zijn vakinhoudelijk in te zetten maar doen ook een beroep op vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. 

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over filmeducatie en de thema’s die in de films aan bod komen. Op deze pagina en de database is een greep uit het aanbod te vinden.

De inschrijvingen voor 2021 zijn gesloten, maar neem bij speciale vragen vooral contact met ons op.


 

Praktische informatie

De educatieve vertoningen van InScience bestaan altijd uit de vertoning van een film met een wetenschappelijke invalshoek. Daarnaast gaat een wetenschapper, expert of filmmaker op interactieve wijze in gesprek met de leerlingen over de film en de onderwerpen. Zo wordt kritisch denken gestimuleerd, zowel over wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij als over film als informatiebron en kunstvorm. 

Vul onderstaand aanmeldformulier in om een klas aan te melden. De kosten voor deelname aan de schoolvoorstellingen zijn €7,50 per leerling. Per klas mogen 2 begeleiders kosteloos mee. De vertoningen vinden plaats van woensdag 10 t/m vrijdag 12 november, overige data in overleg. 

Op een andere locatie

InScience werkt samen met filmtheaters door het hele land. In Gelderland bieden we schoolvoorstellingen aan in onder andere Focus in Arnhem en de Gruitpoort in Doetinchem. Ook hebben we diverse InScience on Tour locaties. Er bevindt zich dus altijd wel een filmtheater bij jullie in de buurt om een InScience vertoning te gaan bekijken. Neem contact op over de mogelijkheden 

Filmprogramma

1. Project 2040

Met hulp van de provincie Gelderland en in samenwerking met Climate Cleanup biedt InScience de film 2040 aan scholen in heel Gelderland aan. Lees hier meer over het project en hoe je een klas hiervoor kunt aanmelden. Per gemeente in Gelderland mogen we dit educatieve project eenmaal aanbieden, dus weer er snel bij!  

2. Onderbouw - creatief met natuur

De natuur is erg efficiënt, daar kunnen wij nog wel wat van leren! Door te kijken naar haaien kunnen wij ons beter beschermen tegen bacteriën, of we maken betere windmolens door naar walvissen te kijken. Tijdens dit programma met korte films zie je verschillende soorten films, die ons allemaal op een andere manier laten kijken naar de wereld om ons heen. Achteraf gaat een wetenschapper met leerlingen in gesprek over biomimicry en verlaat iedereen (natuur)geïnspireerd de zaal. Dit programma sluit aan bij vakken als biologie en techniek.

Duur: Films 45 minuten, totale zaalprogramma 90 minuten
Geschikt voor: onderbouw VO (vmbo-t, havo, vwo)
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

3. Cured

In Cured (Patrick Sammon & Bennet Singer, 2020) maken scholieren kennis met een belangrijk maar onbekend moment in de strijd voor LGBT-gelijkheid. In 1973 heeft de American Psychiatric Association besloten dat homoseksualiteit niet langer op de lijst van geestesziekten thuishoort. Cured vertelt dit verhaal met behulp van interviews met sleutelfiguren uit die tijd en archiefmateriaal. De documentaire toont niet alleen deze historische gebeurtenis maar laat ook het belang zien van protesteren en opkomen voor wat je belangrijk vindt. Een wetenschapper praat na de filmvertoning met de leerlingen verder over de film.

In samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid wordt lesmateriaal gemaakt bij dit programma waarmee je als docent het filmbezoek voor kunt bespreken en erop kan reflecteren. Dit programma sluit aan bij vakken als geschiedenis en maatschappijleer.

Duur: Film 80 minuten, totale zaalprogramma 120 minuten
Geschikt voor: bovenbouw VO (vmbo-t, havo, vwo)
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

Extra film en wetenschap

1. Filmchallenge WON-leerlingen

Elk jaar werkt InScience samen met de WON-School het Canisiuscollege voor het opzetten van een filmchallenge. Kritisch kijken naar film betekent immers ook zelf film maken. Met behulp van een handleiding maken de leerlingen een filmpje met het jaarthema van InScience als inspiratie. De challenge van dit jaar vind je hier.  

2. Film je profielwerkstuk

Steeds meer scholieren gebruiken film binnen hun profielwerkstuk. Of het nu is als middel om onderzoek te presenteren of echt als onderzoeksmethode, film wordt ingezet en zo wordt al op de middelbare school de link tussen film en wetenschap gelegd. InScience wil dit graag stimuleren. In samenwerking met het Pre-University College of Society is er een masterclass ontwikkeld over het verfilmen van je profielwerkstuk. Deze wordt dit jaar op woensdag 29 september aangeboden. Meer informatie hierover staat op de website van het Pre-University College of Society.

Daarnaast vind je op documaken.nl een stappenplan en allerlei tips voor het inzetten van film binnen een profielwerkstuk. Wanneer je op zoek bent naar hulp of tips om leerlingen film te laten gebruiken bij hun profielwerkstuk, kun je altijd contact met ons opnemen.  

Contact

Heb je het vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Susanne Beckers via educatie@insciencefestival.nl. Ook met vragen of bij behoefte aan persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.