InScience Film Festival

Voortgezet Onderwijs

InScience biedt voor het voortgezet onderwijs speciale programma’s aan op het snijvlak van film en wetenschap. Deze programma’s zijn vakinhoudelijk in te zetten, maar doen ook een beroep op vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. 

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. De educatieve vertoningen van InScience bestaan meestal uit de vertoning van een film met een wetenschappelijke invalshoek. Daarnaast gaat een wetenschapper, expert of filmmaker op interactieve wijze in gesprek met de leerlingen over de film en de onderwerpen. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen. Zo wordt kritisch denken gestimuleerd, zowel over wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij, als over film als informatiebron en kunstvorm. 

De schoolvoorstellingen tijdens het festival vinden plaats in de week van 12 t/m 15 maart 2024. Mocht je interesse hebben in ons aanbod op een ander moment, neem dan contact met ons op via educatie@insciencefestival.nl!

Klik op deze link om je in te schrijven voor de onderwijsnieuwsbrief.

Samenwerking Nimma aan Zee - gratis schoolvoorstellingen 8 en 9 juni

Op donderdag 8 en vrijdag 9 juni organiseren we in samenwerking met Nimma aan Zee gratis schoolvoorstellingen voor het voortgezet onderwijs. Met film, sprekers én lesmateriaal om het bezoek voor te bereiden en te verwerken in de klas.

Waarom film?

De klimaat- en biodiversiteitscrisis is het belangrijkste en meest omvattende vraagstuk van onze tijd. Maar, klimaatverandering verloopt traag en is grotendeels onzichtbaar. Daarom wordt de klimaatcrisis ook wel de crisis van de verbeelding genoemd: het onvermogen om een nieuwe werkelijkheid voor te stellen. Voor jongeren is deze uitdaging zelfs nog groter, terwijl zij in hun levens het meeste met de effecten van klimaatverandering te maken zullen krijgen.

Film kan ons helpen om onze verbeeldingskracht te activeren. Verplaats je samen met je leerlingen in de natuur, nieuwe werelden en de toekomst en laat je mee op reis nemen in de filmzaal!

Let op: er is beperkt plek. Meld je daarom snel aan met jouw klas! Stuur een mailtje naar educatie@lux-nijmegen.nl of naar educatie@insciencefestival.nl

Donderdag 8 juni: Strange World (klas 1 & 2)

De peulen van de planten die de familie Clade verbouwt pulseren en gloeien niet alleen prachtig groen op, maar laten ook de vele futuristische voertuigen voortbewegen en zorgen voor stroom in de stad. Als de planten dreigen te verwelken, gaat vader Clade met zijn kameraden van vroeger op onderzoek uit. De planten blijken allemaal met elkaar verbonden. Het team moet afreizen naar de gemeenschappelijke wortel van de planten en komt in een haast buitenaards exotische wereld terecht waarin alles bestaat uit levende organismen.

Deze verrassende animatiefilm heeft het allemaal: een subtiele ecologische boodschap, magische landschappen, een familieverhaal en diverse en interessante karakters.

Lesprogramma: Het lespakket is zowel gefocust op filmwijsheid als verdieping op het onderwerp klimaat. Door de film te gebruiken als een metafoor voor hoe wij als mensen omgaan met de planeet, leren de leerlingen over de invloed van de mens op de natuur. In de film hebben de karakters verschillende grondhoudingen ten opzichte van de natuur, de leerlingen leren deze grondhoudingen te identificeren en kunnen aan het einde van de les argumenteren vanuit verschillende grondhoudingen.

Dit lesmateriaal sluit aan bij leerdoel 1.3.2 van het vak aardrijkskunde en kerndoel 30 binnen mens en natuur.

Vrijdag 9 juni: Animal (klas 3 t/m 6)
Bella en Vipulan zijn allebei 16 jaar oud en behoren tot een generatie die ervan overtuigd is dat hun toekomst wordt bedreigd. Door klimaatverandering en de zogenaamde zesde massa-uitsterving van soorten, kan hun wereld binnen 50 jaar onbewoonbaar worden. Vanuit de politiek en de bedrijfswereld blijft het bij waarschuwingen en lijkt er niet echt iets te veranderen. Daarom besluiten Bella en Vipulan om het probleem bij de wortel aan te pakken: bij onze relatie met de levende wereld. Tijdens een buitengewone reis leren ze dat we als mens intens verbonden zijn met de andere soorten op onze planeet. En dat we onszelf kunnen redden door hen te redden.

Een aangrijpende documentaire over de staat van onze aarde, met een uiteindelijk motiverende en inspirerende boodschap.

Lesprogramma: Het lespakket is zowel gefocust op filmwijsheid als verdieping op het onderwerp biodiversiteit. De leerlingen zullen aan de hand van vragen onderzoeken welke keuzes er door de filmmaker gemaakt zijn. Ook zullen de leerlingen verschillende ecosystemen die in de film besproken zijn in kaart brengen en analyseren wat de gevolgen zijn van verminderde biodiversiteit in dat systeem.

Dit lesmateriaal sluit aan bij examen vaardigheden van het vak biologie: 12 (ecologisch denken), 27 (zelforganisatie van ecosystemen) en 38 (biodiversiteit).

Educatieve vertoningen tijdens InScience festival 2024

Op dit moment wordt het programma voor de educatieve vertoningen van 2024 samengesteld. Deze vertoningen worden georganiseerd van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart in LUX Nijmegen.

Vul onderstaand aanmeldformulier in om een klas aan te melden. De kosten voor deelname aan de schoolvoorstellingen zijn €7,50 per leerling. Per klas mogen twee begeleiders kosteloos me. 

Schrijf je klas in voor de schoolvoorstellingen.

De onderwijsprogramma’s van InScience vinden in 2024 plaats van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart. Andere data in overleg mogelijk.

Op een andere locatie

InScience werkt samen met filmtheaters door het hele land. In Gelderland bieden we schoolvoorstellingen aan in onder andere Focus in Arnhem en de Gruitpoort in Doetinchem. Ook hebben we diverse InScience on Tour-locaties waar in het najaar InScience vertoningen zullen zijn. Er is dus altijd een filmtheater in de buurt om een InScience-vertoning te bekijken. Neem contact op over de mogelijkheden 

Extra film en wetenschap

1. Verfilm je PWS

InScience stimuleert het verfilmen van profielwerkstukken. In samenwerking met Beeldbrengers biedt InScience inspiratie, ondersteuning en een vertoningsmogelijkheid.

Vanuit de subsidie MDT (Maatschappelijke Diensttijd) wordt het profielwerkstuk als documentaire-traject aangeboden. Het bestaande platform documaken.nl dient hierbij als handleiding voor de leerlingen. Tijdens het traject zal een mediacoach van Beeldbrengers op diverse momenten coaching bieden aan de leerlingen bij het maken van de documentaires.

Neem voor meer informatie contact op met Mirte van Beeldbrengers via mirte@beeldbrengers.tv.

2. Filmchallenge WON-leerlingen

Elk jaar werkt InScience samen met de WON-School het Canisiuscollege voor het opzetten van een filmchallenge. Kritisch kijken naar film betekent immers ook zelf film maken. Met behulp van een handleiding maken de leerlingen een filmpje met het jaarthema van InScience als inspiratie. De challenge van dit jaar vind je hier.  

Contact

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Susanne Beckers via educatie@insciencefestival.nl. Ook voor andere vragen kun je hier terecht. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.