Voortgezet Onderwijs
InScience biedt voor het voortgezet onderwijs speciale programma’s aan op het snijvlak van film en wetenschap. Deze programma’s zijn vakinhoudelijk in te zetten, maar doen ook een beroep op vakoverstijgende vaardigheden van leerlingen zoals kritisch denken. De educatieve vertoningen van InScience bestaan meestal uit de vertoning van een film met een wetenschappelijke invalshoek. Daarnaast gaat een wetenschapper, expert of filmmaker op interactieve wijze in gesprek met de leerlingen over de film en de onderwerpen. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen. Zo wordt kritisch denken gestimuleerd, zowel over wetenschappelijk onderzoek en de impact daarvan op de maatschappij, als over film als informatiebron en kunstvorm.
Programma op maat
Bij InScience denken we graag mee over een programma op maat dat aansluit bij een schoolvak of onderwerp naar keuze. Kom bijvoorbeeld met je klas naar Inside Out 2, waarna we met een hersenwetenschapper in gesprek gaan om te kijken of het écht allemaal zo werkt in je hoofd. Duik in de recente geschiedenis met Time Bomb Y2K. Of kom met het vak Biologie kijken naar That Sugar Film waarin wordt onderzocht welke invloed ongezond eten op je lichaam hebt. Na afloop kunnen de leerlingen met elkaar in discussie over de boodschap van de film, maar ook over de beelden die gebruikt worden om deze boodschap over te brengen. Neem eens een kijkje in onze Database Educatiefilms voor inspiratie.
Klik op deze link om je in te schrijven voor de onderwijsnieuwsbrief.
Suggesties programma's
Cactus Hotel
Deze documentaire neemt de kijker in Western stijl mee naar de woestijn van Arizona. Op entertainende wijze kom je meer te weten over het rijke leven in de woestijn. Kijk hier naar de trailer van Cactus hotel. Na afloop gaan de leerlingen in gesprek met een bioloog over biodiversiteit.
Duur: 80 minuten (film 50 minuten, randprogramma ongeveer 30 minuten)
Geschikt voor: klas 1 en 2, alle niveaus
Lezing film en wetenschap
In een lezing van zo’n 2 uur, doorspekt met filmfragmenten, neemt Drs. Constant Hoogenbosch het publiek mee in de wereld van de wetenschap. Film komt voort uit wetenschap en heeft een directe relatie tot technologische innovatie. Maar wetenschap maakt ook deel uit van de verhalen voor films. Films over uit de hand gelopen experimenten, waanzinnige wetenschappers en pogingen tot een serieuze weergave van wetenschap, het komt allemaal voor in film.
Duur: 2 uur (inclusief ruimte voor vragen, discussie en een korte pauze).
Geschikt voor: bovenbouw, alle niveaus
Filmprogramma's over duurzaamheid met Nimma aan Zee
Samen met Lux en kunst voor klimaatfestival Nimma aan zee organiseert InScience jaarrond programma’s over de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Met film, sprekers én lesmateriaal om het bezoek voor te bereiden en te verwerken in de klas.
De klimaat- en biodiversiteitscrisis is het belangrijkste en meest omvattende vraagstuk van onze tijd. Maar, klimaatverandering verloopt traag en is grotendeels onzichtbaar. Daarom wordt de klimaatcrisis ook wel de crisis van de verbeelding genoemd: het onvermogen om een nieuwe werkelijkheid voor te stellen. Voor jongeren is deze uitdaging zelfs nog groter, terwijl zij in hun levens het meeste met de effecten van klimaatverandering te maken zullen krijgen.
Film kan ons helpen om onze verbeeldingskracht te activeren. Verplaats je samen met je leerlingen in de natuur, nieuwe werelden en de toekomst en laat je mee op reis nemen in de filmzaal!
Heb je interesse in een schoolvoorstelling over duurzaamheid? Vul het aanmeldformulier in en we nemen contact met je op.
Praktische info en aanmelden
De schoolvoorstellingen zijn jaarrond te boeken. In Nijmegen vinden de schoolvoorstellingen plaats in Filmhuis LUX en zijn de kosten €8,00 per leerling met een minimum van 50 leerlingen.
In InScience gaat ook on tour langs verschillende steden in Nederland en biedt daar ook het educatieve programma aan. Daarnaast werkt InScience samen met diverse filmtheaters, zoals Focus in Arnhem, Mimik in Deventer en het Filmhuis in Zevenaar. Neem contact op voor de mogelijkheden. Ook voor speciale projecten of thema’s kun je altijd contact opnemen.
Vul onderstaand formulier in om je klas aan te melden.
Workshops
InScience stimuleert actief dat er meer artistieke wetenschapsfilms geproduceerd worden. Er zijn twee workshops ontwikkeld die hierbij ondersteunen:
Verbeelden van wetenschap
In deze workshop worden leerlingen bewust gemaakt van filmische middelen die nodig zijn om een film te kunnen maken en hoe je deze kunt inzetten om een onderwerp duidelijker over te brengen. De workshop is te boeken door een mail te sturen naar educatie@insciencefestival.nl of zelf uit te voeren door leerlingen via LessonUp.
Chemische cinematografie
In samenwerking met LUX educatie is de workshop Chemische Cinematografie ontwikkeld. In deze workshop gaan leerlingen zelf (scheikundige) proefjes uitvoeren en hier mooie beelden van opnemen. Daarna monteren ze de beelden tot een interessante festivaltrailer. Wetenschap en experimentele film komen in deze workshop op een enthousiasmerende wijze bij elkaar. Ook deze workshop is te boeken door een mail te sturen naar educatie@insciencefestival.nl.
InScience Young Talent Award
In 2025 voeren we een pilot uit van de InScience Young Talent Award. Met deze prijs, bedoeld voor wetenschapsfilms gemaakt door scholieren, willen we jongeren stimuleren om meer artistieke wetenschapsfilms te maken. Kijk op de website voor meer informatie, mocht je vragen hebben, mail gerust naar Susanne via educatie@insciencefestival.nl
Contact
Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Susanne Beckers via educatie@insciencefestival.nl. Ook voor andere vragen kun je hier terecht.