InScience Film Festival
TOEKOMSTBEELDEN

TOEKOMSTBEELDEN

Film

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • LUX 6
  • € 0,00
Uitverkocht

Met het project TOEKOMSTBEELDEN onderzochten drie filmmakers de kansen en gevaren van technologische innovaties in de zorg. Deze drie films gaan in première tijdens filmfestival InScience.


TALK Hoe ziet de toekomst van de zorg eruit? Zullen computers meten hoe gelukkig we zijn? En wat doen we dan met die informatie? Hoe is het voor zorgpersoneel om een robot als collega te hebben? Is technologie vriend of vijand van eenzaamheid?  

Met vergrijzing en stijgende personeelstekorten in de zorg, zijn het relevante vragen. Samen met de Radboud Universiteit en zorgorganisatie Kalorama gingen wij daarom op zoek naar antwoorden door film in het nieuwe project TOEKOMSTBEELDEN. We koppelden drie filmmakers aan ieder een eigen groep van onderzoekers op het gebied van zorginnovatie en aan bewoners en medewerkers van Kalorama. Samen bogen zij zich meerdere dagen over mogelijke toekomstscenario’s voor de zorg. Op basis van deze input, maakten filmmakers Brian den Hartog, Laura Heinig en Valerie Rutjes drie korte fictiefilms.  

Vanavond is de feestelijke première van de drie films. We horen van de makers en deelnemers hoe het was om samen toekomstscenario’s te schetsen. Hoe was de uitwisseling tussen onderzoekers, filmmakers en ervaringsdeskundigen? Wat is de waarde van speculatieve fictiefilms in gesprekken over de toekomst? En we zijn natuurlijk benieuwd wat de zaal vindt van de geschetste toekomstbeelden: willen we deze richting uit? Waarom wel of niet? 

TOEKOMSTBEELDEN is een samenwerking tussen InScience, Kalorama en de Radboud Univeristeit. Het is een van een van de zestien WECOM-projecten van de Nationale Wetenschapsagenda 2023 en dus mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.  

Data van Troost

Data van Troost

Als Kees in het verzorgingstehuis zijn levenspartner Arnold bezoekt, krijgt hij nagenoeg geen contact meer met hem. Toch is Kees geschokt om te horen dat datametingen tonen dat de levensvreugde van Arnold is gezakt tot een kritiek niveau. Lukt het Kees om de realiteit achter deze cijfers onder ogen te zien?

Regisseur
Brian den Hartog
Land
The Netherlands
Duur
7 min
Thema
-
Type Film
Korte film
Premiere
World premiere
Jaar
2024
Taal
Nederlands
Ondertiteling
-
Meneer Groenendaal

Meneer Groenendaal

Meneer Groenendaal is blij is als zijn dochter en kleinkinderen op bezoek komen. Tijdens het diner merkt hij dat er iets niet klopt. Een film over menselijk contact en technologische oplossingen.

Regisseur
Valerie Rutjes
Land
The Netherlands
Duur
6 min
Thema
-
Type Film
Korte film
Premiere
World premiere
Jaar
2024
Taal
Nederlands
Ondertiteling
-
Avondronde

Avondronde

Een vrouw loopt door de gangen van een schijnbaar verlaten verzorgingstehuis. Een plek waar ze ooit werkte, maar nooit zelf heeft willen wonen. Ze treft een oude zorgrobot, achtergelaten in een lege kamer. Hoe is het om niet meer nodig te zijn? En wie zorgt er dan voor hen? 

Regisseur
Laura Heinig
Land
The Netherlands
Duur
6 min
Thema
-
Type Film
Korte film
Premiere
World premiere
Jaar
2024
Taal
Nederlands
Ondertiteling
-

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.