InScience Film Festival
Thematour Lust for Life

Thematour Lust for Life

  •  - 
Gratis

Let op: Dit programma is speciaal voor scholieren in 4, 5 en 6 VWO. 

Vind je het leuk je te verdiepen in een maatschappelijk vraagstuk en ben jij benieuwd hoe een college op de universiteit eraan toe gaat? Tijdens de Thematours van het Radboud Pre-University College of Society kun je je als vwo’er twee middagen lang onderdompelen in een maatschappelijk thema. Op vrijdagmiddag 12 en 19 november organiseren het Radboud Pre-University College of Society en InScience International Science Film Festival Nijmegen een speciale editie van zo’n thematour. 

VRIJDAG 12 NOVEMBER
Op vrijdagmiddag 12 november kom je langs bij InScience in Filmhuis LUX in Nijmegen. Jullie kijken naar Pig Heart, waarin een veganistisch meisje met een hartziekte voor de keuze staat of zij een donatie van een genetisch gemodificeerd varkenshart moet doneren of niet. Na afloop bespreken we de film inhoudelijk en op filmische aspecten. Professor dr. Jeroen Linssen bespreekt met jullie “Dier-ethiek in bio-politieke tijden”. Wat houdt bio-politiek in? Wat verstaan we onder dier-ethiek? En hoe zie je dit terug in de film Pig Heart

VRIJDAG 19 NOVEMBER
Op vrijdagmiddag 19 november ga je naar de collegebanken van de Radboud Universiteit. Hier maak je kennis met Prof. Dr. Enny Das en zij vraagt zich af of het zo is dat kijken naar films als Pig Heart je meer ‘Lust for Life’ geeft. Hoe kan het dat mensen doorgaans hun angst voor de dood onderdrukken, maar wel graag kijken naar films waarin de dood vaak een belangrijke rol spelen? Zelfs in kinderfilms gaat er vaak iemand dood, de vader van Simba, de moeder van Bambi! Leren dergelijke films de kijker iets, en zo ja, wat dan? Vervolgens gaat Dr. Anke Tonnaer met jullie in gesprek over het vermarkten van het menselijk lichaam zoals onderzocht in de antropologie. Mag je handel drijven in organen, bloed en ander weefsel, en tegen welke prijs? Kun je de waarde van een mens in geld uitdrukken? Je wordt meegenomen in hoe “lust for life” met een prijs komt, die voorbij het individu gaat.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Aanmelden kan via deze link. De thematour vindt plaats op 12 november om 14:00 in LUX Nijmegen en op 19 november om 14:00 bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Wij sluiten elke middag af om 16.00/16.30 uur. Graag tot dan!


Regisseur
Artjom Baranov
Land
Germany
Duur
31 min
Thema
Ethiek, Genetica
Type Film
Fictiefilm
Jaar
2019
Taal
Duits
Ondertiteling
Engels
Producer
Anabella Peiffer

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.