

Tasc
Talks
Sta even stil en sluit je ogen. Denk aan Nijmegen. Je loopt door het Valkhofpark. Het jaar is 2222. Wat zie je? Wie zie je? Hoe ziet Nijmegen er over 200 jaar uit? Dompel je met TASC – The art of science onder in het Nijmegen van de toekomst.
De tweede editie van TASC staat helemaal in het teken van hoe onze samenleving in 2222 georganiseerd zal zijn. Leven we nog in een democratie of wellicht in een dictatuur? Onderzoek samen met ons welke bestuursvormen we in de toekomst tegen gaan komen, hoe beslissingen worden genomen en hoe de politiek is samengesteld. Zijn de maatschappelijke tegenstellingen groter of wellicht juist kleiner geworden?
Ontdek het samen met ons. Ga je mee naar de toekomst?
De kunstenaar
De beeldende kunstenaar Matthijs Bosman ging naar de toneelschool en studeerde daarna af van de Kunstacademie in Den Bosch. Ook volgde hij nog een jaar aan de academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg. Hij heeft projecten ontworpen voor de openbare ruimte zo creëerde hij multidisciplinaire platform het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui), een organisatie die zich sterk maakt voor interventies in het Publieke Domein door studenten en alumni.
Daarnaast houdt Matthijs zich veel bezig met social design. Zoals SUPERLAND, een reizend kunstwerk door de openbare ruimte; met ‘de grootste, niet bestaande supermarkt van Nederland’
Hij zal ons uitdagen op het gebied van verbeelding en ongebruikelijk redeneren.
“Ik doe mee aan TASC omdat ik wil ontdekken wat de samenleving uiteendrijft en wat ons juist verbindt. Ons huidige democratische systeem staat onder druk. De vragen en inbreng van het publiek zwengelen mijn creatieve geest aan en ik krijg zodoende de kans om tot onverwachte toekomstscenario’s te komen. Alvast werken aan onze maatschappij in het jaar 2222… En dan ook nog samen met een hoogleraar van de Radboud Universiteit. Wat een buitenkans!“
De wetenschapper
Carolien van Ham is hoogleraar ‘Empirische Politicologie’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op: legitimiteit en politieke vertegenwoordiging, democratisering en autoritarisme, integriteit van verkiezingen en verkiezingsfraude, en democratie en mensenrechten.
In Nijmegen zal ze een Centre for Democracy & Representative Government gaan opzetten en uitbouwen, waarin het onderzoek van de Nijmeegse politicologen naar democratische vernieuwing en politieke (en sociaaleconomische) representativiteit wordt gebundeld. Thema’s als democratische legitimiteit, politieke mobilisatie en populisme, democratische hervorming en de veranderende rol van politieke partijen vormen onderdeel van de onderzoeksagenda.