InScience Film Festival
Stand-up Science

Stand-up Science

Talks

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • LUX Café
  • € 0,00
Gratis

Een podium, een microfoon en een reeks inspirerende mini-lezingen, demonstraties en workshops—rondom het InScience-thema van dit jaar: voedsel, en daarbuiten. Kom naar Café LUX op zaterdag- en zondagmiddag, grijp een draadloze koptelefoon en duik in onze Stand-up Science-sessies. 

14:00 Wat vind een mug lekker aan jou (en niet aan je buurvrouw)? (NL)

Bzzzz, je bent gestoken… voel de kennis-infectie verspreiden door je lichaam! Hoe infecteren muggen ons met ziektes? Felix Hol van het Radboudumc zal ons meer vertellen over zijn bijzondere combinatie van biofysica, computationele benaderingen en engineering, om het gedrag van muggen bij het overbrengen van ziekten te begrijpen.  

14:25 AI & Bier: Een Speelse Blik op Machine Learning (NL) 

Hoe leg je kunstmatige intelligentie en machine learning op een leuke en toegankelijke manier uit? Door een AI-biertje te brouwen! Een team van de HAN, bestaande uit Onno Huijgen, Tijs van der Velden en Rowan de Both, ontwikkelde dit unieke AI-bier, speciaal gebrouwen ter ere van de inauguratie van professor Erwin Folmer.   

14:50 Ongetemde microben – van kombucha tot fashion (NL) 

Een designer-tas van kombucha? Richèle Wind (HAN University of Applied Sciences), samen met Charlotte van Alem (Bioma Lab) en Joris van den Broek (Untamed Kombucha) vertellen je hoe! Wist je dat restproducten van het kombucha-brouwproces kunnen worden omgezet in een leerachtig materiaal? Ontdek hoe een dun laagje dat tijdens de fermentatie ontstaat, behandeld en gecoat kan worden tot een mooi, duurzaam materiaal—waar zelfs al designertassen van zijn gemaakt!  


15:15 Poep onder de loep (NL)

Wat zegt je ontlasting over je gezondheid? De darmen zitten vol met bacteriën die van belang zijn voor een gezond lijf, maar hangen ook samen met het ontstaan van ziekte. Voeding en omgevingsfactoren spelen hierbij een belangrijke rol. Annemarie Boleij van het Radboudumc neemt je mee in wat er gebeurt in de darm als je darmkanker krijgt.

15:40 Kanker bestrijden met je eigen afweer: De kracht van immunotherapie (NL)

Stel je voor dat we je immuunsysteem kunnen trainen om kanker te herkennen en aan te vallen, net zoals een vaccin het lichaam leert om virussen te bestrijden. Dat is de kracht van immunotherapie, een baanbrekende aanpak die de manier waarop we ziekten zoals huidkanker en bloedkanker behandelen, verandert. Met Guido van Mierlo nemen we een kijkje in hoe wetenschappers de eigen afweer van het lichaam inzetten om kanker te slim af te zijn en wat dit betekent voor de toekomst van de geneeskunde. 

16:05 Toegankelijkheid overbruggen: Technologieën voor dove en blinde gemeenschappen (EN)   

Ezgi Mamus en Hasan Dikyuva onderzoeken de nieuwste technologische ontwikkelingen voor doven en blinden, van toegankelijke apparaten tot AI-gestuurde apps. Voldoen deze technologieën echt aan de behoeften van de gemeenschappen die ze bedienen? We zullen zowel de successen als de huidige uitdagingen belichten. Tot slot bespreken we mogelijke alternatieven die prioriteit geven aan inclusiviteit, bruikbaarheid en impact in het hier en nu.

16:30 Je bent wat je eet of toch niet? (EN)  

Ons brein bepaalt ons eetgedrag—maar wist je dat voeding ook invloed heeft op je brein? Ontdek samen met Esther Aarts van het Donders Instituut hoe je cognitieve functies en besluitvorming beïnvloed worden door wat je eet.  


16:55 – Comfort Food: Waarom eten we onze gevoelens? (EN)
  

Een bak ijs bij een slechte dag? Of een lekkere pizza na een lange werkdag? Opluchting is een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene emotie. Welke rol speelt het in emotioneel eten en stress-eten? Silvia Papalini verkent de psychologische connectie tussen voedsel en troost.  


17:20 Hoe denken het zien beïnvloedt (EN)

Hoe nemen we de wereld visueel waar? Vaak hebben we het gevoel dat we alles om ons heen zien, maar in werkelijkheid nemen we maar een klein deel waar! Wat beïnvloedt waar we kijken? Eva Berlot onderzoekt hoe onze waarneming wordt gevormd door onze drang om de wereld om ons heen te begrijpen en hoe we met taal deze invloed van onze gedachten op wat we zien kunnen vormgeven.

17:45 Radboudumc PhD films (EN) 

Studenten biomedische wetenschappen hebben samen met InScience korte Science-films gemaakt voor leerlingen van de bovenbouw middelbare school. Kijk met Elhaam Hasan en Paul van Laere mee naar één van deze bijzondere films en luister naar de één van de makers en docent over hun maakproces!   

Locatie: Café LUX 

Draadloze koptelefoons beschikbaar 

Doe mee aan inspirerende wetenschap, interactieve sessies en prikkelende discussies! 

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.