InScience Film Festival
Shorts: Big Stories Behind Small Matters

Shorts: Big Stories Behind Small Matters

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 6,00

Wie had kunnen denken dat een virus dat enkel microscopisch zichtbaar is, onze levens zo overhoop had kunnen halen? Het is ons dit jaar pijnlijk duidelijk geworden dat het formaat van iets de impact niet verraadt. In deze verzameling korte films kijken we samen met wetenschappers naar kleine levensvormen of elementen die – ondanks hun formaat – enorme waarde kunnen hebben. Of het nu gaat om insecten, korstmos, kwallen, naakte molratten of elementaire deeltjes: hun ware grootsheid wordt hier pas echt voelbaar gemaakt.

Talk

Twee regisseurs vertellen over hun korte films over het (kleine) leven. Hoe maak je een poëtische film over kleine levensvormen? Marleine van der Werf introduceert haar film All We Are, die laat zien hoe we allemaal uit dezelfde bouwstenen bestaan. Maria Clinton vertelt over The Love Bugs en hoe ze het levenswerk van twee gepensioneerde entomologen vastlegde: een unieke verzameling van meer dan een miljoen opgezette insecten. InScience’s filmprogrammeur Rob van den Bergh interviewt beide filmmakers

Vertoningen van Shorts: Big Stories Behind Small Matters:

  • Van 11 t/m 22 november: online platform van InScience
  • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 14 november 16:30 aan bij de livestream Talk: Klein maar fijn.

Chasing Ghosts

Chasing Ghosts

De geestorchidee is één van de meest mysterieuze planten in de wereld. Een van de grootste vragen is hoe deze bloem bestuift. Een groep wetenschappers en fotografen waden zich drie zomers lang in de moerassen van Florida om het raadsel op te lossen en hopelijk zelfs het antwoord te fotograferen. Wat ze uiteindelijk vinden blijkt een verrassing voor iedereen te zijn. 

Regisseur
Eric Bendick
Land
United States
Duur
15 min
Thema
Biologie, Natuurwetenschappen, Dierenstudies
Type Film
Documentaire
Premiere
European premiere
Jaar
2019
Taal
Engels
Ondertiteling
-
The Love Bugs

The Love Bugs

Het koppel Charlie en Lois O’Brien hebben meer dan zestig jaar als entomologen gewerkt aan hun bijzondere collectie van insecten, inclusief veel zeldzame exemplaren. Nu bij Charlie Parkinson is vastgesteld komt het echtpaar voor een moeilijke keuze te staan: moeten ze hun enorme collectie van meer dan een miljoen insecten verkopen aan een onderzoekscentrum of toch zelf blijven onderhouden? Een hartverwarmende film over een wetenschappelijke passie.

Regisseur
Allison Otto, Maria Clinton
Land
United States
Duur
33 min
Thema
Dierenstudies
Type Film
Documentaire
Premiere
European premiere
Jaar
2019
Taal
Engels
Ondertiteling
-
All we are

All we are

Een poëtische reflectie op hoe we allemaal in essentie dezelfde afkomst hebben. We zien verschillende levensvormen van verschillende grootten en met verschillende complexiteiten evolueren, maar hoe anders al deze wezens ook worden, de oorsprong van organismes blijft altijd hetzelfde. 

Regisseur
Julia Van Etten, Marleine van der Werf
Land
The Netherlands, United States
Duur
3 min
Thema
Biologie
Type Film
Korte film
Jaar
2020
Taal
Engels
Ondertiteling
-
Lichen

Lichen

Maak kennis met Trevor Goward, een lichonoloog. Dit houdt in dat hij korstmossen bestudeert. In deze documentaire kijken we met hem mee naar de bijzondere korstmossen, ongewone levensvormen die tegelijkertijd individueel leven en altijd een samenleving vormen. Dit leidt ertoe dat Goward niet alleen filosofeert over de wezens die hij bestudeert, maar in het verlengde over het leven zelf. 

Regisseur
Lisa Jackson
Land
Canada
Duur
11 min
Thema
Natuurwetenschappen
Type Film
Documentaire, Korte film
Premiere
European premiere
Jaar
2019
Taal
Engels
Ondertiteling
-
Lifespan

Lifespan

De vraag of we eeuwig leven zouden kunnen bereiken is al eeuwenoud en mensen onderzoeken dit op de meest onverwachte plaatsen. In Lifespan volgen we drie wetenschappers die ieder een dier bestuderen die de sleutel zou kunnen hebben tot onsterfelijkheid. Hoe kunnen naakte molratten, fruitvliegjes en hydra’s ons leren hoe we ouder worden kunnen uitstellen?

Regisseur
Juliette Martineau
Land
United Kingdom
Duur
22 min
Thema
Genetica, Biologie, Levensverlenging, Dierenstudies
Type Film
Documentaire
Jaar
2020
Taal
Frans, Engels
Ondertiteling
-

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.