InScience Film Festival
Shorts: A Different View

Shorts: A Different View

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 9,50

Soms draait het allemaal om perspectief. Deze vijf korte films gaan allemaal over kennis opdoen door te kijken of over opnieuw kijken na kennis opgedaan te hebben. De vlucht van vogels leert ons iets over ons leven op het vasteland. Een schijnbaar natuurlijk landschap wordt herkenbaar als kunstmatig. Een uitgestorven taal wordt weer levendig. Een rommelige kaartenbak krijgt een onverwachte persoonlijke betekenis. En transgender personen worden menselijk als ze niet meer bestudeerd worden als een abnormaal verschijnsel. Shorts over verrassingen die de wetenschap ons kunnen brengen en ons veranderen. 


In deze drukke wereld moet het brein op een slimme manier waarnemen. De hersenen maken als het ware voorspellingen van wat er gebeurt. Job van den Hurk is hersenwetenschapper en werkt aan de Universiteit van Maastricht.

Wil je meer dan één film bezoeken? Koop dan de InScience Strippenkaart!

These Silences Are All the Words

These Silences Are All the Words

These Silences Are All the Words is een driedelige ontdekkingsreis langs de openbare bibliotheken van Karachi, Pakistan, met als achtergrond het veranderende linguïstisch landschap van de stad. Met een focus op de bibliothecarissen die al jaren in traditionele instituten werken, zoals de Bedil-bibliotheek, vertelt Aijaz het verhaal van een vergrijzende intelligentsia. De gesprekken met bibliothecarissen en bezoekers van de bibliotheek laten de kijker zien hoe er een verschuiving is van het Urdu en de literaire geschiedenis van deze taal, naar de ambitie en het individualisme dat wordt geassocieerd met het Engels. Veel van de werken van Aijaz laten zien hoe het…

Regisseur
Madiha Aijaz
Land
Pakistan
Duur
14 min
Thema
Taalkunde
Type Film
Korte film, Documentaire
Jaar
2018
Taal
Urdu, Engels
Ondertiteling
Engels
Framing Agnes

Framing Agnes

In de late jaren 1950 benaderde een vrouw met de naam Agnes het UCLA Medisch Centrum om een geslachtsverandering te ondergaan. Haar verhaal werd lange tijd als uitzonderlijk en uniek beschouwd. Maar in 2017 kregen trans-artiesten toegang tot een archief van nooit eerder vertoonde geschiedenissen van transgenders. Zackary Drucker (Transparent), Angelica Ross (Pose), Silas Howard (A Kid Like Jake) en Max Wolf Valerio (The Testosterone Files) blazen het verleden nieuw leven in om de toekomst opnieuw te definiëren. 

Regisseur
Chase Joynt, Kristen Schilt
Land
Canada, United States
Duur
19 min
Thema
Sociologie, Wetenschap uit het verleden, Psychologie
Type Film
Experimenteel, Documentaire
Jaar
2018
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
Mum’s Cards

Mum’s Cards

Luke Fowler’s moeder is sociologe. Ze werkte jarenlang op de afdeling politiek van de Universiteit van Glasgow en noteerde alles wat ze las, leerde en hoorde op indexkaarten. Sinds ze al een tijdje gepensioneerd is en geen kantoor meer heeft, staat haar huis vol met schoenendoosjes en archiefkasten vol met deze kaarten. Een romantisch weergegeven kijkje naar het werk van een vrouw die al haar kennis opgeslagen heeft.

Regisseur
Luke Fowler
Land
United Kingdom
Duur
9 min
Thema
Wereld van wetenschap, Sociologie, Filosofie
Type Film
Korte film, Experimenteel
Jaar
2018
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
Terril

Terril

De geografie van de verder vlakke stad Charleroi wordt bepaald door heuvels gevormd uit het afvalmateriaal van kolenmijnen. Volledig gefilmd vanuit deze terrils zelf, verweeft de film de grootschalige industriële tragiek uit 1956 met de poëzie van een ecologische wedergeboorte, door een data-gedreven vertelling waarin de terrils de hoofdrolspelers zijn.

Regisseur
Bronte Stahl
Land
Belgium, Hungary, Portugal
Duur
13 min
Thema
Geologie
Type Film
Experimenteel, Documentaire
Jaar
2019
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
Auspice

Auspice

Sinds de oudheid wordt het observeren van de vlucht van vogels, om het heden te lezen en de toekomst te voorzien, beschouwd als een voorteken. Elk jaar analyseert en bestudeert Francesca, een wetenschapper en ornitholoog, de trekvogels die over het Brocon Pass-ringstation in de Dolomieten vliegen. Ze laat ons zien hoe vandaag, meer dan ooit, onze overleving afhangt van het vermogen om de boodschap die vogels ons brengen te begrijpen.

Regisseur
Elena Goatelli, Angel Esteban
Land
Italy
Duur
14 min
Thema
Dierenstudies, Ecologie
Type Film
Korte film, Documentaire
Premiere
Dutch premiere
Jaar
2019
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Engels

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.