
Gratis
We trappen de vijfde editie van InScience, International Science Film Festival Nijmegen, af met de indrukwekkende documentaire Human Nature over de kansen en bedreigingen van genetische modificatie. De impact van deze biotechnologie kan ongekend zijn: niet alleen kunnen we het genenpakket van mensen en dieren aanpassen, maar ook dat van planten. Daarmee kunnen we ons voedsel, brandstof en zelfs hele ecosystemen veranderen.
Tijdens deze feestelijke opening, die al uw zintuigen gaat prikkelen, zal presentator Dan Jing Wu, biomedisch ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven, in gesprek gaan met prof. dr. Michel Haring, hoogleraar Plant Fysiologie aan het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam. Hij is een expert in (de controverses rondom) het modificeren van planten, zij werkt aan nieuwe biomaterialen waarvan we ooit hopelijk organen kunnen maken. Maar de duivel zit in de details: wat kan er met biotechnologie wel en wat niet? Welke revoluties staan ons te wachten?
Human Nature
De grootste technologische revolutie van de 21e eeuw is niet digitaal, maar biologisch. CRISPR-Cas geeft ons ongekende mogelijkheden voor ingrepen in ons DNA, de basisbouwstenen van het leven. Het opent de deur naar het genezen van ziektes, het hervormen van de biosfeer en het ontwerpen van onze kinderen. De mens als God. Maar hoe zal deze nieuwe macht onze relatie met de natuur veranderen? Kunnen we de gevolgen overzien? En wat betekent het voor de menselijke evolutie? Het is aan ons om te beslissen hoe ver we willen gaan.
Wil je meer dan één film bezoeken? Koop dan de InScience Strippenkaart!