InScience Film Festival
Wie is er bang voor de waarheid?

Wie is er bang voor de waarheid?

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 0,00

Welkom in het Post-Truth tijdperk. Emoties, ideologieën, individuele uitspraken en wetenschappelijke feiten staan naast elkaar in de meest verhitte discussies. Hoewel de wisselwerking tussen waarheid, leugen en politiek geen nieuw gegeven is in het maatschappelijk en filosofisch debat, lijkt een nieuw soort urgentie te zijn ontstaan. Fact-checking als de standaard voor ieder nieuws- of Twitterbericht dat de wereld wordt ingeslingerd, valt bijna niet meer weg te denken. 

Volgens cultuurfilosoof Simon Truwant (KU Leuven) is fact-checking onvoldoende. Truth-checking is waar het volgens hem écht over moet gaan. Hij gaat in gesprek met onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can en de recentelijk afgestudeerde Marieke van der Steen (Universiteit van Amsterdam) over wat we elkaar aanpraten, hoe we langs elkaar heen praten en waar we nou in hemelsnaam in moeten geloven. Het gesprek wordt gemodereerd door jurist en expert beeldvorming in de media Hajar Fallah.

Deze talk is geïnspireerd op de documentaires The Campaign Against the Climate (Mads Ellesøe, 2020) en The Meaning of Hitler (Petra Epperlein & Michael Tucker, 2020).


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.