InScience Film Festival
Picture a Scientist

Picture a Scientist

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 6,00

Beeld je een wetenschapper in. Wie zie je voor je? Grote kans dat je niet aan een vrouw denkt. Een belangrijke reden hiervoor is dat vrouwen vaak niet dezelfde kansen of hetzelfde respect krijgen als hun mannelijke collega’s in de wetenschap. In Picture a Scientist volgen we drie wetenschappers die te maken hebben met seksisme, intimidatie en systematische discriminatie in het academische veld. Tegen de stroom in en vanuit grote liefde voor het vak maken deze vrouwen zich sterk om de wetenschapscultuur radicaal te veranderen en verbeteren.

Talk

Waarom denken veel mensen aan een witte man als ze een wetenschapper voor zich zien? Iedereen heeft vooroordelen, of denkt wel eens in hokjes. Hoe komt het eigenlijk dat we zulke hardnekkige stereotypen van bepaalde beroepen in ons hoofd hebben? Hoe ontstaan dit soort beelden, en hoe beïnvloeden deze ons gedrag? Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) leert ons over stereotypen, impliciete bias, en hoe wij iets aan onze eigen vooroordelen kunnen veranderen. Sanne Koevoets (Vrije Universiteit Amsterdam) legt haar de vragen voor. 

Vertoningen van Picture a Scientist:

  • Van 11 t/m 22 november: online platform van InScience
  • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 12 november 21:30 aan bij de livestream Panelgesprek: De positie van vrouwen in de Nederlandse wetenschap.

Regisseur
Ian Cheney, Sharon Shattuck
Land
United States
Duur
97 min
Thema
Sociologie, Ethiek, Wereld van wetenschap
Type Film
Documentaire
Premiere
Dutch premiere
Jaar
2020
Taal
Engels
Ondertiteling
-
Producer
Manette Pottle, Ian Cheney, Sharon Shattuck
Editor
Jessica Potter, Natasha Bedu

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.