InScience Film Festival
One With the Cosmos

One With the Cosmos

  •  - 
Gratis

Wie kent Earthrise niet? De foto van de opkomst van de aarde vanachter de maan. Zo zien astronauten de planeet aarde in een donker heelal: kleurrijk en kwetsbaar. En bij terugkeer op aarde bekennen ze zich als hartstochtelijke pleitbezorgers voor duurzaamheid. In de VR-programmering van InScience 2019 kun jezelf de ruimte verkennen en je perspectief op de aarde letterlijk op zijn kop zetten. En wie weet draagt dat perspectief wel bij aan een hernieuwd respect voor onze planeet aarde.

Cogito is te bezoeken van vrijdag 8 t/m zondag 10 november tussen 12:00 en 20:00. De rest van de films zijn te bezoeken van donderdag 7 t/m zondag 10 november tussen 12:00 en 20:00. 

Cogito (Daniela De Paulis)
Stuur je meest persoonlijke boodschap de ruimte in! Terwijl je vanuit de ruimte kijkt naar een beeld van de aarde, wordt een verbinding gelegd tussen jouw hersenen en het idee dat je vormt over het universum. Die hersenactiviteit wordt vastgelegd door een neurowetenschapper en omgevormd tot geluidsgolven. Deze worden op hun beurt opgestuurd naar de radiotelescoop in Dwingeloo. En daar stuurt de radar jouw geluidsgolven de ruimte in: je eerste ‘voetafdruk’ buiten de planeet aarde. 

EarthriseVR (Duinn in samenwerking met Vrroom)
Wellicht de meest iconische foto van onze planeet, Earthrise, genomen door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8 missie in 1968. Met deze foto ving hij zijn verlangen en hernieuwde liefde voor zijn thuisplaneet; een gevoel dat veel mensen na het zien van de foto ook overviel. Dit VR-project is een eerbetoon aan de foto, waar je als maanreiziger zelf de aarde ziet opkomen. Vanuit een ruimtestation kun je de aarde verder bestuderen en de schokkende impact van de mens op de planeet beleven.

Overview (Paul Mezier)
De mens is een onbetekenend element in een immens universum. We zeggen het makkelijk na. Maar het is te ongrijpbaar om dit werkelijk te ervaren. Tot nu toe. Paul Mezier start met zijn Overview dicht bij Aarde. We bevinden ons nog op ‘bekend’ terrein. Maar dan verwijderen we. Zwerf in Overview door onze kosmos en ontdek het wonderlijke uitspansel. Maar bovenal: ervaar de ongrijpbare schaal van het universum in deze overweldigend realistische VR-game.

Spheres (Eliza McNitt)
In de ruimte is geen geluid – of wel? In drie hoofdstukken wordt getoond dat ons universum rumoeriger is dan we vaak denken. Aan de hand van beroemde gidsen als Millie Bobby Brown, Jessica Chastain en Patti Smith worden we meegenomen naar het ontstaan van het geluid na de Big Bang tot aan de geluiden van zwaartekrachtgolven. Eliza McNitt maakt samen met uitvoerend producent Darren Aronofksy een symfonie van kosmische proporties.


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.