InScience Film Festival
Neutrino — de dichter onder de elementaire deeltjes

Neutrino — de dichter onder de elementaire deeltjes

Film

  •  - 
  • LUX 6
  • € 12,50

Op ruim duizend meter diepte in de Japanse berg Ikeno-yama bevindt zich de Super-Kamiokande Neutrino Detector. Deze detector is ontworpen voor de natuurkundige studie naar de neutrino – een elementair deeltje dat mogelijk de oorsprong van het universum kan verklaren. In het bergdorp wonen en werken internationale wetenschappers samen met de lokale bevolking en hun spirituele leiders

In deze poëtisch-filosofische documentaire komen de onzichtbare kwantumwereld en de tastbare realiteit samen, in ontmoetingen met kleurrijke wetenschappers en dorpsbewoners.  Een film die begint als persoonlijke ontdekkingsreis naar natuurkundige kennis en uitgroeit tot een universele existentiële zoektocht.


TALK Een dichter als spookdeeltje die reageert op het poëtische elementaire deeltje. Toen ‘bèta-dichter’ Henk Ester de film Neutrino zag, raakte hij direct geïnspireerd. Speciaal voor deze vertoning schreef hij het gedicht Dichter: spookdeeltje in het denken. Henk Ester won de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar 2013 met zijn bundel Bijgeluiden en vervlocht sindsdien wetenschap en het woord in vele gedichten. Voorafgaand aan de film draagt hij het gedicht voor.  

Na de film gaan we in gesprek met makers Hannie van den Bergh en Jan van den Berg. Hoe was het om deze film in Japan te maken? Hoe greep het neutrino-deeltje hen?  

Voertaal Talk: Nederlands

Regisseur
Hannie van den Bergh, Jan van den Berg
Land
The Netherlands
Duur
77 min
Thema
-
Type Film
Documentaire
Jaar
2023
Taal
Engels, Nederlands, Japans
Ondertiteling
Engels
Producer
Koert Davidse, Marc Thelosen
Editor
Katarina Türler

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.