InScience Film Festival
Is the Man Who Is Tall Happy?

Is the Man Who Is Tall Happy?

  • Taal nabespreking: Engels
  •  - 
  • € 2,50

Noam Chomsky is een van de meest beroemde en gerespecteerde filosofen van deze tijd en ook een beroemde linguïst. In Is the Man Who Is Tall Happy? wordt hij geïnterviewd door de veel geprezen regisseur Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). De interviews gaan over veel verschillende onderwerpen, van taal en wetenschap tot politiek. Gondry vangt deze rivier van gedachtes in animaties die hij zelf met de hand tekende, in een kinderlijke krabbelstijl. Op deze manier maakte hij één van de meest visueel inventieve en speelse documentaires van de laatste tijd en een toepasselijk eerbetoon aan een van de grote, vrije denkers van nu.


Wat is taal? En hoe komt het dat mensen taal kunnen leren en begrijpen? Naom Chomsky schudde de wereld van de taalwetenschap op, door deze essentiële vragen te beantwoorden in zijn werk. Chomsky gelooft namelijk dat de mens een aangeboren taalvermogen heeft, een natuurlijke kennis van grammatica. Dat betekent dat er een universele grammatica bestaat, een patroon dat de basis vormt voor alle talen ter wereld. Om taal te begrijpen moeten we ons dus focussen op syntax, de zinsopbouw van onze talen, en niet op semantiek, de betekenis van woorden en zinnen. Bovendien bepleit Chomsky dat dit aangeboren taalvermogen een sprong heeft gemaakt in onze evolutie: de moderne mens heeft haar aanleg voor taal in heel korte tijd ontwikkeld, tegen de wetten van Darwins evolutietheorie in. 

Peter Hagoort, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen en directeur van het Max Planck Instituut, is het niet eens met al deze ideeën. Hij gaat in begrijpelijke (Engelse) taal de discussie aan met Roberta D’Alessandro (hoogleraar Taalwetenschap/Syntaxis en Taalvariatie aan de Universiteit Utrecht), een aanhanger van Chomsky’s school. Kom luisteren naar de zoektocht naar de origine van ons menselijk taalvermogen.

Regisseur
Michel Gondry
Land
France
Duur
90 min
Thema
Gammawetenschappen, Alfawetenschappen, Taalkunde, Filosofie
Type Film
Animatie
Jaar
2013
Taal
Engels
Ondertiteling
-
Producer
Michel Gondry, Raffi Adlan, Georges Bermann, Julie Fong
Editor
Adam M. Weber, Sophie Reine

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.