InScience Film Festival
Invision – Pitches: Work in Progress (Sub-session B)

Invision – Pitches: Work in Progress (Sub-session B)

  •  - 

Getalenteerde filmmakers met nieuwe, discipline-overstijgende projecten presenteren hun work-in-progress en zoeken feedback en ondersteuning van een professioneel panel en het publiek. Hoe kunnen ze hun project naar een hoger niveau tillen? Welke strategieën op het gebied van samenwerking, productie en impact kunnen ze najagen? Hoe kunnen ze nieuwe financieringsbronnen aantrekken? 

Marleine van de Werf – project ‘THE LIVING DEAD’
Ben jij je eigen lichaam, en ben je de eigenaar van je lichaam? The Living Dead is een lichaams-uittredingservaring in een multi-zintuiglijke installatie, bedoeld om mensen na te laten denken over wat hun biologische lichaam werkelijk betekent. De hoofdpersoon in de narratie, Rose, lijdt aan het Cotard-syndroom. Dit is een zeldzame psychologische stoornis waardoor de patiënt in een waan zit waarbij het lijkt alsof hij/zij al dood is, niet bestaat of lichaamsdelen kwijt is. In de multi-zintuiglijke installatie maakt de deelnemer een persoonlijke reis van 10-minuten waarin hij of zij voelt wat Rose doormaakt. De installatie maakt gebruik van wearables, geluid, geur en virtual reality om het publiek onder te dompelen in het verhaal van de patiënt. Het centrale component is een sensorische deprivatietank. Tijdens de reis verbreekt de deelnemer langzaam van zijn (virtuele) lichaam. Het verhaal eindigt met Roses ‘ont-lichaamde’ ervaring. 

Marleine van der Werf is een filmmaker en een audiovisueel kunstenaar. Nadat ze in 2010 afstudeerde aan de St. Joost Kunstacademie in Breda, werd haar werk getoond in de competitie van het Nederlands Film Festival (NFF), het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en was ze te zien in verschillende tentoonstellingen en musea zoals het Museum voor Moderne Kunst in Warschau. In haar werk onderzoekt ze ideeën over verbeelding, onderbewustzijn en overlevingskracht. Ze creëert krachtige filmische werelden waarin de perceptie van de kijker wordt uitgedaagd. 

Morgan Knibbe – Atomic Soldiers
Morgan Knibbe zal zijn plan pitchen voor een film over een iconische gebeurtenis in de Amerikaanse nucleaire geschiedenis: de eerste tests van de atoombom. Om dit evenement vanuit verschillende perspectieven en zo gedetailleerd mogelijk te visualiseren, is hij voornamelijk afhankelijk van oud filmmateriaal, evenals de getuigenissen van veteranen die de proeven hebben meegemaakt. Dit stelt hem voor zeer praktische maar ingewikkeld obstakels; hoe vind en benader je gepensioneerde veteranen om dit buitengewone stukje geschiedenis te redden van de vergetelheid? Hoe visualiseer je een explosie van een atoombom zo realistisch mogelijk?

Morgan Knibbe (1989) is een Nederlandse regisseur, schrijver, redacteur en cinematograaf. Hij is vooral bekend om zijn debuutfilmdocumentaire Who Who Feel the Fire Burning (2014) en zijn korte films Shipwreck (2014), The Atomic Soldiers (2019) en de virale hit van VICE What Does a Nuclear Bomb Explosion Feel Like? (2018).

Juul van der Laan – project ‘Binary Tales / Fact is Fiction’
Wat is ‘waarheid’ in een wereld van verhalen? De klassieke Nigeriaanse filosoof genaamd Orunmila (500 v.Chr.) is verkeerd vertaald in de geschiedenis als een God. Zijn mythologische zoon Afuwape begint aan een zoektocht door Yoruba-legende en wijsheid. Geleid door Sophie Oluwole kijkt hij kritisch naar zijn erfgoed en zichzelf. Taal kan worden verdraaid, verbeelding gemanipuleerd. Feit of fictie, beide zijn onderworpen aan deze krachten. Deze kritische blik werpt licht op nieuwe inzichten in het pre-koloniale karakter: van oude computersystemen tot progressieve genderfilosofieën. De film wordt verbonden met een interactieve app die het oude computersysteem nabootst. 

Juul van der Laan is een filmmaker die graag grenzen verlegt en nieuwe mogelijkheden voor het vertellen van verhalen verkent. Van der Laan wortelt projecten stevig in waardig onderzoek maar laat ruimte voor spontane ontmoetingen. Ze produceerde zowel lange als korte documentaires en schreef voor televisie. 

Professioneel panel:
Greg Boustead (Sandbox), Paul Mezier (VR-regisseur), Hanneke Bouwsema (NPO), Ruben van Leer (onafhankelijk filmmaker), Rob van Hattum (VPRO), Jeltje Hillen (CineCrowd), Jim Jansens (New Scientist).

Gratis tickets kunnen worden gereserveerd via de ticket link, en moeten worden opgehaald aan de kassa van LUX.


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.