InScience Film Festival
InVision – Astronauten van de Binnenwereld (Deelsessie A)

InVision – Astronauten van de Binnenwereld (Deelsessie A)

 •  - 

Hoe doe je recht aan de ervaring? Een gesprek met neurowetenschappers en kunstenaars.

“Je ne veut plus comprendre, je veut pendre” – Jean-Luc Godard
(“Ik wil niet meer begrijpen, ik wil grijpen”)

Filosofe Linde van Schuppen gaat in gesprek met neurowetenschappers, beeldend kunstenaars, editors en VR-makers over hoe je aan een ervaring via vormgeving recht kan doen. Kunst en wetenschap proberen beide complexe innerlijke ervaringen vorm te geven: via EEG, klei, verf, VR, fMRI of montage. Lukt dat? Is het inderdaad mogelijk om een innerlijke ervaring vorm te geven?

En stel dat je dit doet, reduceer je daarmee de ervaring of niet? Hoe blijf je binnen alle vormgeving die er al is open voor nieuwe soorten informatie? Hoe creëer je daar ruimte voor, figuurlijk maar ook letterlijk?

Dit gesprek is naar aanleiding van Ik ben er even niet (2019), een film van Maartje Nevejan en Ceruttifilm die de vraag stelt of we de ervaring van absence epilepsie kunnen vormgeven via kunst en wetenschappen. De film is onderdeel van een zes jaar durend transmedia project dat nagenoeg in zijn geheel te zien en ervaren is tijdens InScience. 

Klik hier voor meer informatie over de vertoningen van de documentaire Ik ben er even niet.
Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Mapping the Experience

Dit programma is gratis toegankelijk. Klik op de ticketlink voor kaartjes. 

Sprekers:

 • Linde van Schuppen (moderator)
  Linde is promovendus bij het Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar de taal van verhalen van mensen met een schizofrenie diagnose en is daarnaast redacteur bij Felix & Sofie en Bij Nader Inzien. In haar werk combineert ze inzichten uit de filosofie, psychiatrie en taalwetenschappen.
 • Cocky Eek 
  Cocky is kunstenaar en ontwerper en maakt lichtgewicht ruimtelijke composities, waarbij we niet door de ruimte bewegen, maar de ruimte door ons heen. De fysieke ervaringen van haar ruimtelijke werk geven vaak de suggestie van vliegen, zweven of hersenstilte. Ze laat het publiek onderdompelen in fysieke en sensorische ervaringen die ons verbinden met de diepere lagen van onszelf en onze omgeving. 
 • Gys Zevenbergen 
  Gys is werkzaam als zelfstandig editor en heeft onder andere de montage en sound design gedaan van de documentaire ‘Ik ben er even niet’, die te zien is tijdens het InScience.
 • dr. Pieter Voorn 
  Pieter is Universitair Hoofddocent Anatomie en Neurowetenschappen aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Als neuroanatoom bestudeert hij verbindingen tussen zenuwcellen en visualiseert hij netwerken in de hersenen voor onderwijs en onderzoek.
 • Wouter Ruoff
  Wouter is één van de oprichters van Inspector V en het Smart VR Lab, waar hij content en software voor Virtual Reality ontwikkelt. Hij heeft een achtergrond in academisch biologisch onderzoek, veldonderzoek en filmmaken.
 • prof. dr. Chris de Zeeuw
  Chris, afdelingshoofd Erasmus Medical Centre en directeur van the Netherlands Institute for Neuroscience, doet onderzoek naar hoe het geheugen werkt. Zijn focus ligt bij de zenuwcellen in het cerebellum die verantwoordelijk zijn voor het leren.


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.