
.jpg?format=cvw2560cvh950crw2560crh950)
Hunting for Hedonia
- Taal nabespreking: Nederlands
De jaren ‘60: Robert Heath is één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar diepe hersenstimulatie werden elektroden in het brein gebruikt om gevoelens van geluk te stimuleren en negatieve emoties te onderdrukken. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Succes wordt geboekt, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?
Talk
Hoe werkt diepe hersenstimulatie? Wat gebeurt er tijdens zo’n operatie? En hoe ontwikkelt deze techniek steeds verder – ook in Nijmegen? Wetenschapsjournalist Esther Thole gaat in gesprek met neurochirurg in opleiding Martin Geerlings (Radboudumc) over Deep Brain Stimulation.
Vertoningen van Hunting for Hedonia:
- Van 11 t/m 22 november: online platform van InScience
- Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 15 november 21:00 aan bij de livestream Talk: De dilemma’s van diepe hersenstimulatie.
- Regisseur
- Pernille Rose Grønkjær
- Land
- Denmark, Brazil, Germany, United States, United Kingdom
- Duur
- 87 min
- Thema
- Wetenschap uit het verleden, Genetica, Psychologie, Neurologie
- Type Film
- Documentaire
- Jaar
- 2019
- Taal
- Duits, Engels
- Ondertiteling
- Engels
- Producer
- Sigrid Dyekjær
- Editor
- Claudio Hughes