InScience Film Festival
Framing Agnes

Framing Agnes

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • LUX 6
  • € 10,00

In 2019 vertoonde InScience de korte film Framing Agnes, die nu tot langere film is uitgewerkt. Deze film brengt op unieke wijze zes verhalen van trans personen tot leven uit de archieven van de UCLA Gender Clinic uit de jaren ’50: we zien echte verhalen van echte mensen die worstelden met hun genderidentiteit, ver voordat er sprake was van maatschappelijk begrip. Hun pijn en hun woede worden aangrijpend vertolkt door acteurs. Deze indringende film ging in première Sundance.

Voorafgaand aan deze film wordt de korte film ‘Becoming Male in the Middle Ages’ vertoond, een verfrissende verkenning van gender, reproductie en het idee van familie.


TALK Voor trans personen gaat zichtbaarheid hand in hand met kwetsbaarheid. Meer representatie in media, wetenschap en kunst betekent ook meer ogen op je gericht. Larisa van Rijn, een van de curatoren van de tentoonstelling How Dare You Make Me Feel This Way in Museum Arnhem, weet hier alles van. Zij werkte mee aan de expositie over trans en queer joy. Hoe geef je een ode aan queerness in een museum – een ruimte die van oudsher vaak onvriendelijk is voor trans personen? En wat is de waarde van deze bijzondere tentoonstelling? Schrijver en organisator Moni Zwitserloot gaat erover met haar in gesprek. 

Dit programma is een samenwerking met Transgendergroep Nijmegen – onderdeel van COC Nijmegen.

Framing Agnes

Framing Agnes

In 2019 vertoonde InScience de korte film Framing Agnes, die nu tot langere film is uitgewerkt. Deze film brengt op unieke wijze zes verhalen van trans personen tot leven uit de archieven van de UCLA Gender Clinic uit de jaren ’50: we zien echte verhalen van echte mensen die worstelden met hun genderidentiteit, ver voordat er sprake was van maatschappelijk begrip. Hun pijn en hun woede worden aangrijpend vertolkt door acteurs. Deze indringende film ging in première op Sundance.

Regisseur
Chase Joynt
Land
Canada
Duur
75 min
Thema
Wetenschap uit het verleden, Gammawetenschappen, Psychologie, Antropologie, Gender Studies
Type Film
Documentaire
Jaar
2022
Taal
Engels
Ondertiteling
Engels
Becoming Male in the Middle Ages

Becoming Male in the Middle Ages

Een intiem liefdesdrama over queer seksualiteit, lichamelijke autonomie en verlangens naar voortplanting, die een verfrissende verkenning naar het idee van familie vormt.

Regisseur
Pedro Neves Marques
Land
Portugal
Duur
21 min
Thema
Genetica, Alfawetenschappen, Bètawetenschappen, Science-fiction, Biologie, Gender Studies, Experiment
Type Film
Fictiefilm, Korte film
Jaar
2022
Taal
Portugees
Ondertiteling
Engels

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.