InScience Film Festival
Een mooi gebaar

Een mooi gebaar

Film

  • Taal nabespreking: Meerdere talen
  •  - 
  • LUX 7
  • € 12,50

Twee korte films van Anja Hiddinga, die zich in haar werk als antropoloog (UvA) en filmmaker voornamelijk bezighoudt met dove mensen en gebarentaal. 

Luister nou… Nee, kijk! toont de lange strijd die nodig was om Nederlandse gebarentaal (NGT) erkend te laten worden als officiële taal. De film toont uniek interviewmateriaal van twee mannen die een grote rol speelden in de positie van NGT in Nederland – één in positieve en één in negatieve zin. We krijgen inzicht in het harde beleid van Antoine van Uden aan het Instituut voor Doven in Sint Michielsgestel. En hoe Ben Tervoort, pionier en de eerste gebarentaalkundige in Nederland, hier gewapend met de wetenschap tegenin ging. De film wordt voor het eerst op groot doek vertoond.

Imaginings is een reeks poëtische zelfportretten in Nederlandse Gebarentaal. Jonge Doven vertellen over hun dromen voor zichzelf en de wereld. 


TALK Nederlandse gebarentaal (NGT) wordt pas sinds 2021 als officiële taal erkend in Nederland. Gebarentaaldeskundige Richard Cokart (Nederlands Gebarencentrum) gaat in op de vraag wat taalwetenschappelijk onderzoek heeft betekend heeft voor de erkenning van gebarentaal. En we kijken naar de rol die NGT speelt in de Dovencultuur in Nederland. Filmmaker Anja Hiddinga is aanwezig en licht haar werk toe. Met live performance van dichterscollectief Kitchen’s Light. 

Dit programma is volledig in Nederlandse gebarentaal. Voor mensen die dat niet begrijpen, is er een tolk naar gesproken Nederlands.  

Imaginings

Imaginings

Imaginings is een reeks poëtische zelfportretten in Nederlandse Gebarentaal.

Regisseur
Anja Hiddinga
Land
The Netherlands
Duur
13 min
Thema
-
Type Film
Documentaire, Korte film
Jaar
2022
Taal
-
Ondertiteling
Nederlands
Just listen… No, look!

Just listen… No, look!

Just listen… No, look! toont de lange strijd die nodig was om Nederlandse gebarentaal erkend te laten worden als officiële taal.

Regisseur
Anja Hiddinga
Land
The Netherlands
Duur
15 min
Thema
-
Type Film
Korte film
Premiere
European premiere
Jaar
2023
Taal
Nederlands
Ondertiteling
Nederlands

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.