InScience Film Festival
Catch up

Catch up

Talks

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • LUX Café
  • € 0,00
Gratis

Een podium, een microfoon en een hele lading inspirerende mini-lezingen, demonstraties en een tasting, allemaal rondom het InScience-thema van dit jaar: voedsel. 

Kom naar Café LUX op zaterdag- en zondagmiddag, grijp een draadloze koptelefoon en luister naar onze Stand-up Science. Op de zaterdagmiddag staat de tomaat centraal, zet je koptelefoon op en kom naar Catch Up. Dit programma is in het Nederlands.

13:00 Volg de tomaat

De tomaat heeft een lange weg gemaakt, te beginnen in Zuid-Amerika, waar deze werd gebruikt als belangrijk ingrediënt in de keuken. In de 16e eeuw meegenomen naar Europa door Spanjaarden. Waar hij aanvankelijk als sierplant werd gezien. Later verspreidde hij zich door heel Europa en de rest van de wereld. Tegenwoordig is de tomaat het meest geteelde en gegeten groenten (technisch gezien een vrucht) wereldwijd. Wetenschapper Willem Halffman (Radboud Universiteit) gebruikt vandaag de tomaat als leidraad om verhalen te vertellen over de geschiedenis van de biologie in een visuele lezing.

13:45 Dekolonisatie van voedsel

Inheemse volkeren zoals de Azteken en Inca’s noemden de tomaat TomatI, die niet alleen als een belangrijk ingrediënt in hun keuken werd gebruikt, maar ook voor medicinale doeleinden. Tijdens de kolonisatie brachten Europeanen de tomaat naar andere continenten, waarbij de oorspronkelijke inheemse waarde en betekenis werd genegeerd. Samen met Chautuileo Tranamil (Indigenous Liberation Movement) kijken we naar hoe we dit kunnen herstellen en het belang hiervan.

14:30 Proeverij: tomaat in alle vormen en geuren

In elk land wordt de tomaat op veelzijdige manieren gebruikt in gerechten. Kom bij ons proeven van deze verschillende vormen en geuren. Chef Hubert Heijligers (Kraft Heinz) maakt kleine gerechten voor jullie klaar met de tomaat als basis. Denk aan Mexicaanse Pico de Gallo, West-Afrikaanse Jollof en Italiaanse pastasaus. Kom proeven!

15:45 Het Grote Voedseldilemma

Een film-based quiz met toekomstbeelden over de ontdekking van een nieuw normaal in voedselconsumptie. Door Sigrid Wertheim-Heck, onderzoeker duurzame voedselsystemen, Wageningen Universiteit en Karsten de Vreugd, filmmaker, SugarRush Film. Deze quiz is onderdeel van het NWA project ’Transitie naar een Duurzaam Voedselsysteem’ in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (MinLVVN). 

16:30 Van tomaat naar ketchup

De tomaat is de afgelopen jaren veranderd in vorm, smaak, textuur en kleur. Wat is er precies veranderd en waarom? Kraft Heinz gebruikt de tomaat al jaren voor hun tomatensaus. Directeur Onderzoek & Ontwikkeling Misha Stevens (Kraft Heinz) vertelt ons over de ontwikkelingen in de productie door de jaren heen.


Regisseur
-
Land
-
Duur
-
Thema
-
Type Film
-
Jaar
-
Taal
-
Ondertiteling
-

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.