InScience Film Festival
Big Ideas: Neil Harbisson

Big Ideas: Neil Harbisson

Talks

  • Taal nabespreking: Engels
  •  - 
  • LUX 1
  • € 10,00

Heb je ooit een cyborg ontmoet? Dit is je kans! Kunstenaar Neil Harbisson werd kleurenblind geboren, dus liet hij in 2004 een antenne in zijn hoofd implanteren. Met deze antenne kan hij zichtbare en onzichtbare kleuren waarnemen via hoorbare trillingen in zijn schedel. Sindsdien kan hij niet alleen kleuren horen, hij werd ook officieel erkend als cyborg door de Britse regering. Harbisson is nu een cyborgactivist die vecht voor het recht op zelfontwerp – om actief deel te nemen aan de eigen biologische revolutie.

Het verhaal van Harbisson gaat niet alleen over het uitbreiden van zijn zintuigen met technologie. Hij rekt ook onze kijk op wat mensen zijn en kunnen worden. Voor Harbisson betekent cyborg zijn dat hij technologie is. Hij identificeert zich als transspecies en stelt dat hij zich niet langer 100% mens voelt. Door dit experiment aan te gaan creëert hij nieuwe ruimtes in de samenleving en binnen de wetgeving. ‘De grootste uitdaging voor cyborgs is om sociaal geaccepteerd te worden. De samenleving moet accepteren dat er mensen zijn die technologie willen gebruiken als onderdeel van het lichaam.’ In deze Big Ideas-lezing neemt Harbisson ons mee in wat het betekent om een cyborg te zijn en hoe hij, al experimenterend, de grenzen van ons zelfbeeld en onze verbeelding oprekt. Na afloop is er ruimte voor vragen.

Neil Harbisson is een in Catalonië opgegroeide, in Engeland geboren hedendaagse kunstenaar en cyborgactivist. Zijn kunstwerken onderzoeken identiteit, menselijke perceptie, de verbinding tussen beeld en geluid en het gebruik van artistieke expressie via nieuwe zintuiglijke indrukken. In 2010 richtte hij samen met Moon Ribas de Cyborg Foundation op, een internationale organisatie die tot doel heeft mensen te helpen cyborgs te worden, cyborgrechten te verdedigen en cyborgkunst te promoten. In 2017 was hij medeoprichter van de Transpecies Society, een vereniging die een stem geeft aan mensen met een niet-menselijke identiteit, de vrijheid van zelfontwerp verdedigt en de creatie van nieuwe zintuigen en nieuwe organen in de gemeenschap aanbiedt.

Deze Big Ideas lezing is een samenwerking met Radboud Reflects.


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.