InScience Film Festival
Big Ideas: Emile van der Staak & Wouter van Eck

Big Ideas: Emile van der Staak & Wouter van Eck

Talks

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • LUX 6
  • € 12,50
Uitverkocht

We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, maar eindig. Dat kan anders, bewijst restaurant De Nieuwe Winkel, waar gekookt wordt om de wereld beter te maken.  

In dit toonaangevende Nijmeegse restaurant, bekroond met twee Michelinsterren, worden uitsluitend planten gebruikt: botanische gastronomie. Dat gebeurt in samenwerking met voedselbos Ketelbroek, dat medeoprichter en botanist Wouter van Eck “het paradijs van luie boeren” noemt. Hier wordt niet geploegd, gezaaid, gewied, gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. 

Voedselbossen 

Wat zijn nieuwe manieren van voedselproductie en welke rol spelen voedselbossen hierin? Bieden voedselbossen een duurzaam en realistisch alternatief voor reguliere landbouw, of komen ze ook met hun eigen uitdagingen en beperkingen? En welke invloed hebben dit soort initiatieven op de relatie tussen mens en natuur? In dit Big Ideas-programma gaan chefkok Emile van der Staak en voedselbosoprichter Wouter van Eck in gesprek met filosoof Elize de Mul over deze en meer vragen. Uiteraard is er daarbij ruimte voor vragen uit het publiek!

Na een korte lezing van filosoof Elize de Mul, sluiten Emile van der Staak en Wouter van Eck aan voor een gesprek over alternatieve voedselproductie, gastronomie, andere manieren van voedselproductie en de waarde(n) van een voedselbos.Stel ook je eigen vragen.

Over de sprekers 

Elize de Mul is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij doet hier onderzoek naar onder andere voedselbossen. Ze benadert deze als ‘grensfenomenen’ die oude denkpatronen over bijvoorbeeld mens-dier en cultuur-natuur, agricultuur en natuurgebied bevragen. 

Emile van der Staak is chef-kok van Michelinsterrenrestuarant De Nieuwe Winkel. 

Wouter van Eck is oprichter van voedselbos Ketelbroek in Groesbeek.

Dit is een programma van Radboud Reflects en InScience. Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen en cursussen over actuele thema’s.


Regisseur
-
Land
-
Duur
-
Thema
-
Type Film
-
Jaar
-
Taal
-
Ondertiteling
-

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.