

Big Idea: Heino Falcke
- Taal nabespreking: Nederlands
Zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende en minst begrepen hemellichamen. Het zijn zwaartekrachtmonsters, gebieden in de ruimte met zo’n sterke zwaartekracht dat niets eruit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Hierdoor zijn zwarte gaten onmogelijk direct waar te nemen. Daarbij vervormen ze ruimtetijd op een ongekend sterke manier, waardoor ze het onderwerp zijn van diepgaande analyse en speculatie in de fundamentele fysica. Maar dit jaar slaagde het Event Horizon Telescope-project erin om voor het eerst een beeld van een zwart gat vast te leggen, een mijlpaal voor moderne astrofysica. Heino Falcke, voorzitter van de wetenschapsraad van het project, neemt het publiek mee in de mysteries van die donkere hoeken van het universum en in het buitengewone wetenschappelijke proces achter de recente doorbraak.
Interstellar was een natuurlijke keuze voor Heino Falcke als zijn favoriete film. Science fiction wordt al gedomineerd door zwarte gaten, maar hoe ver is het verwijderd van de realiteit?
Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit. Hij won in 2011 de Spinozapremie voor zijn studie van zwarte gaten. Hij is de voorzitter van de wetenschapsraad van het Event Horizon Telescope Project, dat in april 2019 het eerste beeld van een zwart gat publiceerde.