InScience Film Festival
Big Idea: Han Brunner

Big Idea: Han Brunner

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 8,00

Met steeds nauwkeurigere, populaire en betaalbare technieken kunnen wetenschappers menselijk DNA analyseren. De vorderingen laten ons geloven dat we binnenkort alles weten over genetische condities, ongewenst gedrag en fysieke eigenschappen. Waar zal deze kennis ons brengen? Is het einde van het nature vs. nurture debat al in zicht? Han Brunner stelt dat de wetenschappelijke stand van de techniek op het gebied van menselijke genetica veel complexer is dan vaak geportretteerd. Wat daadwerkelijk door genetische technieken kan worden voorspeld komt vaak niet overeen met wat we voorspeld willen hebben. En zelfs als vergevorderde genetische analyse mogelijk zou zijn, wat zouden we daar als samenleving mee doen? Het blootleggen van de moeilijkheden die we tegenkomen in deze vooruitgang, vertelt ons meer over wat het is om mens te zijn dan de analyse van een gen. 

Gattaca is de favoriete film van Han Brunner, hoogleraar menselijk en moleculaire genetica. Hoeveel van deze dystopische toekomst in de film kunnen we verwachten? 

Han Brunner is hoogleraar in menselijke en moleculaire genetica aan het RUMC in Nijmegen en aan het MUMC in Maastricht. Hij wordt beschouwd als een pionier op het gebied van klinische genetica, met een focus op hersengerelateerde genetische aandoeningen. Na zijn bevindingen over het MAO-A-gen, identificeerde hij een zeldzame genetische ziekte gekenmerkt door hoge agressie, die naar hem werd vernoemd. Hij ontving meerdere onderscheidingen en prijzen voor zijn werk.


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.