
Gratis
Dankzij de recente vooruitgang in wetenschap en technologie, en met name in genetische manipulatie, worden mensen nu geconfronteerd met een als sciencefiction klinkende vraag: moeten we de zogenaamde necrofauna, dieren die zijn uitgestorven, weer tot leven brengen? Maar achter een sensationele verhaallijn voor menig blockbuster, ligt in werkelijkheid een ingewikkeld netwerk van ethische, maatschappelijke en wetenschappelijke kwesties. Welke uitgestorven dieren kunnen worden teruggebracht? In welke omgeving en met welk doel? Moeten we ons zorgen maken dat we dezelfde problemen krijgen als die we hebben met bedreigde diersoorten, of dat we het nog erger maken? Het is de missie van Britt Wray om licht te werpen op dit nu mogelijke wetenschapsdomein. In haar lezing gaat ze in op de belofte en gevaren van het opnieuw op de aarde lopen van een mammoet.
Auteur en wetenschapper Britt Wray stelde Genesis 2.0 voor als haar favoriete film. Ze zal enkele van de futuristische hypothesen en kwesties uit de film behandelen in haar keynote-lezing die volgt.
Dit programma is Engelstalig.
Britt Wray is spreker en auteur die onderzoek doet naar opkomende wetenschap, technologie en ethische kwesties die zich voordoen. Ze heeft een verleden als laboratoriumwetenschapper, promoveerde vervolgens in wetenschapscommunicatie en schreef onlangs Rise of the Necrofauna: The Science, Ethics and Risks of De-Extinction, een van de favoriete boeken uit 2017 van The New Yorker.