InScience Film Festival
Canceled – Big Idea: Ahnjili Zhuparris

Canceled – Big Idea: Ahnjili Zhuparris

  • Taal nabespreking: Engels
  •  - 
  • € 0,00

Wat vertellen de plekken die je bezoekt, de muziek waar je naar luistert of je slaappatroon over je mentale gezondheid? Bijna 50 % van de wereldbevolking gebruikt smart technologie, zoals smartphones, wearables en computers, die dergelijke data verzamelt. Elke keer dat je een van deze apparaten gebruikt geef je een klein beetje van jezelf weg. Je digitale voetafdrukken kunnen interessante, hoogstpersoonlijke, grappige en zelfs duistere inzichten geven in je geest. 

Self-tracking en dataverzameling kunnen op een handige manier worden ingezet, ondanks de privacy-gerelateerde bezwaren die veel gebruikers hebben. Datawetenschapper en AI-kunstenaar Ahnjili Zhuparris (Universiteit Leiden) onderzoekt hoe algoritmes mentale gezondheid kunnen monitoren en ziektes kunnen opsporen. In deze lezing gaat Zhuparris in op de goede en slechte kanten van de algoritmes op je smartphones. Zo laat ze zien hoe je deze kan gebruiken om je gezondheid te monitoren en demonstreert ze ook hoe je real-time data kan analyseren. Hierna volgt een kort interview met Zhuparris door schrijfster en moderator Esther Thole.

Ahnjili Zhuparris is datawetenschapper en AI-kunstenaar. Haar promotie-onderzoek is gericht op het bouwen van machine learning modellen die de fysieke en mentale gezondheid van een individu kunnen detecteren en zelfs voorspellen, op basis van data afkomstig van smartphones en wearables. Met haar AI-kunst onderzoekt ze hoe machine learning algoritmes ontworpen kunnen worden als een vorm van protest tegen de datahongerige techbedrijven die floreren in onze huidige maatschappij. Zhuparris’ werk werd al eerder bekroond met een Mozilla Creative Media Award. 


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.