InScience Film Festival
Amazing Discoveries

Amazing Discoveries

  •  - 
  • Amazing Discoveries Stage
Gratis

Op het Mariënburgplein voor LUX verrijst een dome: onze Amazing Discoveries Stage. Dompel jezelf onder in de wonderen van de wetenschap en de inspirerende inzichten die poëzie te bieden heeft. Toponderzoekers van de Radboud Universiteit, de HAN, het Radboudumc, het Max Planck Instituut, het Donders Instituut en de Noviotech Campus delen in mini-colleges en demonstraties hun nieuwste amazing discoveries.

Kijk hoe we iemands spieren kunnen aansturen via een computer-herseninterface. Leer meer over taal, verwonder je over scheikundige reacties of kijk naar je eigen gezondheid voordat je je hersens prikkelt met de beste wetenschappelijke poëzie van de huidige eeuw.


Blok 1

13:00 Dichter bij InScience
In En dat was kennis, zeg je dan werd afgelopen zomer de beste nieuwe wetenschapspoëzie gebundeld. Met werk van bekende dichters en de allerbeste inzendingen voor de VWN Gedichtenwedstrijd. Voor deze door de Vereniging van Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland georganiseerde dichtwedstrijd werden maar liefst zevenhonderd gedichten ingezonden. Acht in de bundel opgenomen dichters dragen dit InScience-weekend voor uit eigen werk. Ze trappen het programma op het Amazing Discoveries Stage samen af. 

13:10 When one black box meets another

Dota Tianai Dong (Max Planck Institute of Psycholinguistics) takes us along in her exploration of two black boxes: the human brain and artificial intelligence systems. Both are full of mystery: how do they work? How does input lead to output? And how can we learn more about one by studying the other and visa versa? 

13:30 Dichter: Dick Schlüter

Dick Schlüter (Almelo, 1956) is voormalig dichter van de provincie Overijssel en huidig stadsdichter van Enschede. Eerder was hij geschiedkundige, dichter, verteller, journalist bij De Tubantia. In 2022 won hij de derde prijs in de VWN Gedichtenwedstrijd.

13:40 BIOMA Lab: Tiny Tear Project
Tears are composed of water, salts, antibodies, and lysozymes. They have a unique chemical composition depending on the conditions or emotions that spring them. In this demonstration, Charlotte van Alem from BIOMA Lab brings her microscope to show that every tear is unique. 

14:00 Mhiera den Blanken
Mhiera den Blanken is dichter en acupuncturist. Ze studeerde Algemene Letteren in Utrecht en Liberal Arts in Sint-Petersburg. In 2021 kwam ze met haar werk naar buiten. Ze won een eerste prijs in de VWN Gedichtenwedstrijd. Ook verschenen gedichten in de top 100 van De Gedichtenwedstrijd en op www.hetgezeefdegedicht.be.

14:10 Is sporten altijd gezond?

Wie heel intensief sport, loopt risico op extra aderverkalking in het hart. Bestaat er zoiets als te veel sporten? Cardioloog-in-opleiding Vincent Aengevaeren (Radboudumc) doet hier onderzoek naar en deelt zijn bevindingen tot nu toe. 

14:30 Pauze


Blok 2

16:30 Dichter: Simon Mulder

Simon Mulder is dichter en voordrachtskunstenaar, bloemlezer bij Uitgeverij HetMoet, artistiek leider van literair theatercollectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literaire voorstellingen maakt over dichters van vroeger en met dichters van nu. Hij werkt aan een essaybundel, en geeft daarnaast twee dagen in week klassieke talen in het middelbaar onderwijs. Voor zijn vertaling van Paul Verlaine van het Frans naar het Nederlands kreeg hij in 2021 het Thérèse Cornips Stipendium. Verder is hij voorzitter van het Louis Couperus Genootschap.

16:40 Magneten op het brein

Het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour verzorgt een bijzondere demonstratie. Ze nemen een apparaat mee voor Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS). Door magnetische pulsen de hersenen in te sturen, kan deze apparatuur bijvoorbeeld schokjes geven aan onze spieren. Hoe dit werkt?  Brittany van Beek en Lennart Verhagen laten het zien én leggen het uit. 

17:00 Dichter: Gerda Posthumus

Gerda Posthumus is Eilanddichter Vlieland sinds 2013. Ze publiceerde drie gedichtenbundels: Zeisend Licht, Deining Rimpeling Onderstroom en Niemand kent Vlieland, is founder van de stichting Louise Post Poëzie. Op ‘haar’ eiland heeft ze een eigen Schrijversatelier voor workshops en verzorgt ze de Slauerhofftour. En ze won onlangs een eerste prijs in de VWN Gedichtenwedstrijd 2022 en de tweede prijs bij de Grote Poëziewedstrijd 2020. 

17:10 De zingende artistiek onderzoeker

Cassandra Onck is wetenschapper, zanger en schrijver. Ze zingt over de vragen die we op school niet stellen, en belichaamt de verbinding tussen kunst en wetenschap. Eén week voor InScience komt haar nieuwe EP Fractalnoia uit. Hoe komen kunst en wetenschap voor haar samen? We vragen het in deze Q&A.

17:30 The mirror system

We will show the short film The Mirror System in which film maker Eva Zornio explores our ability to feel empathy for virtual and physical other beings. 

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.