InScience Film Festival
Canceled – De activistische academicus?

Canceled – De activistische academicus?

  • Taal nabespreking: Nederlands
  •  - 
  • € 0,00

Met veel kennis komt grote verantwoordelijkheid. Wetenschappers worden vaak gezien als autoriteit in hun veld. Zo kunnen zij een belangrijke plek innemen in het maatschappelijk debat. Maar moeten zij dat ook doen? Sommige wetenschappers voelen de noodzaak om onrecht of gevaren aan te kaarten door de barricade op te gaan. In Citizen Nobel zien we Nobelprijswinnaar Jacques Dubochet, die zicht ontpopt als ware klimaat-activist. In Cured vechten vooraanstaande psychiaters en psychologen voor het schrappen van homoseksualiteit van de lijst van geestesziektes.  

Maar niet iedereen is fan van de combinatie wetenschap en activisme. Velen benadrukken de noodzaak om het beeld van de objectieve onderzoeker hoog te houden – en blijven ver bij protestborden en demonstraties vandaan. 

Kan een academicus activistisch zijn? Moet een onderzoeker deze taak op zich nemen? En welke rol heeft de universiteit hierin? Moet zij haar onderzoekers ten alle tijden beschermen wanneer ze door hun activisme heftige kritiek of zelf bedreigingen ontvangen?  

Samen met Nadia Bouras (Universiteit Leiden), Mehri Zamanbin (Universiteit Utrecht), Jeremias Herberg (Radboud Universiteit), Hans de Kroon (Radboud Universiteit) en het publiek gaan we de discussie aan. Hoe ziet het InScience-publiek de rol van de wetenschapper? Is wetenschap altijd objectief? Of zorgt een activistische houding ervoor dat de wetenschapper diens werk niet meer goed kan uitvoeren? Wees welkom om hierover mee te praten – van doorgewinterde activist tot anti-activist en alles daartussen in!  


Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.