InScience Film Festival

Toekomstbeelden

Stel, je hebt zorg nodig en je komt terecht op een plek waar sensoren en kunstmatige intelligentie helpen je welzijn te monitoren. Of waar de verpleging deels wordt verricht door robots. Hoe is dit? Hoe is het voor het menselijk zorgpersoneel om een robot als collega te hebben? Welke kansen zien onderzoekers in deze technische innovaties?

Deze vragen stonden centraal in het project TOEKOMSTBEELDEN van de Radboud Universiteit, zorgorganisatie Kalorama en InScience. Als een van de zestien WECOM-projecten van de Nationale Wetenschapsagenda 2023, koppelden we drie filmmakers aan ieder een eigen groep van mantelzorgers, wetenschappers, professioneel zorgmedewerkers en ouderen met een specialistische zorgvraag. Iedere groep wisselde kennis en ervaring uit en maakte uiteindelijk samen een korte film over de kansen en bedreigingen van zorginnovaties.  

De kick-off van TOEKOMSTBEELDEN vond plaats tijdens InScience 2023 en de films gingen in première tijdens InScience 2024. De films zijn te zien op maandag 23 september in LUX Nijmegen, tijdens het Vibe of the Future festival.

Dit programma is een samenwerking met Kalorama en de Radboud Universiteit, en wordt mede mogelijke gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda.

Avondronde (Laura Heinig)

Een vrouw loopt door de gangen van een schijnbaar verlaten verzorgingstehuis. Een plek waar ze ooit werkte, maar nooit zelf heeft willen wonen. Ze treft een oude zorgrobot, achtergelaten in een lege kamer. Hoe is het om niet meer nodig te zijn? En wie zorgt er dan voor hen?

Data van Troost (Brian den Hartog)

Als Kees in het verzorgingstehuis zijn levenspartner Arnold bezoekt, krijgt hij nagenoeg geen contact meer met hem. Toch is Kees geschokt om te horen dat datametingen tonen dat de levensvreugde van Arnold is gezakt tot een kritiek niveau. Kan Kees de realiteit achter deze cijfers onder ogen zien?

Meneer Groenendaal (Valerie Rutjes)

Meneer Groenendaal is blij is als zijn dochter en kleinkinderen op bezoek komen. Tijdens het diner merkt hij dat er iets niet klopt. Een film over menselijk contact en technologische oplossingen.

Foto’s door Mohanad Ataya

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.