InScience Film Festival

Tickets

InScience Film Festival bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit met een speciale jubileumeditie van 11 t/m 16 maart 2025 in en rondom LUX Nijmegen. Het thema van dit jaar, ‘Food for Thought’, laat zien hoe InScience al een decennium lang inspireert en prikkelt. 

Strippenkaarten

Met korting naar InScience 2025? De voordelige strippenkaarten zijn nu te koop via onderstaande knoppen.

Reguliere tickets zijn € 12,50 per filmvoorstelling. De reguliere ticketsale start begin februari.

Let op: de strippenkaarten zijn niet geldig voor de Big Ideas-programma’s.

Voorwaarden strippenkaarten

Deze InScience strippenkaart geeft recht op 3 of 5 filmvertoningen van InScience 2025. De strippenkaart wordt automatisch gekoppeld aan je account.

– De Strippenkaart geeft recht op maximaal 1 ticket per filmvoorstelling.
– De Strippenkaart is enkel geldig op de reguliere filmvoorstellingen.
– Per account kun je meerdere Strippenkaarten kopen.

Big Ideas met de Keuringsdienst van Waarde: hyperefficiëntie in het voedselsysteem

Zaterdag 15 maart 2025, om 19:30 in LUX 6

Al ruim twintig jaar duikt de Keuringsdienst van Waarde in de wondere wereld van ons voedsel, met simpele vragen waar verbazingwekkende antwoorden uitrollen. Het consumententelevisieprogramma onderzoekt met een kritische blik de verhalen achter doodgewone producten uit de supermarkt en zorgt daarbij regelmatig voor commotie.  

Op uitnodiging van InScience Film Festival komt de Keuringsdienst van Waarde naar Nijmegen. In dit Big Ideas-programma nemen ze je mee op een reis naar de menselijke hyperefficiëntie binnen de wereld van voedselproductie.  

Hoe worden dieren aangepast om productie te maximaliseren en waar ligt de grens? En welke rol speelt wetenschap hierin? Deze vragen worden besproken in een panelgesprek met de Keuringsdienst van Waarde en drie wetenschappers, vanuit de invalshoeken van filosofie, biologie en ethiek. Uiteraard is er daarbij ruimte voor vragen uit het publiek! 

Big Ideas: Emile van der Staak & Wouter van Eck

Zondag 16 maart 2025, om 16:30 in LUX 6

We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, maar eindig. Dat kan anders, bewijst restaurant De Nieuwe Winkel, waar gekookt wordt om de wereld beter te maken.  

In dit toonaangevende Nijmeegse restaurant, bekroond met twee Michelinsterren, worden uitsluitend planten gebruikt: botanische gastronomie. Dat gebeurt in samenwerking met voedselbos Ketelbroek, dat medeoprichter en botanist Wouter van Eck “het paradijs van luie boeren” noemt. Hier wordt niet geploegd, gezaaid, gewied, gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. 

Wat zijn nieuwe manieren van voedselproductie en welke rol speelt het voedselbos daarin? In dit Big Ideas-programma gaan Emile van der Staak, chef-kok en eigenaar van De Nieuwe Winkel, en Wouter van Eck in gesprek met twee filosofen over smaak, andere manieren van voedselproductie, gastronomie en het nut van een voedselbos. Over meewerken met de natuur in plaats van er tegenin, door geduld te hebben en de natuur te vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.   

InScience 2025

InScience pakt uit met verdiepende talks, discussies, experimenten en kunstinstallaties. Daarbij is er speciale aandacht voor immersive, expanded en eventcinema in de gloednieuwe sectie ‘Beyond’: films die voorbij de grenzen van het witte doek gaan. Net als voorgaande jaren biedt het festival ook een aantal filmklassiekers, een programma voor professionals en een uitgebreid juniorprogramma met workshops en interactieve activiteiten.

Een programma dat smaakt naar meer
Het festival biedt een breed scala aan films en activiteiten rondom het thema eten en wetenschap. Zo toont het festival de nieuwste film van documentairepionier Frederick Wiseman, Menus-Plaisirs — Les Troisgros. In deze vier uur durende blik achter de schermen van een gerenommeerd Michelin-restaurant neemt Wiseman de kijker mee naar de kern van haute cuisine. Ook chef-kok Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel, bekend om zijn focus op duurzame gastronomie, schuift aan. De Keuringsdienst van Waarde komt langs om het publiek een meer kritisch kijkje in onze voedselketen te geven.

Bezoekers kunnen genieten van filmklassiekers als Fast Food Nation en Babette’s Feast. Het Beyond-programma biedt een collectieve VR-beleving met onder andere de indrukwekkende VR 360 films Evolver en Texada.

Ontdek het wonder van wetenschap op InScience: van bionic eyes tot de geheimen van Burkitt-lymfoom. Van heksen en dinobotten tot DeepMind, ervaar het allemaal in de veelzijdige programmering van 2025.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.