InScience Film Festival

Sterf! filmfestival

Op 10 en 11 november halen we de dood uit haar verdomhoekje met het Sterf! Filmfestival. Met uiteraard een brede selectie stervensgoede films. Daarnaast schuif je aan bij je laatste avondmaal, ontmoet je true crime podcasters of bezoek je samen met je kinderen een crematorium voor kleine dieren. 

Dit festival is een samenwerking tussen InScience, Radboud Universiteit, LUX en Bibliotheek Gelderland-Zuid. Bekijk het volledige programma hieronder.

 

Doorlopend programma

Bidprentbooth
In het voorcafe van LUX vind je de bidprent-booth. Ga op speeddate met tekenaar en schrijver Jelko Arts en spring in de bidprentbooth! Na de date heb je jouw eigen unieke bidprent!

Verkeerd verbonden?
Welke verhaal over de dood in een film, boek of tijdens dit festival heeft op jou de meeste indruk gemaakt? Hoe merkte je dat? Heb je het gevoel dat je daardoor anders naar de dood bent gaan kijken? Spring de telefooncel en bel met een van de onderzoeksassistenten van hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding Enny Das!

Tentoonstelling – De Museumwinkel
Kom 10 november naar het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en bewonder de prachtige collectie die De Museumwinkel speciaal voor dit festival heeft samengesteld. Van stolpen vol vlinders tot symbolen van de dood zoals de gier. Zien we je daar?

Alle opgezette dieren van De Museumwinkel zijn een natuurlijke dood gestorven.

Vrijdag 10 november

17:30               Het Laatste Avondmaal

18:30-20:00    De dood in film

19:00-20:15    STERF!: Kort filmprogramma

20:45-23:00    After Yang: De dood en AI

21:00-23:00    Pink Moon

Zaterdag 11 november

11:00-12:30    Crematorium voor kleine dieren

12:30-14:30    De gelaarsde kat II: De laatste wens

12:30-15:15    Departures: De samenleving en de dood

15:15-17:45    After Life

16:00-18:15    Seven Psychopaths: De dood en humor

18:30-20:45    Tukdam en de wetenschap

19:30-21:00    Van podcast tot mortuarium

20:00-22:15    Whodunnit?

21:00-22:00    Mensen Zeggen Dingen

21:30-23:30    Jeux Interdits

22:00-00:00    De snijtafel

Over het festival

In de moderne wereld is de dood voor een groot deel onzichtbaar gemaakt en weggesaneerd naar de randen van de samenleving. Dit festival brengt de dood terug midden in de stad. Is de dood echt zo angstaanjagend als we denken, of zijn er ook andere kanten te ontdekken aan de dood? Ontroerende, humoristische, of alledaagse kanten? Het doel van het festival is om dit samen jou te onderzoeken.

Onderzoek Voorbij de angst voor de dood

Mensen denken niet graag aan de dood. Doodgaan is hun meest fundamentele angst. Toch zijn ze dol op films waarin mensen lijden en doodgaan. In het onderzoeksproject ‘Voorbij de angst voor de dood’ onderzochten wetenschappers van de Radboud Universiteit de afgelopen jaren of mensen tragisch entertainment gebruiken om hun doodsangst tijdelijk te onderdrukken, of om deze te accepteren en er bovenuit te stijgen. Dit festival is een afsluiting van het onderzoek.

Daarnaast willen we met dit festival kunst en wetenschap samenbrengen rondom het thema van de dood. Dat doen we door ons onderzoek te laten zien aan mensen, maar ook door de mensen mee te laten praten over het thema, over hun ervaringen en hun ideeën rondom de dood. Juist door de interactie op te zoeken willen we met dit festival mensen laten nadenken over hun eigen positie ten opzichte van het sterven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.