dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

WebsiteHeaderInscience2017

De derde editie van InScience wordt gehouden onder het motto ‘No facts, No future’. Daarmee neemt InScience stelling in het tijdperk van alternatieve feiten, post-truth en de opvatting dat wetenschap ook maar een mening is.  

Wetenschap kan verontrusten. Daarom worden soms de uitkomsten genegeerd. Ook al vanwege een slecht begrip van wat wetenschappelijke kennis is: het is nooit dé waarheid, maar de best mogelijke waarheid gegeven de stand van de wetenschap op dat moment. Omdat de wetenschap per definitie niet de absolute waarheid in pacht heeft, is er ruimte om onwelgevallige kennis weg te zetten als ook maar een mening. En daar de eigen mening als evenwaardig tegenover te plaatsen. Wetenschap is de zoektocht naar waarheid, ongebonden en controleerbaar, voorbij het eigen gelijk. Daarom gaat InScience 2017 van start onder het motto: ‘No facts, no future’.

Programma InScience 2017
InScience is vijf dagen lang ontdekken. In het programma zie je de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen en maak je kennis met de baanbrekende inzichten van topwetenschappers. Stap uit je comfortzone, volg je nieuwsgierigheid en ga met InScience op zoek naar verrassende inzichten en ideeën. Het motto van het festival, ‘No facts, no future’, is ook het thema van de lezing van René ten Bosch, de Denker des Vaderlands.

Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival. De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR Audience Award.

Het volledige programma wordt in september bekend gemaakt en de kaartverkoop start op donderdag 19 oktober.

 

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

TheMind

Vanaf 7 mei wordt de wetenschappelijke serie The Mind of the Universe van de VPRO uitgezonden, waarvan tijdens InScience 2016 een preview op het festival te zien was. InScience ambassadeur Rob van Hattum heeft hard gewerkt aan de totstandkoming van deze tiendelige serie over de grenzen van kennis en wetenschap. De serie portretteert vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld en geeft je zo een beeld van de grenzen van onze kennis en een glimp van de toekomst van de mensheid. Robbert Dijkgraaf verbindt in de Nederlandse serie alle verhalen met elkaar.

Open source science tv

De VPRO heeft samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid iets unieks gemaakt: een zeer uitgebreide site waar alle dertig interviews van The Mind of the Universe volledig te vinden zijn. Een open source online project over de snelle evolutie van onze kennis. Veel langere versies dus dan je in de televisieserie ziet. Al het research- en filmmateriaal van The Mind of the Universe wordt onder een Creative Commons-licentie beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken. Deze uitwisseling van kennis moet een wereldwijde leerervaring tot stand brengen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het materiaal hier!

Uitgelicht: Lee Cronin

De jonge en spraakmakende Scheikundige Lee Cronin was vorig jaar te gast tijdens InScience en verzorgde een van de Big Ideas programma’s in samenwerking met Radboud Reflects. De eerste aflevering van The Mind of the Universe stond in het teken van Cronin en een van de vraagstukken waar hij zich in gespecialiseerd heeft: Hoe is leven op aarde ontstaan? Hoe verandert dode in levende materie?

Bekijk hier het volledige interview dat The Mind of the Universe beschikbaar heeft gesteld binnen hun open source project:

 

 

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

InScience_MarcelvanDijk

InScience nodigt wetenschappers, universiteiten, hogescholen en onderzoeksgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te dienen. InScience biedt niet alleen een podium aan de wetenschapsfilm en wetenschappers maar wil ook de bezoeker direct betrekken bij de uitvoering van wetenschap. Door mee te werken aan onderzoek, ervaren bezoekers hoe wetenschappelijk onderzoek tot stand komt. Het filmfestival biedt een unieke kans om onderzoek uit te voeren in een festivalsetting waar film en wetenschapsverbeelding centraal staan. InScience zoekt onderzoekers die hun onderzoek op een aansprekende manier vorm willen geven en willen uitvoeren tijdens InScience filmfestival.

Voor onderzoekers is InScience interessant omdat het festival een specifieke doelgroep in een specifieke context bij elkaar brengt. Bovendien biedt film, in al haar verschijningsvormen, veel kansen voor wetenschappelijk onderzoek. Denk aan onderzoek naar de relatie tussen eetgedrag en visuele stimuli of de manier waarop films attitudes beïnvloeden. Naast traditionele film biedt InScience ook een platform voor VR. Bovendien is InScience voor onderzoekers een uitgelezen kans om publiciteit voor hun onderzoek te genereren.

Criteria voor een voorstel:

/ Het onderzoek is interessant en relevant voor de bezoeker van InScience
/ Het onderzoek voldoet aan de ethische richtlijnen van de VSNU
/ Het onderzoek sluit (bij voorkeur) aan bij het Film of VR-programma van InScience
/ Alle wetenschapsdisciplines worden uitgedaagd een voorstel in te dienen
/ Het onderzoek dient een duidelijk wetenschappelijk doel

Het voorstel bestaat uit:

/ Naam onderzoeker
/ Naam instelling
/ Kort CV
/ Teamgrootte
/ Probleemstelling
/ Onderzoeksvraag
/ Hypothesen
/ Methode
/ Welke ondersteuning heb je vanuit InScience nodig?
/ De omvang van het voorstel bedraagt maximaal 1500 woorden

Deadline:

Mail je aanvraag vóór 1 juni 2017 naar info@insciencefestival.nl o.v.v. ‘festivalonderzoek’.
Geselecteerde voorstellen krijgen voor 10 juni te horen of hun onderzoek een plaats krijgt op InScience.
Daarna gaat InScience samen met je aan de slag om het onderzoek op het festival te realiseren.

Vragen?
Neem contact op met Programmamaker Talks, Stefan Schevelier via stefan@insciencefestival.nl

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

InScience16 Zondag Awarduitreiking – (c)Jimmy Israel-01

InScience is samen met tien Europese filmfestivals initiatiefnemer van de European Academy of Science Film. Het doel van de Academy is de versterking van de positie van de Europese wetenschapsfilm. Dit jaar reikt de Academy voor het eerst de prijs voor beste Europese wetenschapsfilm uit tijdens International Film Festival Academia Film Olomouc.

De Academy Award is onderdeel van de European Academy of Science Film (EURASF). Alle deelnemende festivals dragen een film aan uit hun officiële selectieprogramma. De film Jheronimus Bosch, Touched By The Devil is namens InScience genomineerd. De Academy reikt de prijs dit jaar voor het eerst uit tijdens International Film Festival Academia Film Olomouc (AFO) op zaterdag 29 april in Tsjechië. Filmprogrammeur Meike van Zandvoort en directeur Johan van de Woestijne zijn te gast tijdens het Tsjechische festival.

De European Academy of Science Film zet zich, naast het versterken van het belang van de Europese Wetenschapsfilm ook in voor een Europees netwerk van filmmakers, producenten, festivalorganisatoren en wetenschapscommunicatoren, kennisuitwisseling tussen de Academy-leden, samenwerking met organisaties op nationaal en internationaal niveau en het ontsluiten van wetenschapsfilms voor een breed publiek.

Bekijk alle genomineerden films van de shortlist hier.

Over de film
De film van producent Pieter van Huystee volgt een researchteam dat reist naar musea over de hele wereld om de mysteries rondom de schilderijen van Jheronimus Bosch te ontrafelen. Door over hun schouder mee te kijken, is de kijker getuige van hoe zij inzicht krijgen in de genialiteit van deze unieke en visionaire kunstenaar.

De film is, naast de nominatie voor de Academy Award, ook opgenomen in het internationale competitieprogramma van het Tsjechische filmfestival en maakt daarmee ook kans op The Best Movie Award. Door het promoten en ondersteunen van de wetenschapsfilm in Europa biedt InScience kansen voor Europese en Nederlandse filmmakers en filmproducenten.

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

Persfoto_BFeringa_RUG

Ben Feringa heeft zich als ambassadeur verbonden aan InScience, Dutch International Science Film Festival. In 2016 won Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde. Met het ambassadeurschap onderstreept Feringa het belang van InScience als het Nederlandse wetenschapsfilmfestival. 

Feringa sluit zich aan bij ambassadeurs van InScience als Robbert Dijkgraaf (Directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, voormalig president KNAW), Daniel Dennett (Cognitive studies), José van Dijck (president KNAW), Rob van Hattum (eindredacteur wetenschap VPRO en Chief Science Officer NEMO Science Center) en Hoyte van Hoytema (Cinematograaf).

Feringa is hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en vice-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

_MG_1937

Stage lopen bij InScience? Momenteel zijn er twee stageplekken bij InScience Dutch International Science Film Festival 2017 beschikbaar. We zijn opzoek naar een communicatiestagiair en een educatiestagiair.

Bij InScience staan stagiaires middenin de organisatie. Onder goede begeleiding krijg je veel verantwoordelijkheid om samen met je team de derde editie van het festival zowel landelijk als internationaal op de kaart te zetten.

InScience – Dutch International Science Film Festival is hét festival voor de wetenschapsfilm. InScience biedt een podium voor de dialoog tussen wetenschap, kunst en maatschappij. Het programma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms, lezingen, filmbeschouwingen, debatten en ontmoetingen op het snijvlak van kunst en wetenschap. De derde editie vindt plaats van 8 t/m 12 november 2017 in en rondom LUX Nijmegen.

Stages

Stage-/werkervaringsplek Communicatie
Stage-/werkervaringsplek Educatie

Wil je graag stage lopen bij InScience? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar info@insciencefestival.nl

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

CallForEntry

De call for entry voor InScience Dutch International Science Film Festival is geopend. We nodigen filmmakers uit ons te verrassen met meeslepende en visueel verbluffende documentaires, speelfilms, korte films en animaties die de wetenschap en wetenschappers op een artistieke wijze laten zien zonder daarbij het wetenschappelijk fundament uit het oog te verliezen.  Alle films die in 2016 en 2017 zijn uitgekomen komen in aanmerking. Inzendingen kunnen tot 27 juni 2017 worden ingediend.

Competitieprogramma
Een selectie van de wetenschapsfilms worden onderdeel van het competitieprogramma. Deze films maken kans op verschillende awards, waaronder de NTR-publieksprijs. De awards worden op de slotdag van het festival uitgereikt tijdens de awardshow.

Lees onze rules & regulations voor het indienen van een film om te zien of deze in aanmerking komt voor InScience 2016.

Het indienen van je film kan gemakkelijk via ons aanmeldsysteem Filmchief.

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

ARRIVAL

De intrigerende thriller Arrival (2016, Denis Villeneuve) werd zondagavond tijdens de Oscar-ceremonie uitgeroepen tot winnaar in de categorie sound-editing. De film werd acht keer genomineerd in de volgende categorieën: Best Picture, Directing, Adapted Screenplay, Cinematography, Film Editing, Production Design, Sound Editing and Sound Mixing. 

Arrival  ging in première tijdens de tweede editie van InScience en sloot het festival op 6 november af met een uitverkochte zaal vol festivalpubliek, die de film als een van de eerste te zien kregen. Wetenschappers Sijbrand de Jong, hoogleraar experimentele natuurkunde en Paul Boersma, hoogleraar taalwetenschappen analyseerden samen met publiek wat de wetenschappelijke gedachte achter deze buitenaardse wezens betekent voor ons leven op aarde.

 

 

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

interstellar-hoyte-van-hoytema

Heb jij ervaring met het maken van films en lijkt het je een uitdaging om samen met een wetenschapper een film te produceren? InScience wil dit jaar een korte wetenschapsfilm realiseren en je kunt je daar nu voor aanmelden.

Uitgangspunt voor deze productie is het perceptie onderzoek van Floris de Lange. Het onderzoek in zijn Prediction & Attention Lab richt zich op de vraag hoe factoren als doelen, verwachtingen en kennis over de wereld onze perceptie beïnvloeden. Onze visuele perceptie lijkt op het eerste gezicht een automatisch en passief proces van informatieregistratie (zoals bij een camera), maar wordt in de praktijk sterk bepaald door actieve cognitieve processen die de informatie van de zintuigen voortdurend ‘kleuren’. De centrale vraag is hoe onze perceptie wordt gevormd door wat we verwachten te zien (prediction) en door wat we als relevant beschouwen (attention). Voor uitgebreide informatie zie www.florisdelange.com.

Voor het realiseren van deze korte film zijn wij op zoek naar een ambitieuze filmmaker of animator die voldoet aan de volgende eisen:

  • je bent afgestudeerd aan de Filmacademie of in een relevante richting aan een van de kunstacademies.
  • je hebt ervaring met het maken van films en hebt al enige producties op je naam staan.

Onder begeleiding van een, in overleg met InScience, aangestelde coach ga je in het voorjaar van 2017 in nauwe samenwerking met Floris de Lange aan de slag met de artistieke verbeelding van het genoemde onderzoek. Het resultaat gaat, tijdens de derde editie van InScience van 8 tot en met 12 november 2017,  in première.

Voor de productie van het project is een bescheiden budget beschikbaar. Naar aanvullende financiering wordt gezocht.

Geïnteresseerde filmmakers en animatoren kunnen uiterlijk 1 maart 2017 een korte motivatie plus cv en/of portfolio sturen aan:

Pim Franssen – projectleider InVision
pim@insciencefestival.nl

Ook voor vragen kunnen geïnteresseerden terecht op bovenstaand mailadres.

dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

logo-square2

Camp 4science zoekt ideeën 


Ben jij filmmaker in spé en denk jij hét idee te hebben voor een film met een wetenschappelijk tintje, maar mis je de ervaring of financiering? Meld je dan aan voor Camp 4Science. Wordt jouw idee verkozen, dan zullen ervaren internationale mentoren op het gebied van wetenschapsfilms en documentaires je begeleiden. De focus bij deze unieke training ligt op het ontwikkelen en financieren van films en documentaires afkomstig uit Centraal- en Oost-Europa. Laat je idee niet langer voor wat het is, maar maak er werkelijkheid van door je nu aan te melden! (aanmelden is mogelijk t/m 17 februari 2017).

Voor meer informatie bezoek http://www.afo.cz/industry-4science/

Camp 4Science maakt onderdeel uit van het AFO (Academia Film Olomouc). het AFO is één van de meest belangrijke Europese filmfestivals op het gebied van de wetenschapsfilm. Het festival vindt plaats van 25 t/m 30 april 2017 in Olomouc, één van de vijf grootste steden van Tsjechië.