InScience Film Festival

Volledig programma

Voor niemand op de wereld is 2020 een gewoon jaar. Ook voor InScience niet. Daarom ziet het festival er dit jaar iets anders uit. Maar InScience 2020 gaat door! Dit jaar is het InScience programma volledig online te bekijken. Hieronder vind je het volledige programma.

Je leest het hele statement hier. Heb je een specifieke vraag? Bekijk dan de pagina met veelgestelde vragen

De bioscopen moeten vanaf 4 november 22:00 uur helaas twee weken de deuren sluiten, wat betekent dat het fysieke filmprogramma in LUX niet door kan gaan. Gelukkig hebben we de meeste films over kunnen zetten naar ons nieuwe online platform! Welke films dat zijn, bekijk je hieronder. Ben je toch benieuw naar het originele programma? Klik dan hier.

1. Online filmprogramma

We geloven in de transformerende kracht van film en juist deze tijd vraagt om sterke verhalen die inzicht geven in het werk van wetenschappers. Dit jaar bekijk je onze filmselectie online. Hieronder lees je alles over de filmprogramma’s, bestaande uit films en nagesprekken. Per filmprogramma betaal je eenmalig €6, tickets zijn vanaf 11 november te koop. Ben je van plan drie of meer films te bekijken? Koop dan een passe-partout van €20!

Woensdag 11 t/m zondag 22 november: filmprogramma's

Aluna

Alan Ereira / Documentaire / CO, UK  / 2012 / 122 min / gratis

Vanuit de Colombiaanse bergen luiden de Kogi, de beschermers van de wereld, de noodklok: Aluna, de Aardmoeder, is in gevaar. Zij breken hun gebruikelijke isolement en benaderen Britse documentaire-maker Alan Ereira om de Westerse wereld  – die zij steevast Jongere Broeder noemen – te waarschuwen dat we onze aarde aan het vernietigen zijn. Wat volgt is een tocht door de natuur waarin de Kogi hun kennis over proberen te dragen aan wetenschappers, voordat het te laat is.

Talk / Engels

Waarom zouden we aannemen dat westerse kennis over de natuur superieur is aan de kennis van inheemse volkeren, als ze een veel langere traditie hebben in het onderzoeken, beheren en creëren van natuur? Filmmaker en klimaatrechtvaardigheidsactivist Chihiro Geuzebroek en Genner Llanes Ortiz (Universiteit Leiden), onderzoeker van onder meer Mayacultuur en -kennis, vertellen over het belang van inheemse kennis en de rechten van inheemse volkeren in het milieu- en klimaatdebat.

Coded Bias

Shalini Kantaya / Documentaire / US, CN, UK  / 2020 / 107 min

Coded Bias is een indringende, actuele documentaire over een onverwachts pijnlijk gevolg van onze moderne technologie. Tijdens haar werk aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, komt mediaonderzoeker Joy Buolamwini erachter dat gezichtsherkenningssoftware moeite heeft haar gezicht te herkennen. De reden? Haar huidskleur. Ze start een onderzoek naar de impliciete vooroordelen in kunstmatige intelligentie en ontdekt dat veel algoritmes, die vooral door witte mannen gemaakt worden, anders – of niet – reageren op mensen die dit niet zijn. Samen met andere vrouwen strijdt Joy voor rechtvaardigheid in de geautomatiseerde samenleving van vandaag.

Talk / Nederlands

Hoe zit het met racistische algoritmes in Nederland en de rest van Europa? Wat kunnen we doen tegen schadelijk gebruik? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid wanneer kunstmatige intelligentie discrimineert? Hoe zorgen we dat we democratische controle houden over dit soort technologie? Juriste en filosofe Nathalie Smuha (KU Leuven), gespecialiseerd in AI, recht en ethiek, en Zawdie Sandvliet, docent Afro-Nederlandse Studies gaan in op deze vragen en de wetgeving die op Europees niveau in de maak is. Bahram Sadeghi legt hen de vragen voor.

Das Forum

Marcus Vetter / Documentaire / DE / 2019 / 96 min

Een uniek kijkje achter de schermen van het World Economic Forum (WEF). Elk jaar reizen kopstukken uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld naar het Zwitserse dorp Davos voor deze bijeenkomst. In Das Forum volgen we de 81-jarige oprichter en econoom Klaus Schwab in zijn missie om de wereld te verbeteren door middel van dialoog. Nooit eerder in de 50-jarige geschiedenis van het Forum had een onafhankelijke cameraploeg toegang tot deze enorme conferentie. Kan de wereld daadwerkelijk gered worden door enkel en alleen met elkaar in gesprek te blijven?

 • Nieuwsgierig naar meer verdieping? Haak dan op 13 november 16:30 aan bij de livestream Webinar: Een betere wereld door dialoog?

Henry Glassie: Field Work

Pat Collins / Documentaire / IE / 2019 / 125 min

Deze prachtige, meditatieve documentaire over folkloristische kunst toont hypnotiserende beelden van de uitvoering van traditionele ambachten, zoals pottenbakken en houtbewerking. Klinkt dat saai? Dat is het allerminst. Volg zo het voorbeeld van de Amerikaanse antropoloog Henry Glassie, die de afgelopen 50 jaar de verschillende volksculturen op deze manier bestudeerde. Glassie nodigt je uit om met hem een reis te maken over de wereld, volkskunsten te observeren en te zien wat we daarvan kunnen leren.

Talk / Engels

Geniet na de film van een gesprek met regisseur Pat Collins en folklorist Henry Glassie zelf. Ze vertellen over het proces van het maken van de film en het beroep van veldwerk. Gaetana Ferla modereert het gesprek.

Hunting for Hedonia

Pernille Rose Gronkjaer / Documentaire / DK, BR, DE, US, UK / 2019 / 106 min

De jaren ‘60: Robert Heath is één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. In zijn onderzoek naar diepe hersenstimulatie werden elektroden in het brein gebruikt om gevoelens van geluk te stimuleren en negatieve emoties te onderdrukken. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Succes wordt geboekt, maar oude ethische dilemma’s keren terug als een geest uit het verleden. Zijn draadjes in onze hersenen de sleutel tot geluk in de toekomst?

Deze film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Talk / Nederlands

Hoe werkt diepe hersenstimulatie? Wat gebeurt er tijdens zo’n operatie? En hoe ontwikkelt deze techniek steeds verder – ook in Nijmegen? Wetenschapsjournalist Esther Thole gaat in gesprek met neurochirurg in opleiding Martin Geerlings (Radboudumc) over Deep Brain Stimulation.

 • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 15 november 21:00 aan bij de livestream Talk: De dilemma’s van diepe hersenstimulatie.

Picture a Scientist

Ian Cheney & Sharon Shattuck / Documentaire / US / 2020 / 103 min

Beeld je een wetenschapper in. Wie zie je voor je? Grote kans dat je niet aan een vrouw denkt. Een belangrijke reden hiervoor is dat vrouwen vaak niet dezelfde kansen of hetzelfde respect krijgen als hun mannelijke collega’s in de wetenschap. In Picture a Scientist volgen we drie wetenschappers die te maken hebben met seksisme, intimidatie en systematische discriminatie in het academische veld. Tegen de stroom in en vanuit grote liefde voor het vak maken deze vrouwen zich sterk om de wetenschapscultuur radicaal te veranderen en verbeteren.

Talk / Nederlands

Waarom denken veel mensen aan een witte man als ze een wetenschapper voor zich zien? Iedereen heeft vooroordelen, of denkt wel eens in hokjes. Hoe komt het eigenlijk dat we zulke hardnekkige stereotypen van bepaalde beroepen in ons hoofd hebben? Hoe ontstaan dit soort beelden, en hoe beïnvloeden deze ons gedrag? Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) leert ons over stereotypen, impliciete bias, en hoe wij iets aan onze eigen vooroordelen kunnen veranderen. Sanne Koevoets (Vrije Universiteit Amsterdam) legt haar de vragen voor.

 • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 12 november 21:30 aan bij de livestream Panelgesprek: De positie van vrouwen in de Nederlandse wetenschap.

Shorts: Big Stories Behind Small Matters

5 korte films / Documentaires / 115 min

Wie had kunnen denken dat een virus dat enkel microscopisch zichtbaar is, onze levens zo overhoop had kunnen halen? Het is ons dit jaar pijnlijk duidelijk geworden dat het formaat van iets de impact niet verraadt. In deze verzameling korte films kijken we samen met wetenschappers naar kleine levensvormen of elementen die – ondanks hun formaat – enorme waarde kunnen hebben. Of het nu gaat om insecten, korstmos, kwallen, naakte molratten of elementaire deeltjes: hun ware grootsheid wordt hier pas echt voelbaar gemaakt.

Talk / Engels

Twee regisseurs vertellen over hun korte films over het (kleine) leven. Hoe maak je een poëtische film over kleine levensvormen? Marleine van der Werf introduceert haar film All We Are, die laat zien hoe we allemaal uit dezelfde bouwstenen bestaan. Maria Clinton vertelt over The Love Bugs en hoe ze het levenswerk van twee gepensioneerde entomologen vastlegde: een unieke verzameling van meer dan een miljoen opgezette insecten. InScience’s filmprogrammeur Rob van den Bergh interviewt beide filmmakers

 • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 14 november 16:30 aan bij de livestream Talk: Klein maar fijn.

Spaceship Earth

Matt Wolf / Documentaire / US / 2020 / 121 min

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment?

Talk / Nederlands

Nederlandse wetenschapper Joost van Haren (The University of Arizona) was vijftien jaar geleden al betrokken bij het onderzoek in de BioSphere 2. Vandaag de dag gebruikt hij de biodome nog steeds. De gecreëerde ecosystemen bieden namelijk een uitstekend laboratorium om te testen welke impact klimaatverandering heeft op het regenwoud. Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met hem in gesprek: Welke kennis heeft de Biosphere 2 destijds opgeleverd? Wat leert hij nu over klimaatverandering? En hoe kunnen we deze kennis inzetten om de aarde te redden?

 • Let op: deze film is niet on demand te krijgen maar alleen te bekijken tijdens de livestreamvertoningen op onze livestream pagina. De vertoningen vinden plaats op:
  11 november 20:00
  14 november 20:00 

Tension Structures

Adrian Duncan & Feargal Ward / Documentaire / FR / 2019 / 71 min

Een internationale reis leidt een ingenieur langs verschillende unieke bouwwerken uit het recente en verre verleden, waarvan het wonderbaarlijk lijkt dat ze overeind blijven staan. Zo komt hij meer te weten over de complexe, wiskundige methodes die nodig zijn om ervoor te zorgen dat deze ambitieuze constructies niet ineenstorten. Op poëtische wijze legt hij verbanden tussen de spanningskrachten in de gebouwen en de maatschappij. Tension Structures is een bijzonder visuele ervaring waardoor je opnieuw onze gebouwen gaat waarderen.

Deze film is Engels gesproken en Engels ondertiteld.

Talk / Engels

Wie zegt dat engineering niet filosofisch kan zijn? InScienceTalks-programmeur Kiki Kolman interviewt Adrian Duncan, codirecteur van de film, over techniek, openbare ruimte en de visuele en filosofische keuzes die tijdens het filmmaken zijn gemaakt.

The Trouble with Nature

Illum Jacobi / Fictie / DK / 2020 / 114 min

Ben je wel eens overweldigd door de onbevattelijke en woeste schoonheid van de natuur? De filosoof Edmund Burke niet. Toch schreef hij in de achttiende eeuw, op jonge leeftijd, een invloedrijk essay over het Sublieme van de natuur. In deze komische fictiefilm besluit Burke, inmiddels in een diepe midlifecrisis, een vervolg te schrijven op zijn essay. Hij trekt de Alpen in om de natuur in al haar grootsheid te ervaren. Er is alleen één probleem: Burke komt er al snel achter dat leven in de open natuur echt niet zijn ding is…

Talk / Nederlands

Overweldigend, angstaanjagend en verschrikkelijk: zo beschreef de filosoof Edmund Burke het ‘sublieme’ in het midden van de 18e eeuw. Laura Stoop, docent kunstfilosofie en esthetica, gaat in haar lezing in op de filosofie van Burke en vertelt – aan de hand van beelden uit de film – hoe zijn visie op het sublieme terug te zien is in de kunst.

 • Nieuwsgierig naar nog meer verdieping? Haak dan op 13 november 20:30 aan bij de livestream Talk: Filosofie van mens en cultuur.

2. Livestreams

Naast de filmprogramma’s hebben we dit jaar bijzondere, interactieve livestreams. Deze livestreams vinden plaats op gezette tijden en blijven vervolgens beschikbaar t/m 22 november. De livestreams volg je helemaal gratis, je hoeft alleen maar een account aan te maken op het online platform. Elke livestream sluit inhoudelijk aan op een film die online te bekijken is. We raden je aan om eerst de film te kijken en vervolgens aan te sluiten bij de livestream.

Woensdag 11 november

Openingsfilm: Spaceship Earth

Matt Wolf / Documentaire / US / 2020 / 121 min / €6

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment?

Talk / Nederlands

Nederlandse wetenschapper Joost van Haren (The University of Arizona) was vijftien jaar geleden al betrokken bij het onderzoek in de BioSphere 2. Vandaag de dag gebruikt hij de biodome nog steeds. De gecreëerde ecosystemen bieden namelijk een uitstekend laboratorium om te testen welke impact klimaatverandering heeft op het regenwoud. Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met hem in gesprek: Welke kennis heeft de Biosphere 2 destijds opgeleverd? Wat leert hij nu over klimaatverandering? En hoe kunnen we deze kennis inzetten om de aarde te redden?

 • Let op: deze film is niet on demand te krijgen maar alleen te bekijken tijdens de livestreamvertoningen op onze livestream pagina. De vertoningen vinden plaats op:
  11 november 20:00
  14 november 20:00 

Donderdag 12 november

Big Idea Philomena Essed - Alledaags Racisme Anno 2020

Lezing / Nederlands / do 12 nov / 20:00 / 60 min / livestream

Zijn de Black Lives Matters-protesten dit jaar een kantelpunt in de strijd tegen racisme in Nederland?  Is er nu momentum voor de structurele verandering die tijdens de eerste antiracismegolf uitbleef? Of was deze zomer niet meer dan een tijdelijke maatschappij brede bewustwording van racismeproblematiek? Denk mee met antropoloog Philomena Essed over de lange adem van de antiracismestrijd.   

In 1984 publiceerde Philomena Essed het boek Alledaags racisme, dat destijds veel teweegbracht. Ze was een van de eersten die racisme als een Nederlands probleem aankaartte, en haar boek werd een belangrijk onderdeel van de antiracismegolf van de jaren tachtig. Hoe kijkt zij aan tegen de tweede antiracismegolf die nu in volle gang is? In hoeverre kunnen we vandaag de situatie in Amerika vergelijken met die in Nederland? Wat zijn haar hoop en verwachtingen voor hoe we in Nederland na dit bewogen jaar verder in gesprek gaan over racisme?  

Philomena Essed gaat over deze onderwerpen in gesprek met Lisenne Delgado, onderwijzer, jurist en verhaalverteller die bijdraagt aan vrijheid en gelijkheid via Je suis Zenne.  

Dit is een programma in samenwerking met Radboud Reflects 

Philomena Essed is hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in de Verenigde Staten. Van 2004 tot 2015 ze plaatsvervangend collegelid bij het College voor de Rechten van de Mens. Tussen 1993 en 2005 was Essed werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 verscheen haar eerste boek Alledaags racisme, dat destijds veel teweegbracht en nog steeds actueel is. In 2018 verscheen een nieuwe editie van Alledaags Racisme met een voorwoord ter overbrugging van de tachtiger jaren en de huidige tijd. Deze editie bevat ook een toegevoegd hoofdstuk over ‘entitlement‘ racisme. Na decennia van publicaties uitsluitend in het Engels komt er binnenkort nog een boek in het Nederlands, Racismekennis (van Gennep, in druk). 

Experiment: De Futurotheek - Wie bestuurt en beslist in een toekomst vol smart devices?

Experiment / Nederlands / do 12 nov / 20:30 / 45 min / livestream

Besturen wij apparaten, of besturen zij ons? Technologieën worden steeds slimmer en de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en augmented reality zijn nog lang niet op hun hoogtepunt. Wat is de impact daarvan op ons gedrag en dagelijks leven? Hoe gaan we om met technologie die steeds meer van en met ons wil? De makers van De Futurotheek gaan samen met onderzoeker Theoretische Cognitieve Wetenschappen, Pim Haselager, in gesprek over deze vragen.

Dit programma is een samenwerking met Beyond Human.

Aanmelden kan tot donderdag 12 november 19.00 uur. Uiterlijk 19.30 ontvang je de Zoom link om het programma bij te wonen.

Panelgesprek: De positie van vrouwen in de Nederlandse wetenschap

Lezing / Nederlands / do 12 nov / 21.30 / 45 min / livestream

Sinds #MeToo spreken steeds meer vrouwen zich uit over seksisme, ook in de academische wereld. Hoe staat het nu echt met de positie van vrouwen aan de Nederlandse universiteiten? Met welke problemen worden zij geconfronteerd, en welke lasten dragen vrouwen die naast seksisme ook met racisme te maken krijgen? In een panelgesprek gaan Aminata Cairo (zelfstandig consultant en voorheen lector Inclusive Education), Marijke Naezer (zelfstandig onderzoeker Genderstudies en co-auteur van een onderzoek naar wetenschappelijk wangedrag richting vrouwen) en Katrine Smiet (universitair docent met specialisatie in feministische filosofie en kritische filosofie van ras aan de Radboud Universiteit) in op de harde realiteit die vrouwelijke wetenschappers dagelijks ervaren. Moderatie ligt in handen van Lema Salah (promovendus Politicologie Radboud Universiteit, historicus en gender- en diversiteitsexpert).

Programma in samenwerking met het Halkes Women Faculty Network.

Dit programma wordt georganiseerd naar aanleiding van documentaire Picture A Scientist

Vrijdag 13 november

Interview: Hoe deal je met klimaatangst?

Interview / Nederlands & Engels / vr 13 nov / 15:00 / 50 min / livestream

Hoe te leven in een tijd van ecologische ontwrichting? Hoe kunnen we onze gevoelens van klimaatdepressie en eco-angst serieuzer nemen? In de show leggen wij samen met BeeldBrengersTV deze vragen onder een vergrootglas.

Interview

BeeldBrengersTV gaat in gesprek met The Kissinger Twins en Evanne Nowak. 
In de live uitzending op 13 november om 15.00 uur, vertellen The Kissinger Twins over hun project: The Portal Diaries.

The Portal Diaries

Het dagboek van Anna bestaat uit verschillende afleveringen, waarin ze haar zorgen over het klimaat deelt. De artistieke en educatieve beelden zetten je aan het denken. De zorgen van Anna zijn voelbaar en confronterend, maar gelukkig vertelt deze hoofdpersoon ook over de hoopvolle wetenschappelijke projecten die leiden tot een klimaatverbetering.

Met welke gedachte en met welk doel hebben The Kissinger Twins dit verhaal via Instagram gedeeld? En hoe kijkt Evanne Nowak naar dit onderwerp? Ben je benieuwd? Kom dan kijken!

Dit programma is een samenwerking met BeeldBrengersTV.

 • Let op: dit programma is zowel Engelstalig als Nederlandstalig.

Webinar: Een betere wereld door dialoog?

Webinar / Nederlands / vr 13 nov / 16.30 / 60 min / livestream

Das Forum maakt pijnlijk duidelijk hoe het motto ‘een betere wereld door dialoog’ in de praktijk maar moeilijk uit de verf komt. Moeten we ons daarbij neerleggen of is er hoop? Wat kunnen we leren van de dialogen die in Davos worden gevoerd? Welke lessen kunnen we trekken over de voorwaarden voor een constructief gesprek tussen alle belanghebbenden? En hoe kunnen we die lessen vertalen naar gesprekken over duurzaamheid in onze eigen regio? Neem via de livestream deel aan een les dialoogvoeren met dialoogonderzoeker Noelle Aarts (Radboud Universiteit), Nijmegenaar van het jaar Qader Shafiq (Bureau Wijland) en lector Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties Frans de Vijlder (HAN). 

Dit programma is een samenwerking met Radboud Academy 

 • Let op: om het programma te kunnen volgens is het belangrijk dat je van tevoren Das Forum hebt gezien. Dit kan vanaf 11 november via www.insciencefestival.nl. Start voor een optimale beleving op vrijdag 13 november om 14:30 met het kijken van de online documentaire, en haak daarna aan bij de livestream.

Big Idea Mihai Netea - Hoe kunnen we ons weren tegen infecties?

Interview / Nederlands / vr 13 nov / 19.00 / 60 min / livestream

‘Dit nooit meer’, denken velen nu de wereld op haar kop staat door COVID-19. Toch komen pandemieën regelmatig voor en zal een groot deel van ons nog een tweede pandemie meemaken. Een realistischere kijk is dus: wat kunnen we leren van de huidige situatie?  

Toen in maart duidelijk werd hoe desastreus de Corona-uitbraak was, startten Mihai Netea en zijn team direct de zoektocht naar een vaccin. ‘Dit is de eerste pandemie waarbij we over de technologie beschikken om snel een vaccinatie te ontwikkelen.’ In dit live gesprek vertelt hij hoe infecties door de geschiedenis heen invloed hadden op de mens, en hoe onze manier van samenleven het risico op epidemieën vergroot. Hij legt uit hoe infecties werken in het lichaam en wat de zoektocht naar een vaccinatie in dit turbulente jaar inhoudt. En hij werpt een blik vooruit: Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige pandemieën? 

Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met Mihai Netea in gesprek over deze onderwerpen. Er is ook ruimte om online vragen te stellen.    

Mihai Netea is hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan het Radboudumc. Hij ontdekte dat, in tegenstelling tot eerdere opvattingen, ons aangeboren immuunsysteem inderdaad kan worden getraind. Voor deze baanbrekende ontdekking ontving hij in 2016 de NWO-Spinozapremie.

Talk: Filosofie van mens en natuur

Discussie / Nederlands / vr 13 nov / 20:30 / 30 min / livestream

COVID-19 drukt ons nog eens met de neus op de feiten: de relatie tussen mens en natuur staat onder druk. Om van de klimaatcrisis nog maar te zwijgen. In discussies botsen verschillende standpunten met elkaar: Is de mens onderdeel van de natuur, of onderscheiden we ons juist door technologie? Moeten we weer ‘dichter tot de natuur’ komen, of moeten we de natuur juist controleren om onze problemen op te lossen? Bas Haring, filosoof en hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap (Universiteit Leiden), en Dorine van Norren, Associate Researcher aan het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving (Universiteit Leiden), gaan onder leiding van moderator Maïté Tjon A Hie de discussie aan. Discussieer mee via de livestream.

Deze discussie is een voorgesprek voor de film The Trouble With Nature. Je kunt deze na afloop van het gesprek kijken via www.insciencefestival.nl. 

Zaterdag 14 november

Junior Big Idea met Marloes Morshuis

Lezing / Nederlands / za 14 nov / 11:00 / 45 min / livestream

Maak kennis met Marloes Morshuis, de schrijfster van het boek Borealis: een super spannend boek over klimaatverandering. Tijdens deze Junior Big Idea, het kindercollege dat samen met bibliotheek Gelderland Zuid georganiseerd wordt, vertelt ze hoe het is om een boek te schrijven over dit belangrijke onderwerp. Wat voor onderzoek heeft ze gedaan? Waarom wilde ze een spannend boek schrijven over klimaatverandering? Tijdens dit kindercollege beantwoordt ze deze vragen en meer!

Masterclass: Film & Brein

Masterclass / English / za 14 nov / 15:00 / 50 min / livestream

Wat voor effect heeft film of kunst op de hersenen, en hoe kun je een effectief verhaal creëren? En andersom; hoe kan wetenschap kunst verrijken? Drie experts op het snijvlak van film, kunst en wetenschap gaan in gesprek.

Patricia Pisters is hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt op het snijvlak van filmstudies, filosofie en neurowetenschappen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de filosofische kant van films: hoe het brein beelden verwerkt en hoe deze invloed hebben op onze herinneringen en op ons beeld van de wereld.” In haar onderzoek gebruikt ze daarom naast filosofische, ook neurowetenschappelijke inzichten.

Maartje Nevejan is een Nederlandse filmmaker die onder andere de prijswinnende documentaire Ik ben er even niet (2019) maakte. “Kunst is op verschillende vlakken namelijk al millennia lang bezig met onderwerpen waar de wetenschap pas net mee begonnen is, vooral rondom zaken als bewustzijn.”

Suzanne Dikker combineert haar kennis als neurowetenschapper met kunst en educatie. Vanuit een neurowetenschappelijke benadering is ze betrokken bij meerdere kunstinstallaties, en weet als geen ander hoe wetenschap kunst kan verrijken. Onder begeleiding van moderator Flora Lysen.

Talk: Klein maar fijn

Talk / Nederlands / za 14 nov / 16:30 / 60 min / livestream

Wormpjes, insecten en micro-organismen: Constant Swinkels (Radboud Universiteit), Liesje Mommer (Wageningen University) en Samantha Hughes (HAN) zijn er helemaal weg van. Wat maakt de kleine wezens uit de natuur nu zo interessant voor deze biologen? En waar komt die fascinatie vandaan? 

Geïnspireerd op ons blok met korte films (Shorts: Big Stories Behind Small Matters) over klein leven, gaat moderator Marcel Wortel met deze biologen in gesprek over hun passie voor het kleine. Als publiek kun je thuis vanaf de bank ook vragen stellen. Benieuwd naar meer mooie beelden over kleine organismen? Kijk dan ons kort filmblok op www.insciencefestival.nl. 

Film: Spaceship Earth

Matt Wolf / Documentaire / US / 2020 / 121 min / €6

In 1991 werd door een samenwerking tussen een groep hippies, performancekunstenaars en wetenschappers de Biosphere 2 mogelijk gemaakt: een futuristisch bouwwerk dat een perfecte replica van het ecosysteem op aarde zou moeten huisvesten. Deze documentaire neemt je mee door de ontwikkeling van het bizarre project dat voor veel controversie zorgde, maar met oog op de klimaatidealen van dertig jaar later ook vooruitstrevend lijkt te zijn. Is het echter ecologisch activisme of gewoon puur entertainment?

Talk / Nederlands

Nederlandse wetenschapper Joost van Haren (The University of Arizona) was vijftien jaar geleden al betrokken bij het onderzoek in de BioSphere 2. Vandaag de dag gebruikt hij de biodome nog steeds. De gecreëerde ecosystemen bieden namelijk een uitstekend laboratorium om te testen welke impact klimaatverandering heeft op het regenwoud. Wetenschapsjournalist Anne van Kessel gaat met hem in gesprek: Welke kennis heeft de Biosphere 2 destijds opgeleverd? Wat leert hij nu over klimaatverandering? En hoe kunnen we deze kennis inzetten om de aarde te redden?

 • Let op: deze film is niet on demand te krijgen maar alleen te bekijken tijdens de livestreamvertoningen op onze livestream pagina. De vertoningen vinden plaats op:
  11 november 20:00
  14 november 20:00 

InScience By Night

Party / za 14 nov / 22:00 / 120 min / livestream

InScience presenteert het allereerste InScience feestje! Het is tijd om even de benen te strekken en de heupen los te gooien want direct na de filmvertoning van ‘Spaceship Earth’ op zaterdagavond 14 november gaan we twee uur lang lekker los! Wetenschappers, hoogleraren en anderen die werkzaam zijn bij onze partnerorganisaties Radboud Universiteit en Radboudumc laten zich zien van hun meest groovy kant. Verbouw je woonkamer, verkleed je kat, verzamel al je planten en tune in voor InScience By Night LIVE vanuit LUX 7. De enige koorts waar je mee te maken gaan krijgen is saturdaynight fever!

Line-up

 • Wyboud Stijns, Ondersteuning practica Bureau Onderwijs Biowetenschappen bij Radboud Universiteit.
 • Thomas Dessing (DEZZINSKI), Coördinator ICT bij Radboud Universiteit.
 • Kim Bonger, Universitair docent Synthetic Organic Chemistry bij Radboud Universiteit & Ernst van Eck, Universitair docent Magnetic Resonance Research Center bij Radboud Universiteit.
 • Bas Bloem, neuroloog op het Radboudumc.

Zondag 15 november

Uitreiking Klokhuis Wetenschapsprijs

Awards / Nederlands / zo 15 nov / 12:00 / 45 min / livestream

Jaarlijks wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt tijdens InScience. De prijs is bedoeld om een jong en breed publiek bekend te maken met Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Alle onderwijs- en onderzoeksinstituten van Nederland kunnen onderzoek insturen. Dit jaar waren er ruim 60 inzendingen, afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten, hogescholen en umc’s. Van 19 oktober t/m 13 november konden kinderen tussen 9 en 12 jaar stemmen op hun favoriete onderzoek via Het Klokhuis. Op zondag 15 november 2020 is het dan zo ver: Janouk Kelderman en Veerle Melotte vertellen alles over hun winnende onderzoek van vorig jaar, ‘Hersenen in je buik?’, en de winnaar van de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020 wordt bekend gemaakt!

Big Idea Joyeeta Gupta - Sharing Our Earth

Interview / Engels / zo 15 nov / 15:30 / 60 min / livestream

The poorest people in the world pay the biggest price for climate change and loss of biodiversity. They live in areas that are hit the hardest. In fact, 70 percent of the world’s poorest people depend on nature for their livelihoods. At the same time, those who cause global environmental problems, directly and indirectly, are the richest people in the world. They do so through their savings and investment patterns, and their production, consumption, and waste disposal patterns. In addition to the global problems of inequality and ecological catastrophe, the global community is now facing the COVID-19 problem. A key question is: Can the Covid-19 crisis provide an opportunity for change? Or will our leaders be too afraid to imagine and chase after a more equitable, sustainable, and healthy world? Will Western and indeed Southern governments fall back on a default crisis mode: putting macro-economic interests at the core of their policies?  

Joyeeta Gupta argues that thinking about equity in solving global problems is not just a normative standpoint; it is becoming a necessity. Social movements worldwide – whether they focus on ‘me too’, ‘black lives matter’, ‘Fridays for future’, ‘occupy’, or ‘extinction rebellion’ – all demand greater equality and more justice. Demands for system change are increasing world-wide. Joyeeta Gupta proposes a different way of looking at our economy: she calls for using an inclusive development lens in examining the economy. With moderator Koos Wagensveld (HAN), she will discuss the relationship between sustainability and the inequality in our current economic system and how we can make the future more sustainable for everybody.  

Joyeeta Gupta is Professor of Environment and Development in the Global South at the Amsterdam Institute for Social Science Research of the University of Amsterdam. She was lead author in the Intergovernmental Panel on Climate Change which shared the 2007 Nobel Peace Prize with Al Gore. She is co-chair of the Earth Commission. 

Talk: De Dilemma's van diepe hersenstimulatie

Talk / Nederlands / zo 15 nov / 21.00 / 45 min / livestream

Zijn wij ons brein? Met elektroden in onze hersenen kunnen we minder pijn voelen, ons beter bewegen, apathischer worden of gelukkiger zijn. Maar zijn we dan nog onszelf? Is iemand met depressie na een behandeling met Deep Brain Stimulation misschien juist zichzelf? Wanneer is het veranderen van iemands persoonlijkheid geoorloofd? Neuroloog Rianne Esselink en neurochirurg Saman Vinke komen deze dilemma’s regelmatig tegen in hun werk bij het Radboudumc. Samen met filosoof Pim Haselager (Donders Instituut) verkennen ze ethische dilemma’s met het publiek naar aanleiding van de documentaire Hunting For Hedonia.

Dit programma is gemaakt in samenwerking met NEMO Kennislink.

 • Let op: zorg dat je de documentaire Hunting For Hedonia hebt gezien voordat de livestream start. Dit kan vanaf 11 november op www.insciencefestival.nl. Voor de beste beleving: start de documentaire zondag 15 november om 19.00 uur, en schakel om 21.00 uur over naar de livestream. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.