InScience Film Festival

Primair Onderwijs

Inspireer ook jouw leerlingen met de wereld van film en wetenschap. Tijdens InScience kijken leerlingen een inspirerende en leerzame film, en duiken de diepte in met een lezing van een wetenschapper.  

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen.

Klik op deze link om je in te schrijven voor de onderwijsnieuwsbrief.

Algemene informatie

Tijdens InScience zien leerlingen een film of een programma met meerdere korte films in een filmhuis. Deze films hebben altijd een wetenschappelijk thema en een wetenschapper gaat in gesprek met de leerlingen. Diegene geeft een lezing over het onderwerp van de film om zo context te geven, verder te verdiepen, te bekritiseren en toe te lichten. Ook is er veel ruimte voor leerlingen om vragen te stellen aan de aanwezige expert. Aan de filmselectie wordt nu gewerkt en deze wordt binnenkort hier bekendgemaakt.

Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden. 

Filmprogramma: Titina

In de animatiefilm Titina volg je de reis van het gelijknamige straathondje. Titina mag mee op een expeditie om de Noordpool te bereiken met de Italiaanse Umberto Nobile en de Noorse Roald Amundsen. Ze gaan op weg met behulp van een door Umberto gebouwd luchtschip, maar met het geld van Roald. De mannen raken verwikkeld in een strijd om de eer van de eerste reis naar de Noordpool. In dit op waarheid gebaseerde verhaal duik je in thema’s van vriendschap, eer en trots en ga je mee op expeditie richting de Noordpool.

Na het programma is er een wetenschapper aanwezig om met de leerlingen aan de slag te gaan met de techniek achter luchtschepen of onderzoek naar de natuur op de Noordpool.

Bij dit filmprogramma is lesmateriaal gemaakt. Dit bestaat uit meerdere opdrachten die op school uitgevoerd kunnen worden, voorafgaand of na het bezoek aan InScience. In het lesmateriaal bespreken we technische onderwerpen zoals het ontwerp van het luchtschip, maar krijgen leerlingen ook inzicht in de taal van film. De film en het lesmateriaal passen goed bij technieklessen, maar ook bij geschiedenis. Dit programma is geschikt voor groep 6, 7 en 8.

Praktische informatie en aanmelden

De schoolvoorstellingen zijn jaarrond te boeken. In Nijmegen vinden de schoolvoorstellingen plaats in Filmhuis LUX en zijn de kosten 2,75 per leerling met een minimum van 50 leerlingen. 

In InScience gaat ook on tour langs verschillende steden in Nederland en biedt daar ook het educatieve programma aan. Daarnaast werkt InScience samen met diverse filmtheaters, zoals Focus in Arnhem, Mimik in Deventer en het Filmhuis in Zevenaar. Neem contact op voor de mogelijkheden. Ook voor speciale projecten of thema’s kun je altijd contact opnemen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.