InScience Film Festival

Primair Onderwijs

Inspireer ook jouw leerlingen met de wereld van film en wetenschap. Tijdens InScience kijken leerlingen een inspirerende en leerzame film, en duiken de diepte in met een lezing van een wetenschapper.  

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen. Aan de filmselectie wordt nu gewerkt, deze wordt binnenkort hier bekendgemaakt.

Programma

Leerlingen zien een film of een programma met meerdere korte films in een filmhuis. Deze films hebben altijd een wetenschappelijk thema en een wetenschapper gaat in gesprek met de leerlingen. Diegene geeft een lezing over het onderwerp van de film om zo context te geven, verder te verdiepen, te bekritiseren en toe te lichten. Ook is er veel ruimte voor leerlingen om vragen te stellen aan de aanwezige expert. Aan de filmselectie wordt nu gewerkt en deze wordt binnenkort hier bekendgemaakt.

Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden. 

Praktische informatie en aanmelden

De schoolvoorstellingen kosten 2,50 per leerling en vinden plaats van dinsdag 14 t/m vrijdag 17 maart 2023. (Andere data in overleg.) De schoolvoorstellingen vinden in Nijmegen plaats in Filmhuis LUX. 

Daarnaast werkt InScience samen met diverse andere filmtheaters, zoals Focus in Arnhem en De Gruitpoort in Doetinchem. Neem contact op voor de mogelijkheden. Ook voor speciale projecten of thema’s kun je altijd contact opnemen.  

Schrijf je klas vast in voor de schoolvoorstellingen van 14 t/m 17 maart 2023. 

De onderwijsprogramma’s van InScience vinden plaats van dinsdag 14 t/m vrijdag 17 maart. Andere data in overleg mogelijk.

1 november: Crash Course Filmeducatie

Datum: Dinsdag 1 november 2022 | Tijd: 15:00 – 17:30 uur | Locatie: LUX Nijmegen

Ben jij leerkracht in het primair onderwijs en wil je meer leren over hoe jij filmeducatie in kan zetten in jouw lessen?  Kom dan dinsdag 1 november naar de Crash Course Filmeducatie van Filmhub Oost en InScience – International Science Film Festival Nijmegen.

Programma

Tijdens deze workshop geven InScience en Filmhub Oost, aanjager van filmeducatie voor Gelderland en Overijssel, een snelle doorloop over de verschillende facetten die filmeducatie te bieden heeft, specifiek gericht op het kijken en maken. We bekijken diverse fragmenten van wetenschapsfilms om te laten zien hoe film kan ondersteunen bij het bespreken van wetenschappelijke thema’s, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Daarnaast gaan we ook zelf aan de slag met de iPad en maken we een eigen wetenschapsvlog.

Aan het eind van deze crash course heb je een overzicht hoe je filmeducatie vakondersteunend en vakoverstijgend in kunt zetten, als leermiddel en als leerdoel, en welke rol wetenschapsfilm hierbij kan spelen.

Tickets

Vanaf 18 oktober start de kaartverkoop. Toegangsprijs is €10, – (studenten betalen €7,50). Hiervoor krijg je: toegang tot de Crash Course, korting op je filmbezoek met je klas tijdens het InScience – International Science Film Festival Nijmegen in 2023, een voucher voor een filmvertoning bij InScience en een goodiebag van Filmhub Oost.

Interesse? Meld je nu alvast aan via dit formulier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.