InScience Film Festival

Primair Onderwijs

Inspireer ook met jouw leerlingen in de wereld van film en wetenschap. Tijdens InScience kijken leerlingen een inspirerende en leerzame film en duiken de diepte in met een lezing van een wetenschapper.  

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over filmeducatie en de thema’s die in de films aan bod komen. Op deze pagina en de database is een greep uit het aanbod te vinden.

De inschrijvingen voor 2021 zijn gesloten, maar neem bij speciale vragen vooral contact met ons op.


 

Programma

Leerlingen zien een film of een programma met meerdere korte films in een filmhuis. Deze films hebben altijd een wetenschappelijk thema en er wordt een wetenschapper uitgenodigd om in gesprek te gaan met de leerlingen. Hij of zij geeft een lezing over het thema van de film om zo context te geven, verder te verdiepen, te bekritiseren en toe te lichten. Ook is er veel ruimte voor kinderen om vragen te stellen aan de aanwezige expert. 

Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden. 

Praktische informatie

De schoolvoorstellingen kosten 2,50 per leerling en vinden plaats van woensdag 10 t/m vrijdag 12 november. (Afwijkende data in overleg.) Voor de schoolvoorstellingen in Nijmegen werkt InScience samen met Cultuur en School Nijmegen (CESN). Neem contact op met CESN om deze voorstellingen te boeken.  

Daarnaast werkt InScience samen met diverse andere filmtheaters, zoals Focus in Arnhem en De Gruitpoort in Doetinchem, neem contact op voor de mogelijkheden. Ook voor speciale projecten of thema’s kun je altijd contact opnemen.  

Filmprogramma 2021

Bekijk hieronder het filmprogramma van 2021 (klik op de pijltjes om te scrollen).

1. Mission Ulja Funk 

In Mission Ulja Funk berekent Ulja dat er een asteroïde op aarde zal gaan landen en zet ze alles op alles om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en belandt ze in allerlei vreemde en grappige situaties. Met een wetenschapper gaan kinderen na afloop in gesprek over asteroïden en ruimte fenomenen op aarde.  

Duur: film 92 minuten, totale programma 120 minuten
Geschikt voor: groep 7/8
Taal: Duits gesproken, Nederlands ondertiteld 

2. Korte filmprogramma over nieuwsgierigheid

Zijn jouw leerlingen ook zo nieuwsgierig? Nieuwsgierigheid staat voorop bij de kinderen in deze korte films. Dankzij hun wil om te weten worden ze echte uitvinders en kunnen ze anderen helpen met hun ontdekkingen. In dit programma kijken jullie naar de documentaire Ons Eiland, de live-action film De uitvinders en het grote mensenmysterie en de animatie Samen hier, wijs worden uit de wereld. Een wetenschapper vertelt meer over nieuwsgierigheid, waar dat vandaan komt en bespreekt met de leerlingen waar zij nieuwsgierig van worden.  

Duur: films 78 minuten, totale programma 120 minuten
Geschikt voor: groep 5/6/7/8
Taal: Nederlands gesproken 

3. Coco

De animatiefilm Coco draait om het belang van familie, het herinneren van je dierbaren, de rol van muziek in het leven en de invloed van muziek op dementie. Op luchtige, kleurrijke en spannende wijze worden deze thema’s aangestipt tegen de achtergrond van de Dag van de Doden in Mexico. Voorafgaand aan de film gaat een wetenschapper in gesprek met leerlingen over culturele tradities, leven na de dood of de rol van muziek bij dementie.

Duur: film 105 minuten, totale programma 120 minuten
Geschikt voor: groep 5/6/7/8
Taal: Nederlands gesproken

Speciale programma's

Naast de nieuwe programma’s biedt InScience ook nog steeds programma’s uit 2020 aan (klik op de pijltjes om te scrollen).

1. Our Future in the Making

In 2020 was het festivalthema van InScience transformatie, met als statement ‘Our Future in the Making’. We vragen ons af: Is dit dan het moment waarop we de grote omwenteling kunnen maken die het klimaat nodig heeft? Maar wie heeft de toekomst in handen? Hoe ziet die toekomst eruit? Ben je hoopvol over wat er allemaal mogelijk is of maak je je zorgen over wat we misschien verliezen? De basisschoolleerlingen van nu zijn de wereldburgers van de toekomst, maar hoe ziet die wereld er dan uit? Hoe wil je dat die eruitziet en kun je daar zelf invloed op hebben? Dat bespreken we tijdens dit filmprogramma met behulp van de documentaire Jovanna for Future, de fictiefilm Stik en een korte animatiefilm.  

Tijd: film +/-45 minuten, totale programma 90 minuten
Geschikt voor: groep 6/7/8
Taal: Nederlands gesproken 

2. Evert_45

Kijk mee naar de vlogs van Evert die hij maakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Evert_45  worden we meegenomen terug in de tijd. De fictiefilm geeft een inkijkje in het leven in die tijd maar biedt ook kansen om te reflecteren over verschillende manieren van verslaggeving en de ontwikkeling van media door de jaren heen. De wetenschapper zal zowel aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog als aan mediahistorie.  

Duur: Film 35 minuten, totale programma: 80 minuten
Geschikt voor: groep 6/7/8
Taal: Nederlands gesproken 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.