InScience Film Festival

Primair Onderwijs

Inspireer ook jouw leerlingen met de wereld van film en wetenschap. Tijdens InScience kijken leerlingen een inspirerende en leerzame film, en duiken de diepte in met een lezing van een wetenschapper.  

Schoolvoorstellingen

Leuk dat je interesse hebt in de onderwijsprogramma’s van InScience! InScience biedt educatieprogramma’s aan waarin cultuur en wetenschap op inspirerende wijze samenkomen. Aan de hand van films worden wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke wijze verbeeld. Leerlingen worden met bijpassend lesmateriaal gestimuleerd om na te denken over de manier waarop film gemaakt wordt, en te reflecteren op thema’s die in de film aan bod komen.

Klik op deze link om je in te schrijven voor de onderwijsnieuwsbrief.

Algemene informatie

Tijdens InScience zien leerlingen een film of een programma met meerdere korte films in een filmhuis. Deze films hebben altijd een wetenschappelijk thema en een wetenschapper gaat in gesprek met de leerlingen. Diegene geeft een lezing over het onderwerp van de film om zo context te geven, verder te verdiepen, te bekritiseren en toe te lichten. Ook is er veel ruimte voor leerlingen om vragen te stellen aan de aanwezige expert. Aan de filmselectie wordt nu gewerkt en deze wordt binnenkort hier bekendgemaakt.

Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden. 

Filmprogramma: Ron’s Gone Wrong

In deze animatiefilm zie je een wereld waar wandelende, pratende, digitaal verbonden bots de beste vrienden van kinderen zijn geworden. Barney, de hoofdpersoon, krijgt een buddy-bot genaamd Ron, die niet helemaal werkt zoals die hoort. Het is een avonturenfilm vol humor, actie en lessen over wat vriendschap is.

Bij dit filmprogramma is lesmateriaal gemaakt. Dit bestaat uit twee lessen die op school uitgevoerd kunnen worden, een vóór en een na het bezoek aan InScience. In het lesmateriaal bespreken we onderwerpen zoals mediawijsheid en digitale geletterdheid, sociale banden en moderne technologie. Tijdens het filmbezoek is een spreker aanwezig die met leerlingen in gesprek gaat over AI en onze verhouding daartoe. Dit programma is geschikt voor groep 6, 7 en 8.

Praktische informatie en aanmelden

De schoolvoorstellingen kosten 2,75 per leerling en vinden plaats van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart 2024. (Andere data in overleg.) De schoolvoorstellingen vinden in Nijmegen plaats in Filmhuis LUX. 

In het najaar gaat InScience on tour langs verschillende steden in Nederland en biedt daar ook het educatieve programma aan. Daarnaast werkt InScience samen met diverse filmtheaters, zoals Focus in Arnhem en De Gruitpoort in Doetinchem. Neem contact op voor de mogelijkheden. Ook voor speciale projecten of thema’s kun je altijd contact opnemen.  

Schrijf je klas in voor de schoolvoorstellingen van 12 t/m 15 maart 2024.

De onderwijsprogramma’s van InScience vinden in 2024 plaats van dinsdag 12 t/m vrijdag 15 maart. Andere data in overleg mogelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.