InScience Film Festival

On Tour ’23: Utrecht

In 2023 vertoonde filmfestival InScience in Nijmegen 55 van de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die er op dat moment waren. In het festivalprogramma worden actuele uitdagingen levensgroot belicht, van klimaatcrisis tot viruspandemie en van trauma tot transfobie. Het zijn films waar ook oplossingen in worden onderzocht, zoals rewilding, neurotechnologie, massavaccins en grensverleggende medische wetenschap. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren.

In 2023 gaat InScience weer op tour door Nederland. Ervaar the best of the fest door het hele land!

In Parnassos cultuurcentrum kijk je dit jaar de film Garçonnières. De avond wordt afgesloten met een verdiepend en interactief programma met twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht, Onur Şahin en Elena Bacchini en een moderator.

De documentairemaakster van Garçonnières ondervraagt in haar documentaire aan verschillende mannen goudeerlijke vragen. Let’s talk about men! Wat betekent het om man te zijn? Hoe is de 21-century man? Mag een man emoties hebben? De documentaire is een ontwapenend en vermakelijk verteld portret van masculiniteit.

Deuren open: 20:15
Start film: 20:30
Taal: Engels
Stoelplaatsing: vrij

Elena Bacchini is promovendus op het gebied van de sociale psychologie. Elena’s onderzoek richt zich op het begrijpen van hoe mensen reageren op verschillende sociale veranderingen, zoals veranderende genderrollen. Omdat veranderingen in de samenleving soms als bedreigend kunnen worden gezien (bijvoorbeeld voor iemands identiteit of status), is het doel van Elena’s onderzoek om verschillende manieren te verkennen waarop mensen samen kunnen komen en veranderingen kunnen bespreken om zich meer opgenomen en gewaardeerd te voelen in een steeds veranderende samenleving.

Onur Şahin is postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, gespecialiseerd in sociale ongelijkheid, met de nadruk op genderrollen. Momenteel onderzoekt hij hoe mannen actiever kunnen zijn in domeinen die traditioneel als ‘vrouwelijk’ worden gezien, zoals huishoudelijke taken en kinderopvang. In zijn lopende project worden ruim 1000 (voornamelijk) heteroseksuele stellen door de tijd gevolgd om na te gaan hoe zij taken en verantwoordelijkheden verdelen.

Garçonnières (9 november)

Om Garçonnières te maken zocht filmmaker en antropoloog Céline Pernet mannen tussen 30 en 45 jaar die voor de camera haar vragen wilden beantwoorden. Vanuit zowel persoonlijke als maatschappelijke overwegingen gaat ze een open gesprek met hen aan over moderne mannelijkheid. Een oprecht portret van masculiniteit, ontwapenend en vermakelijk verteld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.