InScience Film Festival

Who is in charge? InScience 2019 over GMO

Van 6 tot en met 10 november vindt de vijfde editie plaats van InScience, International Science Film Festival Nijmegen. Het thema van het festival dit jaar is genetische modificatie: kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen.

Het gaat hard met CRISPR-Cas, een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Het nieuws over het experiment van de Chinese wetenschapper He dat hij een baby-tweeling middels CRISPR Cas immuun had gemaakt voor het HIV-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (wat maakt de mens tot mens?), religieuze (de mens mag niet voor God spelen) en wetenschappelijke bezwaren (we doorgronden de techniek nog niet) buitelden over elkaar heen. Opvattingen over wat wel en niet ethisch is verschuiven in de tijd. De wetenschap biedt steeds weer nieuwe perspectieven, maakt mogelijk wat tot dan toe ondenkbaar was.

Of de deur voor nieuwe technieken als CRISPR-Cas op een kier wordt gezet, ingebed in een reeks van wetten en regels, of wijd open wordt gegooid: wetenschappelijke ontwikkelingen dwingen ons onze opvattingen en ideeën bij te stellen en aan te scherpen. Precies daarover gaat InScience.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.