InScience Film Festival

Vandaag op InScience – zaterdag 9 november

Vandaag is alweer de vierde dag van InScience! De afgelopen drie dagen zaten vol fascinerende films en inspirerende sprekers. Maar we brachten ook wetenschappers en filmmakers samen in een succesvolle expertmeeting InVision en openden de expositie Mapping the Experience, een onderdeel van het project Ik ben er even niet van Maartje Neevejan, in De Lindenberg.

Ben je dit weekend van plan nog meerdere films te bezoeken, koop dan de InScience strippenkaart. Met de strippenkaart bezoek je voor €20,- drie programma’s.

De keuze van Britt Wray

Koop jij vandaag een kaartje voor Genesis 2.0? Dan krijg je gratis toegang tot de Big Idea van Britt Wray! Auteur en wetenschapper Britt Wray stelde Genesis 2.0 voor als haar favoriete film. Genesis 2.0 is een meeslepend en visueel fantastische documentaire waarin de mysteries van de natuur worden onthuld, die een angstaanjagende blik op de toekomst biedt en twee werelden lijnrecht tegenover elkaar laat staan.

Na de film gaat Wray in op de belofte en gevaren van het opnieuw op de aarde lopen van een mammoet. Dankzij de recente vooruitgang in wetenschap en technologie, en met name in genetische manipulatie, worden mensen nu geconfronteerd met een als sciencefiction klinkende vraag: moeten we de zogenaamde necrofauna, dieren die zijn uitgestorven, weer tot leven brengen?

Tips van onze programmeurs

Kiezen is soms moeilijk, zeker uit een bomvol festivalprogramma. Daarom hebben onze programmeurs de koppen bij elkaar gestoken en een tiplijst gemaakt. Dit zijn de programmaonderdelen die je dit weekend absoluut niet mag missen:

 • Alice et le Maire
  Alice et le Maire gaat om een ontmoeting tussen twee gelijkgestemde zielen uit tegengestelde werelden: de theoretische van de filosofie en de praktische van de politiek. In hoeverre kan de politiek iets leren van filosofie?
  Za 9 nov, 21:00 – 23:15 | koop hier je tickets
 • Beyond the Visible: Hilma Af Klint
  Beyond the Visible gaat over het leven van Hilma Af Klint, haar werk en de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis.
  Za 9 nov, 15:30 – 17:35 | koop hier je tickets
 • Curiosity and Control
  Curiosity and Control is een reis door westerse natuurhistorische musea en dierentuinen. De verhalen, verteld door historici, architecten, dierentuindirecteuren en een museoloog, gaan over nieuwsgierigheid en de drang om te bewaren en hoe verbinding te maken met de natuurlijke wereld.
  Za 9 nov, 18:00 – 19:30 | koop hier je tickets
 • Around the Sun
  Around the Sun is een prachtig portret van twee mensen gevangen in een verwarrende tijd en ruimte. Is hun romantische connectie echt of slechts een projectie van de personages uit een boek?
  Za 9 nov, 21:30 – 23:15 | koop hier je tickets
  Zo 10 nov, 19:45 – 21:30 | koop hier je tickets
 • De GMO Klassiekers op groot doek: dat wil je niet missen!
  Dit jaar vertonen we niet alleen de vijftig beste wetenschapsfilms die dit jaar wereldwijd verschenen zijn, maar ook drie GMO-klassiekers. Denk je aan filmklassiekers over genetische manipulatie, dan denk je aan Frankenstein. Dit weekend is je kans om Bride of Frankenstein en de succesvolste sciencefiction film aller tijden, Jurassic park op het grote doek te zien!
  Meer informatie en tickets

InScience Junior

Speciaal voor de jonge wetenschappers heeft InScience een super tof juniorprogramma ontwikkeld. Maak kennis met nieuwe en bekende onderzoeken en laat je betoveren door de films die dit jaar op het programma staan. Op zaterdag kan je mee op avontuur met Tito, op zoek naar het ultieme medicijn voor angst in Tito and the Birds. Op zondag de aangrijpende natuurfilm Queen Without Land en een film over de grappige, verrassend slimme en charmante Mr. Link. Speciaal voor alle beginnende wetenschappers sluiten we het junior programma ook dit jaar weer af met de Wetenschapsquiz met leuke live proefjes, filmfragmenten, gekke wetenschappers en scherpe vragen. Schuif aan en test of jij genoeg weet om de slimste juniorwetenschapper van 2019 te worden!

Awardshow

Welke films worden op InScience verkozen tot beste wetenschapsfilm? Op zaterdag 9 november reikt Elisabeth van Nimwegen drie awards uit voor de beste film van 2019. De tweeëntwintig beste wetenschapsdocumentaires, die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen maken kans op de NTR De Kennis van Nu Award. Als bezoeker bepaal jij welke film de winnaar is; je kunt nog stemmen! De studentenjury, bestaande uit studenten van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ArtEZ, reikt de Student Jury Award uit aan de film van hun keuze. Ter gelegenheid van de vijfde editie van InScience wordt er voor het eerst dit jaar door een vakjury de InScience Jury Award uitgereikt. Op zondag worden de winnende films getoond.

De Awardshow is gratis te bezoeken op za 9 nov in LUX

Foto: Studio Another Day

Exploratorium

Neem tijdens je festival ervaring ook een bezoek aan het Exploratorium, waar we de ongekende mogelijkheden van genetische modificatie verkennen. De labmanagers staan van 12:00 – 20:00 uur voor je klaar om samen met jou de grenzen op te zoeken van realiteit en sciencefiction.

Het Exploratorium is vrij toegankelijk op za 9 en zo 10 nov in de Mariënburgkapel

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.