InScience Film Festival

Vandaag op InScience – vrijdag 8 november

Op de tweede dag van InScience lieten bezoekers zich onder andere fascineren door de documentaire Chasing Einstein, een lezing van hoogleraar Han Brunner over de stand van genetische technologie en lieten zij hun wetenschapskennis testen in de InScience Pubquiz. Vandaag hebben we wederom een vol programma om je nieuwsgierigheid te prikkelen en je honger naar kennis te stillen. Lees hier onze tips voor de derde dag van het festival.

Still The Other Side of Mars - Film Festival InScience 2019

The Other Side of Mars

Weerspiegelen beelden de realiteit of geven ze deze vorm? NASA-robotica en bestuurder van de Curiosity Rover, Vandi Verma, werkt dagelijks op de planeet Mars vanuit haar bureau in Pasadena, Los Angeles. Door de ogen van verschillende experts leren we hoe de beelden van NASA worden gemaakt, gebruikt en gemanipuleerd ten behoeve van wetenschap en publieke informatie. Mars is de ideale plaats voor een onderzoek naar onze paradoxale relatie met fotografie.

Still The Raft - Film Festival InScience 2019

The Raft

Honderdeneen dagen drijven vijf mannen en zes vrouwen met verschillende achtergronden op een vlot op de Atlantische Oceaan. De Mexicaanse antropoloog Santiago Genovés bedacht dit wetenschappelijk project in 1973 om de dynamiek tussen agressie en seksuele aantrekking in menselijk gedrag te bestuderen. Wat werd bedoeld als een experiment, resulteerde in een buitensporige onderneming. The Raft kan zich als groepsexperiment meten met The Stanford Prison Experiment.

Mapping the Experience at Film Festival InScience 2019

Expo: Mapping the Experience

Een witte man die steeds weer opduikt, vallen in oneindig zwart, of een wolf die elk moment kan aanvallen. Dit is wat kinderen met absence epilepsie ervaren tijdens een aanval. Soms wel honderd keer per dag. In de expositie Mapping the Experience zijn al deze binnenwerelden te zien. Initiator Maartje Nevejan stelt zich deze vraag in haar zoektocht een taal te vinden voor kinderen met absence epilepsie.

Big Idea Heino Falcke - Film Festival InScience 2019

Big Idea: Heino Falcke

Zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende en minst begrepen hemellichamen. Dit jaar slaagde het Event Horizon Telescope-project erin om voor het eerst een beeld van een zwart gat vast te leggen, een mijlpaal voor moderne astrofysica. Heino Falcke, voorzitter van de wetenschapsraad van het project, neemt het publiek mee in de mysteries van die donkere hoeken van het universum en in het buitengewone wetenschappelijke proces achter de recente doorbraak.

Still Fly Rocket Fly - Film Festival InScience 2019

Fly Rocket Fly

Fly Rocket Fly vertelt een verbazingwekkend verhaal over de Duitse visionair en ondernemer Lutz Kayser, die verhuist naar de Zaïrese jungle. Samen met een groep gepassioneerde ruimtevaartingenieurs wil hij de ruimte veroveren. De eerste succesvolle raketlancering in het midden van de jaren zeventig wordt echter een internationaal incident. De documentaire van Oliver Schwehm is een bizar avontuur, die nog niet uitgebrachte archiefbeelden combineert met verklaringen van ooggetuigen.

Film Festival InScience 2017, LUX - c Jimmy Israel

Filosofisch Café

Wat mogen we allemaal veranderen aan organismen? Waarom voelt het vaak als of we “heel voorzichtig” moeten zijn met genetische modificatie, en is dat gevoel eigenlijk terecht? Genetische modificatie werpt naast technische vragen en enthousiaste fantasieën (of doembeelden) urgente morele en metafysische vragen op. Tijdens het Filosofisch Café Nijmegen ga je samen met deskundige filosofen dieper in op het thema. Durf jij de discussie aan?

Still Curiosity and Control - Film Festival InScience 2019

Curiosity and Control

Verwondering, uitbuiting en een wens om de natuur te behouden – Curiosity and Control is een reis door westerse natuurhistorische musea en dierentuinen. De verhalen, verteld door historici, architecten, dierentuindirecteuren en een museoloog, gaan over nieuwsgierigheid en de drang om te bewaren en hoe verbinding te maken met de natuurlijke wereld.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.