InScience Film Festival

Unieke vertoningen op locatie

InScience is dit jaar niet alleen in LUX te beleven. Er zijn ook unieke filmvertoningen op bijzondere locaties die absoluut niet te missen zijn. Je beleeft InScience dit jaar ook in Platform POST, natuurhistorisch museum De Bastei en Schaatsbaan Triavium. Het festival wordt geopend in de Vereeniging, met een bijzonder programma rondom experimentele film en een live gespeelde soundtrack.

In POST, platform voor hedendaagse kunst in Nijmegen, wordt Geographies of Solitude vertoond. Deze documentaire schetst een prachtig portret van Sable-eiland, vol imponerende beelden van een droomlandschap met duinen dat bevolkt wordt door wilde paarden – maar ook door steeds meer aangespoeld plastic van over de hele wereld. Aansluitend geeft Karel Doing een workshop film ontwikkelen in organisch materiaal, met planten uit Nijmeegse bodem.

In natuurhistorisch museum de Bastei wordt Pleistocene Park vertoond, in samenwerking met literair festival Wintertuin. Deze film neemt je mee naar de Siberische steppe, waar een Russische geofysicus het ecosysteem uit de IJstijd in ere wil herstellen. Het doel? Door radicale rewilding de permafrost bevroren houden, geholpen door grote kuddes mammoeten en andere herbivoren van over de hele wereld. De Siberische bodem is namelijk een tikkende tijdbom: als deze ontdooit komen er gigantische hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, waardoor het onmogelijk wordt onze planeet nog te behoeden voor catastrofale opwarming.

Na de filmvertoning stelt milieufilosoof Martin Drenthen (Radboud Universiteit) de vraag of we het in Nederland nog kunnen: samenleven met wilde dieren. En zo ja, hoe?  Ook leent literatuurorganisatie Wintertuin haar Jordi Lammers uit om solastalgie onder woorden te brengen – het gevoel van het verlies van een thuis.

In Triavium Schaatsbaan nodigen we bezoekers uit om Into the Ice te komen zien. Deze documentaire neemt je mee naar de loopgraven van de klimaatcrisis: de permafrost van Groenland. Het ijs smelt hier in hoog tempo, waardoor de zeespiegel enorm zal stijgen en de gevolgen voor onze planeet niet te overzien zijn. In het kielzog van onvervaarde glaciologen daal je tientallen meters diep het ijs in, voor een unieke reis naar het smeltende hart van de klimaatverandering.

Bij deze bijzondere vertoning ga je bibberen tussen het ijs, net zoals de poolonderzoekers in de film. Annelies Veraart (Radboud Universiteit) vertelt hoe het voelt om onderzoek te doen in Spitsbergen, waar je altijd op de hoede moet zijn voor de ijsberen die geen plekje meer kunnen vinden op de smeltende kappen.

Wij zorgen voor de warme chocomel. Trek je warmste jas aan — de  leukste poolonderzoeker-outfit wint een prijs!

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.