Topwetenschappers in serie Big Ideas
InScience is meer dan film. In de serie Big Ideas nemen vooraanstaande wetenschappers je mee naar de grenzen van hun vakgebied.
Han Brunner – De (on)mogelijkheden van genetische technologie
Met steeds nauwkeurigere en betaalbare technieken kunnen wetenschappers menselijk DNA analyseren. De vorderingen doen ons geloven dat we binnenkort alles weten over genetische condities, fysieke eigenschappen en ongewenst gedrag. Waar zal deze kennis ons brengen? Han Brunner, hoogleraar menselijke en moleculaire genetica, stelt dat de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van menselijke genetica veel complexer is dan vaak wordt voorgesteld. De problemen die wetenschappers tegenkomen in de ontegenzeggelijke vooruitgang, vertellen ons meer over wat het is om mens te zijn dan de analyse van een gen.
Heino Falcke – Het mysterie van zwarte gaten
Zwarte gaten behoren tot de meest fascinerende en tegelijkertijd minst begrepen astrologische fenomenen. Door de enorme zwaartekracht kan niets eruit kan ontsnappen, zelfs geen licht. Hierdoor zijn zwarte gaten niet direct waar te nemen. Omdat ze de ruimtetijd enorm vervormen, zijn ze onderwerp van diepgaande analyse en speculatie in de fundamentele fysica. Dit jaar slaagde het Event Horizon Telescope-project erin om voor het eerst een beeld van zwart gat vast te leggen, een mijlpaal in de moderne astrofysica. Heino Falcke, hoogleraar deeltjesfysica en voorzitter van de wetenschapsraad van het project, neemt het publiek mee in de mysteries van die donkere hoeken van het universum en in het wetenschappelijke proces achter de recente doorbraak.
Britt Wray – Over de herrijzenis van de mammoet
Dankzij de ontwikkeling in wetenschap en technologie, en met name in de genetische modificatie, is de als science fiction klinkende vraag actueel: moeten we de necrofauna, dieren die zijn uitgestorven, weer tot leven brengen? Achter deze sensationele verhaallijn voor menig blockbuster, gaat in werkelijkheid een ingewikkeld web van ethische, maatschappelijke en wetenschappelijke kwesties schuil. Welke dieren dan, in welke omgeving en met welk doen? Britt Wray, wetenschapper, veelvuldig te gast bij de Canadese radio en televisie en schrijfster vanThe Rise of the Necrofauna: The Science, Ethics and Risks of De-Extinction, een van de favoriete boeken van 2017 van The New Yorker, werpt haar licht op dit nog onontgonnen domein van de wetenschap. Over de belofte en gevaren van de herrijzenis van de mammoet.