Toekomstverhalen: Samantha Hughes
Als het lag aan de voorspellingen van een aantal decennia geleden, hadden we nu allemaal vliegende auto’s en communiceerden we met buitenaardse wezens. Toch heeft de toekomst anders uitgepakt dan gedacht werd. Wat is de voorspelling van de toekomst anno 2020? Samantha Hughes is Principal Research Scientist bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Voor het filmblok Shorts: Big Stories Behind Small Matters voert ze het gesprek over kleine organismen en de toekomst van de ecologie, samen met promovendus Constant Swinkels en universitair docent Liesje Mommer. Hier geeft ze haar visie op de toekomst, tegen de achtergrond van haar vakgebied.
De toekomst in de maak
Ik denk dat de komende 10 à 15 jaar een enorme impuls zullen geven aan gepersonaliseerde geneeskunde en hoe we langer en gezonder kunnen leven.
Ik ben een onderzoekswetenschapper en halverwege mijn BSc-graad in biochemie was het project om het hele menselijke genoom te sequencen na 13 jaar voltooid. Deze geweldige prestatie die mij in zo’n vroege fase van mijn carrière werd gepresenteerd, was inspirerend en heeft me ertoe aangezet om DNA in meer detail te onderzoeken. Nu sta ik er niet meer bij stil om een monster op te sturen voor volledige sequentieanalyse – het duurt maar een paar dagen en kost slechts 4000 USD, slechts een fractie van de 1 miljard USD die het in 2003 kostte! Verrassend genoeg is het verzenden van monsters voor sequencing bijna net zo gewoon als naar de supermarkt gaan om een brood te kopen, en het is zelfs mogelijk om rond te shoppen voor de beste prijs!
Ik geloof dat genoomsequencing in de toekomst heel vroeg in het leven zal worden gedaan, waardoor mensen waardevolle informatie krijgen over hoe ze goed kunnen leven en eten om ziekten zoals kanker te voorkomen. Dit roept echter een belangrijke vraag op: hoeveel persoonlijke gegevens bent u bereid te verstrekken om over de informatie te beschikken waarmee u langer kunt leven?
Nieuwsgierig geworden? Haak dan op 14 november 16:30 aan bij de livestream Talk: Klein maar fijn.