InScience Film Festival

Toekomstbeelden snelkookpan

Houden technologische oplossingen de problemen in de zorg soms juist in stand? Als we een robot in het verzorgingstehuis hebben, wat willen we dan van haar? En wie zou niet het liefst de hele dag op het strand in Paramaribo zitten, ook al is het in VR? 

Afgelopen weekend was een belangrijk moment voor TOEKOMSTBEELDEN. Twee dagen lang kwamen we samen in verzorgingstehuis Kalorama. Filmmakers Brian den Hartog, Laura Heinig en Valerie Rutjes doken in de toekomst van de zorg samen met bewoners en medewerkers van Kalorama, én met onderzoekers op het gebied van technische innovaties in de zorg. Samen creëerden ze scenario’s: hoe kan de zorg er in de nabije toekomst uitzien?

We voerden filosofische en heel persoonlijke gesprekken. Twee onderzoekers speelden in een rollenspel de kinderen van een eenzame vrouw. Een zorgmedewerker bleek talent te hebben voor robotimitaties. We reisden door de ruimte via een VR-bril (met dank aan GoShort voor het lenen). We dansten met een robot. We keken Westworld op de vroege zaterdagochtend. En we vroegen ons af: kan de mens ook voor de robot zorgen?

TOEKOMSTBEELDEN is een project van InScience, de Radboud Universiteit en Kalorama – mogelijk gemaakt door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De komende weken gaan de filmmakers aan de slag met het maken van hun korte films op basis van alle input. De films gaan in maart in première tijdens InScience filmfestival.

Onderstaande foto’s door Mohanad Ataya

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.