InScience Film Festival

Thema: Van Eigen Bodem

Het bomvolle festivalprogramma van InScience telt 59 films, waarvan er maar liefst 36 voor het eerst in Nederland worden vertoond. Keuzestress? Geen nood, wij helpen je op weg met verschillende thematische programmasecties.

Met Van Eigen Bodem presenteert InScience verrassende wetenschapsfilms uit eigen land.

 

Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59 is ongetwijfeld de meest zinderende zit van het festival. De Nederlandse experimentele filmmaker Joost Rekveld maakte een unieke film met met computertechnologie die in de jaren zestig voor militaire doeleinden ontwikkeld werd. De film start vanuit het werk van Yoshisuke Ueda, een Japanse computerwetenschapper en een van de grondleggers van de chaostheorie. Joost Rekveld was vorig jaar te gast op de Opening Night van InScience 2023, waar hij een fragment uit deze film presenteerde.

In de poëtisch-filosofische documentaire Neutrino — de dichter onder de elementaire deeltjes komen de onzichtbare kwantumwereld en de tastbare realiteit samen, in ontmoetingen met kleurrijke wetenschappers en dorpsbewoners van een Japanse berg – die op duizend meter diepte de Super-Kamiokande Neutrino Detector herbergt. Een film die begint als persoonlijke ontdekkingsreis naar natuurkundige kennis en uitgroeit tot een universele existentiële zoektocht.

Met NetherLENS richten we de blik op maar liefst zeven korte films over wetenschap van eigen bodem. Van documentaire tot dansfilm en van animatie tot evolutiebiologie: dit is een programma met vele smaken. Zo leren we meer over de mysterieuze mycorrhiza, ondergrondse schimmels die onmisbaar zijn voor het wortelsysteem van planten, in The Underground Astronaut. De ontroerende documentaire New Eye toont het ambacht achter het maken van oogprothesen. In Moving Mountains beklimmen we het Himalaya-gebergte, samen met wetenschappers die de meetapparatuur waarmee ze klimaatverandering monitoren op duizenden meters hoogte moeten controleren.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.