InScience Film Festival

Speciale vertoning van The Father i.s.m LUX

Op dinsdag 24 augustus organiseren we in samenwerking met LUX een speciale vertoning van The Father inclusief inleiding en voorgesprek met Marcel Olde Rikkert, oprichter van het Radboudumc Alzheimer Centrum.

Hoe is het als je geheugen je in de steek laat, je de mensen om je heen niet langer herkent, of je de weg kwijt raakt in je ooit vertrouwde omgeving? In The Father beleef je het verhaal van een dementerende man door zijn eigen ogen. Kunnen we als naasten en zorgverleners ooit begrijpen hoe angstig deze ervaring kan zijn? En hoe kunnen we mensen met dementie het beste bijstaan?

InScience filmfestival en LUX slaan de handen in één. Bij deze voorpremière gaan we in gesprek met Marcel Olde Rikkert, geriatrist en oprichter van het Radboudumc Alzheimer Centrum. Hoe staat hij zijn patiënten bij? Kunnen we ons via de film in de schoenen van mensen met dementie plaatsen? Hoe kunnen we onze naasten met Alzheimer het beste helpen, ook als ze bang zijn?

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.