InScience Film Festival

Open Call voor filmmakers

De Radboud Universiteit heeft een rijke erfgoedcollectie. In samenwerking met InScience nodigt de universiteit filmmakers uit om zich als artist-in- residence te laten inspireren door het erfgoed, de verhalen en de mensen van de Radboud Universiteit en daarmee aan de slag te gaan.

Radboud Erfgoed

De Radboud Universiteit heeft in haar 101-jarige geschiedenis een omvangrijke erfgoedcollectie opgebouwd vanuit onderzoek en onderwijs, die vaak gebruikt wordt door studenten en onderzoekers. Het is een rijke collectie die de geschiedenis van het onderwijs, de wetenschappen en van de universiteit zelf weerspiegelt. Daarnaast heeft de universiteit tal van verzamelingen en objecten die soms nog in gebruik zijn, maar die vaak ook hun oorspronkelijke functie zijn kwijtgeraakt: de ‘zwerfgoedcollecties’. De Radboud Universiteit is bezig met een zoektocht langs al die collecties: wat willen we bewaren? En welke verhalen vertellen deze zwerfgoedcollecties over de universiteit en de mensen die ermee verbonden zijn?

Residentie

Om die verhalen in beeld te brengen is de Radboud Universiteit in samenwerking met InScience op zoek naar filmmakers! Ga als artist-in-residence mee op zoek naar het ‘zwerfgoed’ van de universiteit, laat je inspireren en geef – op jouw eigen manier – vorm aan de verhalen rondom de collectie en de betekenis ervan voor de universitaire gemeenschap.

Voor deze residentie zoeken we een maker om een (korte) film of audiovisuele installatie te maken die in 2025 getoond kan worden tijdens de tiende editie van het InScience Film Festival en die de aandacht wekt voor het erfgoed van de Radboud Universiteit. Als je belangstelling hebt, meld je jezelf uiterlijk op 1 mei 2024 aan. We selecteren dan een beperkt aantal makers om op 15 mei met ons het erfgoed van de universiteit te verkennen tijdens een rondgang over de campus. Zij dienen vervolgens een voorstel in vóór 1 juni en worden uitgenodigd voor een pitch op 7 juni. Kort daarna maken we bekend wie in de zomer en het najaar van 2024 als artist-in-residence toegang krijgt tot de collectie om te filmen. De residentie loopt tot 1 februari 2025.

Voor wie?

Iedereen kan meedingen. We nodigen nadrukkelijk beginnende filmmakers uit de regio Nijmegen uit en/of filmmakers met een relatie tot de Radboud Universiteit. Voor de maker is een bedrag beschikbaar van € 10.000 incl. btw.

Hoe?

/ Aanmelden doe je uiterlijk 1 mei 2024 met een beknopte motivatie (van maximaal 300 woorden) op een A4. Naast deze motivatie ontvangen we graag jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres, een kort cv en (een link naar) twee projecten die jij representatief vindt voor jouw werk.

/ De makers die uitgenodigd worden, bezoeken onder begeleiding van de Radboud Universiteit op 15 mei van 10.00 tot 14.30 uur de depots en magazijnen van de Radboud Universiteit waar erfgoed bewaard wordt. Zo kun je je laten inspireren tot een voorstel voor de residentie.

/ Je maakt vervolgens een uitgewerkt concept voor de vorm die je zelf verkiest en dient deze uiterlijk 1 juni 2024 in. Je presenteert jouw voorstel in een pitch op 7 juni 2024. Tijdens deze pitch ga je in op het concept, de aanpak/werkwijze en het mogelijke resultaat. Geef daarbij ook een sfeerimpressie.

Contact

Aanmelding voor de kennismaking en het indienen van een voorstel kan via radbouderfgoed@ru.nl. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Johan Oosterman, programmadirecteur Radboud Erfgoed: johan.oosterman@ru.nl.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.