InScience Film Festival

Onderzoek ‘Mijn vader heeft ALS, wat nu?’ wint Klokhuis Wetenschapsprijs!

Het onderzoek ‘Mijn vader heeft ALS, wat nu?’ is de winnaar van de zesde Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Dr. Marion Sommers-Spijkerman, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap en Sport van het UMC Utrecht, en Dr. Anita Beelen, senior onderzoeker neuromusculaire ziekten bij de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap en Sport van het UMC Utrecht. Klokhuispresentator Janouk Kelderman maakte de winnaar bekend tijdens de Junior Opening van InScience.

Mijn vader heeft ALS, wat nu? 

ALS staat voor amyotrofische laterale sclerose. Deze dodelijke ziekte zorgt ervoor dat je spieren zwakker worden en uitvallen. Lopen, eten, praten en ademhalen gaat steeds moeilijker. Kinderen kunnen gelukkig geen ALS krijgen. Ouders helaas wel. Als je vader of moeder ALS krijgt, verandert je leven enorm. Kinderen maken zich zorgen en hebben allerlei vragen. Wat vertel ik op school? Wat gaat er thuis veranderen? Wie zorgt voor mij? Het is belangrijk om hierover te praten. Kinderen vinden dit soms lastig. Ouders ook. Dr. Marion Sommers-Spijkerman  en Dr. Anita Beelen maakten boekjes en filmpjes voor kinderen en ouders. Om praten over ALS een stukje makkelijker te maken.

Sommers-Spijkerman en Beelen zijn verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Gekozen door kinderen

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 6026 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek kreeg 1616 stemmen. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering wordt vertoond tijdens InScience 2022.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen ruim 60 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis (NTR). De prijs is voor de zesde keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Uitreiking tijdens InScience

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op woensdag 10 november tijdens de Junior Opening van de zevende editie van InScience bekendgemaakt door Klokhuispresentator Janouk Kelderman. Naast de uitreiking van de prijs, ging de Klokhuisaflevering ‘Hoe lezen tweetalige kinderen in Friesland?’ in première, over het winnende onderzoek van de afgelopen editie. De Klokhuisaflevering is op woensdag 17 november op tv te zien.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.