Nog te zien op InScience: onze tips!
Zoveel films en talks dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Geen paniek. We helpen je graag een handje mee. Dit zijn de films van InScience 2020 die je niet mag missen. Alle films en live programma’s zijn nog te zien tot en met 22 november, dus je hebt nog even de tijd. Vergeet je beoordeling niet achter te laten!
Das Forum
Das Forum (2019) van de regisseur Marcus Vetter is één van de passende films die wij dit jaar vertonen. Deze documentaire biedt een uniek kijkje achter de schermen van het World Economic Forum. De 81-jarige oprichter en econoom Klaus Schwab wordt gevolgd in zijn missie om de wereld te verbeteren door middel van dialoog. Nooit eerder in de 50-jarige geschiedenis van het WEF had een onafhankelijke cameraploeg toegang tot deze enorme conferentie. Onderzoeker Noëlla Aerts, dichter en columnist Qader Shafiq en HAN-lector Frans de Vijlder sluiten de film af met een discussie. Nu dit jaar het WEF niet door kan gaan, is dit misschien wel hét moment om deze alsnog van ‘dichtbij’ mee te kunnen maken. Vooral in een turbulent economisch jaar zoals 2020 is een dergelijk forum belangrijker dan ooit.
Tension Structures
Tension Structures (2019) van de regisseurs Adrian Duncan en Feargal Ward is een echte must watch. Een internationale reis leidt een ingenieur langs verschillende unieke bouwwerken uit het recente en verre verleden, waarvan het wonderbaarlijk lijkt dat ze overeind blijven staan. Zo komt hij meer te weten over de complexe, wiskundige methodes die nodig zijn om ervoor te zorgen dat deze ambitieuze constructies niet ineenstorten. Op poëtische wijze legt hij verbanden tussen de spanningskrachten in de gebouwen en de maatschappij: een visuele traktatie welke ongetwijfeld resulteert in nieuwe waardering voor deze gebouwen. De regisseur Adrian Duncan sluit de film af met een discussie. Een onderwerp als deze – architectuur als weerspiegeling van een wankelende samenleving – is in een jaar als deze misschien wel een schot in de roos.
Henry Glassie: Field Work
Henry Glassie: Field Work (2019) van de regisseur Pat Collins is een geweldige derde kandidaat. Deze prachtige documentaire over folkloristische kunst toont hypnotiserende beelden van de uitvoering van traditionele ambachten, zoals pottenbakken en houtbewerking. Amerikaanse antropoloog Henry Glassie, die de afgelopen 50 jaar de verschillende volksculturen op deze manier bestudeerde, maakt een reis over de wereld waarin indrukwekkende volkskunsten zich vertalen naar de levensverhalen van authentieke volkeren.
Hunting for Hedonia
Hunting for Hedonia (2019) van de regisseur Pernille Rose Gronkjaer is een prachtige documentaire die het verhaal vertelt van Robert Heath, één van de meest gerenommeerde neurologen ter wereld. Zijn methodes bleken echter te controversieel en betekende het einde van zijn reputatie. Decennia later, nu psychologische problemen als depressies en angststoornissen steeds vaker voorkomen, onderzoeken wetenschappers opnieuw de mogelijkheden van deep brain stimulation. Neuroloog Rianne Esselink, chirurg Saman Vinke en onderzoeker en universitair docent Pim Haselager sluiten de film af met een discussie.
Shorts: Big Stories Small Matters
Wie had kunnen denken dat een virus dat enkel microscopisch zichtbaar is, onze levens zo overhoop had kunnen halen? Het is ons dit jaar pijnlijk duidelijk geworden dat het formaat van iets de impact niet verraadt. In ons (online) filmblok Big Stories Behind Small Matters worden vijf korte films vertoond waarin we samen met wetenschappers kijken naar kleine levensvormen of elementen die – ondanks hun formaat – enorme waarde kunnen hebben. Of het nu gaat om insecten, korstmos, kwallen, naakte molratten of elementaire deeltjes: hun ware grootsheid wordt hier pas echt voelbaar gemaakt.