InScience Film Festival

Leerlingen van het Kandinsky College krijgen een kijkje in een duurzame toekomst

Op 28 april zagen derdejaarsleerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen de film 2040 (Damon Gameau, 2019) en maakten ze zelf filmpjes waarin ze klimaatoplossingen voor hun school presenteerden. Geïnspireerd gingen ze aan de slag met een duurzame toekomst voor hun eigen school.

Fietsplannen voor leerlingen, moestuinen op het schooldak en plasticvrije kantines. Hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid in 2040, nu al gepresenteerd door leerlingen in een door hen gemaakt filmpje.  Deze vertoning was een pilot voor een project van Climate Cleanup en InScience – Intenational Science Film Festival Nijmegen. Samen met initiatiefnemer Provincie Gelderland en ondersteund door FilmHUB Oost komt er nu een reeks lesdagen op middelbare scholen.

2040

De film 2040 toont op een realistische en optimistische manier hoe de wereld er over 20 jaar uitziet als we klimaatoplossingen die nu beschikbaar zijn, uitvoeren. Door uit te gaan van oplossingen in plaats van te focussen op problemen werkt de film ontzettend inspirerend en activerend. Leerlingen en docenten gaan na afloop samen in gesprek. Daarna worden de leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken over klimaatoplossingen. Hoe kan de school in 2040 duurzamer zijn? En hoe kun je jouw klimaatoplossingen presenteren in een filmpje? Dankzij dit interactieve lesmateriaal waarbij leerlingen zelf nadenken over klimaatoplossingen hopen we te bouwen aan een klimaat- en media-bewuste generatie.

50 scholen klimaatbewust

Dankzij de Provincie Gelderland kunnen InScience en Climate Cleanup met behulp van de film 2040 jongeren inspireren. In elke Gelderse gemeente verzorgen we bij minimaal 1 school een lesdag. Neem voor mogelijkheden voor een lesdag of het vertonen van de film contact op met InScience filmfestival via 2040@insciencefestival.nl.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.