InScience Film Festival

José van Dijck bij Impakt TV

Op donderdag 24 november is José van Dijck, hoogleraar Media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht en ambassadeur van InScience, te gast bij Impakt TV. Ze vertelt hier over haar onderzoek, waarin ze de noodzaak toont om kritisch te kijken naar de invloed van digitale platforms, data en algoritmes op onze democratie.

Platforms als Google, Apple, Facebook/Meta en Amazon spelen een cruciale rol in ons digitale leven en sociale interacties. Deze platforms zijn sturende krachten geworden in de manier waarop samenlevingen zijn georganiseerd. Met hun algoritmen beloven ze directe diensten en gepersonaliseerde aanbevelingen om ons leven gemakkelijker te maken.

Platforms zijn echter gebaseerd op commerciële waarden en kunnen alleen worden gebruikt in ruil voor gegevens over ons online gedrag. Van Dijck onderzoekt hoe deze ‘platformisering’ invloed heeft op de manier waarop samenlevingen worden vormgegeven. Ook onderzoekt ze hoe de digitale samenleving anders kan worden ingericht, op basis van publieke waarden als privacy en autonomie in plaats van commerciële waarden.

In Impakt TV wordt elke maand een artiest, journalist of onderzoeker uitgenodigd om het laatste nieuws en trends op het gebied van kunst, technologie en media te bespreken. De afleveringen worden live gestreamd. Klik hier voor tickets en meer informatie.

Bekijk ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.